Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Hložek je mimořádný hráč

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Slováckem

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil po zápase se Slováckem pro Sparta TV i na tiskové konferenci nejen vítězství, ale také stý zápas Adama Hložka. Prohlídněte si video nebo si přečtěte přepis tiskové konference.

VRBA | Hložek je mimořádný hráč

Trenére, máte lepší náladu než po zápase na Slovácku?
To se nedá vůbec srovnat. Na Slovácku jsme prohráli zaslouženě. Dneska byl zápas hodně atraktivní. Obě mužstva myslela hlavně na útok. Kdyby zápas skončil 6:6, nikdo by se asi nedivil. Stoprocentních šancí na obou stranách bylo hodně. To se málokdy vidí. Nevím, jestli to bylo po chybách mužstev nebo naopak schopností soupeřů. To už si zvažte vy. Pro diváka to byl atraktivní zápas. My jsme byli šťastnější a vstřelili víc branek než Slovácko. Ale Slovácko určitě odehrálo velice dobré utkání.
Dvakrát jste se prosadili ze standardní situace. Připravovali jste se přímo na ně?
My se před každým zápasem připravujeme na postavení soupeře a na to, co bychom chtěli hrát. Pak už je to na kreativitě hráčů, kteří rozhodují o tom, jak se to kope. Někdy máte štěstí. Jsou to ale samozřejmě nacvičené věci. Pak už je to o štěstí a o schopnosti hráčů se v těch situacích prosadit a být tam dostatečně důrazní. Kdybychom nebyli důrazní, tak se k těm situacím nedostaneme. Pracujeme na tom, ale roli hrají i další faktory.
Považujete zaváhání Ljovina před druhým gólem za rozhodující moment zápasu?
Vždycky jsou momenty, které ovlivňují výsledek. Nám to strašně pomohlo. My jsme ale také měli spoustu zaváhání, které Slovácko nevyužilo. Měli jsme to štěstí, že jsme soupeře potrestali. Za stavu 1:1 také nastřelili tyčku. My jsme také měli spoustu chyb v defenzivě. Z tohoto pohledu jsme možná byli důraznější a přesnější. Proto jsme vyhráli 3:1.
Poprvé v lize chyběl Wiesner, železný muž Sparty. Hrálo to svou roli?
Vždycky je důležitá souhra těch čtyř obránců. Když spolu hrají dvacet nebo třicet kol, je to určitě vidět. Můžou se zabezpečovat úplně naslepo. My jsme tam měli dva hráče, kteří na postech nahrazovali hráče, kteří normálně na těch pozicích hrají. Krejda i Sak nahrazovali fotbalisty, kteří nebyli zdravotně v pořádku a nemohli nastoupit. Vsadili jsme na ně proto, že mají velké útočné schopnosti dopředu a budou nás v útočné fázi podporovat. V defenzivě najdeme věci, které měli dělat lépe. Na druhou stranu nám v tvořivosti hodně pomáhali.
Adam Hložek jako nejmladší hráč v historii odehrál stý zápas v české lize. Co na to říkáte?
Že na něj byli všichni trenéři hodní, když ho stavěli a má sto startů… Ne, teď vážně. Ukazuje to na jeho výjimečnost. Je to hráč, kterých v Česku moc není. On to hlavně v těch zápasech také potvrzuje. Trenéři ho stavěli proto, že ho stavět chtěli. Věříme mu, že je schopen mužstvu pomoct. Je to hráč, na kterém i v tomto věku stavíme a který je pro Spartu strašně důležitý.
Čvančara měl dvě situace, kdy mohl přihrávat do prázdné brány. Místo toho střílel. Budete mu to vyčítat?
Určitě ano. Slovácko mělo také dvě situace, kdy z malého vápna nedali gól. Mohli nás potrestat za nedůraz v pokutovém území. Čvanči měl ty situace taky. Obě mužstva si vytvořila hodně šancí. Jak Slovácko, tak my. Když budu konkrétní, Čvanči určitě z těch dvou šancí musí dát minimálně jeden gól. To byly stoprocentní gólové příležitosti. Když se to nedá, klepeme se, než skončí zápas.

Další novinky