Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Mladým hráčům dáváme velký prostor

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Baníkem

Sdílet

Sparta vstoupila do FINÁLE FORTUNA:LIGY vítězně. Na Letné porazila Baník 3:1. Pro Sparta TV i novináře na tiskové konferenci zhodnotil duel trenér Sparty Pavel Vrba. Podívejte se na náš rozhovor a přečtěte si přepis tiskovky.

VRBA | Mladým hráčům dáváme velký prostor

Trenére, máte za sebou domácí vítěziví. Spravilo vám to chuť po středě nebo ne?
Řeknu to trošku jinak. Myslím, že domácí zápasy v tomto ročníku jsou trochu jiné než ty venkovní. Alespoň podle mých představ. Jsem rád, že doma vyhráváme, že se nám daří. Doufám, že i fanoušci Sparty jsou s domácími zápasy spokojení. Jsem rád, že jsme prosloužili domácí šnůru a vyhráli jsme.
Čemu přičítáte to, že výkony doma a venku jsou hodně rozdílné?
Myslím si, že na to je jednoduchá odpověď. Podívejte se na náš věkový průměr a na zkušenosti mužstva. Dostává příležitost spousta mladých hráčů a možná je to i o tom, že zkušenosti budou mladí hráči sbírat a doufám, že v budoucnu, pokud tady vydrží, se to vrátí i v těch venkovních zápasech.
Jak byste komentoval krásný gól Haraslína?
Haraslín je výborný fotbalista. Teď ho trochu točíme, protože zápasů máme strašně moc. Takže dostávají příležitost s Peškem. Točí si minutáž. Není to o tom, že bychom měli stanovených jen deset hráčů, kteří by hráli furt. Haraslín je hráč, kterého hodně využívám a jsem rád, že dokáže ukázat divákům takovéto nadstavbové věci jako dneska. Hezký gól.
Utkání jste měli pod kontrolou. Možná s výjimkou pasáže mezi prvním a druhým gólem. Máte pocit, že se po prvním gólu tým uspokojil?
Máte asi pravdu, že tam byla určitá pasáž, kdy jsme nedominovali jako ve zbytku utkání. Myslím si, že to je normální. I když já bych chtěl, abychom domilovali celý zápas. Plus, když jako soupeř dostanete gól, musíte být aktivnější. Baník v prvním poločase moc aktivní nebyl. Po něm pak byl aktivnější než celý první poločas a z toho asi i vyznělo, že měl pak míč víc pod kontrolou. Druhý gól potom potvrdil výsledek a pak už jsme dominovali zase my.
V závěru jste si možná trochu pokazili dojem zbytečnou chybou. Je pro vás varianta změna v brance?
Víte, že pokud jsme měnili gólmany, bylo to po nějaké sérii. O gólmanech rozhodují trenéři gólmanů. Já s nimi diskutuji jen, když mám úplně jiný názor než oni. O tom rozhodují trenéři gólmanů. Pracují s nimi velkou část tréninku. Oni mi dávají informace a já na ně hodně dám. Věřím jim a vím, že pracují dobře.
Jak jste byl spokojený s Karabcem, který odehrál celý zápas?
Přidal bych ještě další hráče, kterým je pod 20 let a hrají v základu. To si myslím, že je v českém fotbale obrovská výjimka. Mladí budou dostávat příležitost, pokud na to budou mít a pokud nás přesvědčí, jako třeba Vitík nebo Hložan, kteří to místo mají víceméně stabilní. Pokud nás bude Karabec přesvědčovat tak jako tihle mladí hráči, není důvod, aby stálé místo neměl. Je to vždycky o výkonech a o výsledcích. Věk určitě není důvod být v základu. Je to o kvalitě hry a o výsledcích. Tak to je.
Zvažoval jste, že byste dal ještě větší prostor mladým?
Co se ale týká mladých, tak už jsem to naznačil. Já si spíš vzpomínám na generaci Chovanců, Grigů a Straků. Když někdo hrál ve dvaceti, tak to byly tři výjimky. Bílek, Hašek a Skuhravý. Zbytku hráčů bylo 28 let a víc. Tolik malých tam nebylo. Dneska mají mladí hráči příležitostí spoustu. Máme možná nejmladší věkový průměr v lize. Teď je otázka, jestli mladé udržíme a oni Spartě přinesou výsledky, které by diváci chtěli. Doufám, že to tak bude.
Hancko se vrátil po karetním trestu. Je pro vás nepostradatelný?
Zase je to jeden z hráčů, kterým je teprve 24 let a mají v lize něco odehráno. Ve Spartě hraje pravidelně už dvě sezony. Samozřejmě, že hráči potřebují prostor. Potřebují se vyhrát. Hanci prokazuje, že je kvalitní hráč a má obrovské zkušenosti. Mužstvu dokáže obrovsky pomáhat. To je skvělé. Jsem rád, že to tak je. Dneska patří k vůdcům mužstva.
Mimo nominaci byli Laco Krejčí a Souček. Je to reakce na zápas v Olomouci?
V nominaci by měli být ti hráči, kteří momentálně podávají nejlepší výkony. Kdyby to tak nebylo, tak je to špatně.

Další novinky