Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Strašně důležité vítězství

Trenér Sparty Pavel Vrba po obratu s Baníkem

Sdílet

Sparta má za sebou první zápas po reprezentační přestávce. Na Letné porazila Baník 2:1. Utkání hodnotil trenér Pavel Vrba pro klubovou televizi i na tiskové konferenci.

VRBA | Strašně důležité vítězství

Trenére, vyhráli jste navíc po hodně kvalitním výkonu. Berete to tak, že vzestupný trend vašich výkonů pokračuje?
Sami moc dobře víte, jaký jsme měli program na začátku jara. Hráli jsme během tří týdnů šest zápasů. Nemělo to takovou šťávu a agresivitu. Nemělo to věci, které jsme tam viděli, když hrajeme klasický týden. Z tohoto pohledu se na zápas víc připravíte kondičně i takticky. Máte víc prostoru. Bylo vidět, že hráči byli odpočatí, připraveni takticky i fyzicky. Zápas měl náboj. Z naší strany i ze strany Baníku. Jsem rád, že jsme zápas zvládli.
Vážíte si výhry o to víc, že jste nejlepší sekvenci předvedli po gólu Baníku?
Já bych byl radši, kdyby nám Baník gól nedal. Z tohoto pohledu nevím, jestli to byl správný impulz. Je pravda, že o to víc, si cením toho vítězství. Cením si toho, že jsme kvalitu předvedli. Mrzí mě jenom, že jsme z dalších brejkových situací další góly nedali. Měli jsme čtyři až pět dalších situací, kdy jsme mohli výsledek pojistit. Z tohoto pohledu to mohlo být v závěru klidnější, ale tímto pohledem jsme odehráli jedno z nejlepších utkání sezony. Mrzí mě jen, že jsme gólů nedali víc.
Jaký výsledek si přejete v nedělním zápase Plzně se Slavií?
Radši neříkám, co bych si přál. Když to řeknu, tak se to nesplní. Pro nás je nejlepší výsledek takový, abychom se dostali na dostřel oběma týmům. Přeju si také, aby se diváci bavili. Abychom byli spokojeni s výsledkem a byl to i zajímavý fotbal.
Byly vaše dva góly secvičené?
Vždycky rozebíráme soupeře, jeho postavení a vždycky chceme najít nějakou mezeru v situacích, abychom z toho těžili a měli z toho výhodu. Hráči dostali informace, jaké má soupeř postavení a chtěli jsme situace dohrát. Jednu jsme bohužel neuhráli. Svozil měl obrovský prostor. Nebyli jsme dostatečně důslední. Roh byl úplně zbytečný. Vznikl po naší špatné rozehrávce. Na druhou stranu musím pochválit hráče, že při našich útočných rohových kopech a standardkách jsme byli dostatečně důrazní. Myslím si, že nejenom kvalitou zahrání, ale i důrazem jsme byli úspěšní. Proto jsme vyhráli 2:1.
Měli jste dost zahozených šancí z brejků. Čemu to přičítáte?
Měli jsme situace, kdy jsme stříleli mezi malým vápnem a penaltou a nedali z toho gól. Hráč byl třeba úplně volný a měl to jen dorazit do brány. To už ani není, že bychom něco podcenili. Ve finální fázi jsme bohužel nebyli tak důrazní jako třeba při těch standardních situacích.  Z tohoto pohledu mě to mrzí. Těší mě ale, že byl zápas oboustranně zajímavý a napínavý až do konce. Bylo to oboustranně jedno z nejlepších utkání, která jsem tady viděl.
Je už z vašeho pohledu Casper Højer v takovém stavu, jak si představujete?
Poslední půlrok mu hodně pomohl. Je mnohem víc vidět, je aktivnější a mnohem víc se zapojuje do útočné fáze než na začátku, kdy měl obrovské problémy po nějakých 30 minutách. Z tohoto pohledu je dobře, že máme tvořivého levého beka. Dokáže dobře zvládnout defenzivu a v útoční fázi je dostatečně kvalitní. Dokáže finální fázi podporovat tak, jak bychom chtěli.
Jak byste ohodnotil výkon Bořka Dočkala?
Já si myslím, že Bořek je výborný fotbalista. V předfinální fázi je pro mužstvo strašně důležitý. V těchto zápasech dokazuje svou kvalitu, pomáhá nám v mezihře a nadstavbě. Potvrzuje to, co si o něm myslím.
Budete chválit stopery, jak si poradili s Almásim?
Přiznám se, že jsme hráče v poločase upozorňovali, že jsme nebyli dostatečně důrazní. Když se Baník dostal do stran, čekal na centr a většinou si Almási odskakoval k našim krajním bekům. Upozorňovali jsme hráče, ať si dávají doopravdy pozor. On si dělá prostor na zadní tyči. A nejjednodušší souboje jsou s nejmenšími hráči. Jsem rád, že jsme to splnili, v předfinální fázi jsme mu prostor nedali. To byl důvod, proč jsme Baník po centrech do stoprocentní šance nepustili.

Další novinky