Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyŽeny A

Lucie Martínková nejlepší střelkyní ligy

Rozhodlo pět gólů v posledním kole

Sdílet

Lucie Martínková nastřílela nejvíce branek ze všech hráček v 1. lize žen v sezoně 2021/22, konkrétně se během svých patnácti odehraných zápasů trefila čtyřiadvacetkrát. A dokázala tak obhájit prvenství mezi střelkyněmi z ročníku 2020/21.
K tomu, že jsem nejlepší střelec sezony, vedla dlouhá společná týmová cesta. Když začnu na začátku sezony, vstup z mé strany nebyl takový, jaký bych si představovala. Na konci června jsem musela neodkladně podstoupit chirurgický zákrok, přičemž rekonvalescence byla delší, než se předpokládalo, takže má příprava do soutěže trvala pár dnů a na hřišti jsem se necítila zcela komfortně,” vrací se 35letá útočnice Sparty do loňského roku. 
V prvním ligovém kole ještě vyšla střelecky naprázdno, ale poté se jí začalo dařit a pravidelně střílela góly. “Postupem času se mi opět vracela kondice, herní i tréninkové vytížení a projevilo se to i v zápasech. Možná se budu opakovat, ale já to tak cítím. Jsem nesmírně vděčná celému týmu ACS, protože jednotlivec bez týmu v kolektivním sportu neznamená vůbec nic. Vážím si toho, že mám skvělé lidi kolem sebe. Toto ocenění patří nám všem!” 
Závěr sezony ale ještě přinesl zajímavou zápletku. V derby hraném 18. dubna si Martínková poranila levé rameno a musela nuceně střídat už v poločase. Následně zcela vynechala další tři ligová utkání. Před posledním kolem tak byla nejlepší střelkyní slávistka Tereza Szewieczková, která na svém kontě měla 21 přesných zásahů, Martínková byla druhá s 19 trefami. 
Slavia hrála poslední kolo se Slováckem a Szewieczkové se podařilo jednou skórovat, takže celkem nastřádala 22 branek. Sparta končila ligu zápasem v Brně a na svého soupeře sparťanky od úvodu vlétly. Martínková se po měsíci dokázala uzdravit, vrátit se do sestavy a první gól zaznamenala už ve 4. minutě, další přidala v 19. minutě. V ten moment však byla virtuálně nejlepší střelkyní stále o jednu branku Szewieczková. 
Ta hlavní otočka přišla až v závěru, góly v 72., 84. a 90. minutě se Martínková dostala na celkovou bilanci 24 branek. V posledním kole a posledních minutách zápasu si tak sparťanská snajperka opět dokázala vystřílet korunu královny střelkyň. “Utkání bych zhodnotila tak, že i přes obměněnou sestavu jsme si šly od začátku pro tři body a Brnu jsme nedaly sebemenší šanci zápas zkomplikovat,” říká Lucie Martínková k výhře 7:0 nad Lokomotivou Brno, ke které přispěla pěti góly.  

Další novinky