Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

Novinky

Costa: návrat na Letnou

Costa se loučí s hráčskou kariérou v rudém dresu, zároveň se stává součástí skautingového oddělení ACS

Sdílet

Costa Nhamoinesu. Jeden z nejvýraznějších afrických hráčů, kteří v posledních dvaceti letech oblékli rudý dres. Obránce ze Zimbabwe nyní zakončuje aktivní hráčskou kariéru. Jako sparťan. Klub si vyžádal hráčovu registraci z Polska, kde naposledy působil – a tak bude jako poslední klub v bohaté kariéře Costy zapsaná AC Sparta Praha.
Costa ukončí kariéru před fanoušky na ploše Generali Česká pojišťovna Areny v sobotu 30. 4. před výkopem utkání s Hradcem Králové.
Konec společné cesty ACS a Costy to však není, bývalý krajní obránce či stoper se totiž stává součástí skautingového oddělení letenského klubu.
V průběhu aktivní kariéry působil atleticky a silové vybavený defenzivní hráč mimo jiné v polském Zaglebie Lubin, vyzkoušel si angažmá v Indii, konkrétně v klubu Kerala Blasters, naposledy byl součástí týmu polského Podbeskidzie. Nicméně ze všeho nejvíce je jeho kariéra spojená s místem, kde se nyní s hráčskou rolí loučí – s Letnou a Spartou.

Costa se vrací domů

Costa Nhamoinesu v posledních letech v rodném Zimbabwe pracuje na projektu fotbalové akademie pro děti a mládež z ghetta. Costa Sports Pro Academy má za cíl zároveň rozvíjet hráče i ve vzdělávání a zastupuje mladé fotbalisty při jednáních s potenciálními zájemci z řad klubů. Sparta je jedním z partnerů této akademie už od jejího vzniku.
V průběhu hráčské etapy svého života se fotbalový velvyslanec Zimbabwe věnoval formálnímu vzdělání, na Johan Cruyff Institute absolvoval studium oboru sportovní management.
„Costy si lidsky velmi vážíme, v posledních letech jsme s ním byli průběžně v kontaktu a bavili se o možnostech spolupráce,“ říká generální ředitel AC Sparta Praha František Čupr. „Má za sebou bohaté hráčské zkušenosti, zároveň velmi dobře zná Spartu a její hodnoty, v České republice se cítí být doma. Na svoji budoucnost po skončení aktivní kariéry se dlouho chystal, to je bezesporu výhoda,“ doplňuje sportovní ředitel Tomáš Rosický.
„V životě jsem měl největší radost z fotbalu na dvou místech – na ulici v ghettu a ve Spartě. Proto jsem šťastný, že se s aktivní profesionální kariérou můžu rozloučit právě tady, mezi lidmi, kteří mě mají rádi. S klubem jsem domluveni na tom, že se budu věnovat scoutingu. Srdce mi pořád bude říkat, že chci být na hřišti, ale hlavou jsem už připravený na to, že budu u fotbalu pokračovat v jiné roli. A jsem šťastný, že to bude tady doma na Spartě,“ sdílí své dojmy z nové profesní úlohy Costa Nhamoinesu.
Gratulujeme ke skvělé hráčské kariéře, Costíku! A vítej zpátky ve Spartě.

Další novinky