Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

První gól určil ráz zápasu

Trenér Sparty Michal Horňák po finále MOL Cupu

Sdílet

Sparta prohrála ve finále MOL Cupu se Slováckem 1:3. Utkání na tiskové konferenci a pro Sparta TV hodnotil trenér Michal Horňák.

HORŇÁK | V druhém poločase jsme byli málo produktivní

Trenére, co bylo špatně, že jste byli celý zápas horší?
Řekl bych, že začátek utkání byl podle očekávání. Bylo tam hodně osobních soubojů, dlouhé míče. Zásadní zlom nastal před prvním gólem. My jsme nepokryli nabíhajícího hráče za obranu. Tento a pak třetí gól v naší sítí určily ráz utkání. My jsme se vrátili dobře do utkání, ale během jedné minuty dostaneme gól na 1:3 a tím se naše naděje na zvrat ještě víc ztenčila.
Upozorňoval jste hráče na to, aby si dali pozor na brzký gól? Něco podobného se stalo Spartě i na podzim.
My jsme se nepřipravovali na to, že bychom měli opět dostat rychlý gól. To byly góly po individuálních chybách. To může nastat ve 20. sekundě utkání. Stejně tak v poslední minutě. My ty chyby nesmíme dělat. Jestliže se nebudeme vracet s nabíhajícím hráčem a nezachytíme jeho pohyb, nebudeme vyhrávat zápasy. Toto musíme zlepšit.
Co stálo za rozhodnutím poslat Dočkala na hřiště až v 68. minutě?
Až v 68. minutě? My jsme potřebovali podpořit ofenzivu. V druhé půli jsme poslali do hry všechny ofenzivní hráče, které jsme měli na střídačce. Jestliže tam dáte všechny ofenzivní hráče, potom vám můžou chybět hráči do defenzivy při rychlých brejcích a standardních situacích. Kdybychom to udělali dřív, tak jsme mohli dostat ještě další góly. To už teď ale nezjistíme.
Bořek Dočkal ani David Pavelka nebyli v základu. Co bylo důvodem?
Chtěli jsme navázat na poslední utkání se Slavií, kdy se nám to povedlo výsledkově i herně. Chtěli jsme tam dát rychlé, mladé a dravé kluky, kteří by nám zrychlili hru. To se nám paradoxně nepovedlo. Hru se nám zrychlit nepovedlo. Ani produktivita nebyla žádná.
Čím si vysvětlujete, že Slovácko bylo v základních věcech lepší?
Myslím si, že to určil první gól, jak už jsem říkal. Slovácko se dostalo psychicky na koně. Dostalo se do lepší výchozí pozice. Nastartoval se stadion, fanoušci a byli v psychické výhodě. To vás vždycky žene dopředu
Nemohla na mladší hráče dolehnout velikost toho zápasu?
Možná ano, určitě ale ne od začátku. Začátek byl vyrovnaný. Tam to bylo jen o tom, že si mančafty hlídali, aby se nikdo nedostal do velké šance. Bohužel, jsme gól dostali my. Potom se ukáže síla mančaftu a jeho psychická odolnost. Když brzy prohráváte 0:1, potřebujete hráče, kteří to dokáží zvednout a my jsme to nedokázali.
Souhlasil byste, že největší rozdíl mezi týmy byli krajní obránci?
Souhlasím, že v prvním poločase jsme nebyli vůbec spokojení s hrou krajních obránců. Měli jsme tam taktické pokyny, které se týkaly součinnosti krajních obránců a krajních záložníků. To nám vůbec nefungovalo.
Co vám proběhlo hlavou, když na hrací plochu nakráčeli policisté se psy? Přišlo vám to důstojné vzhledem k důležitosti zápasu?
My jsme hlavně nevěděli, co se děje. Informace se k nám nedostali. Předpokládám, že policisté informace měli a věděli, co dělají. Nemyslím si, že by to nějak ovlivnilo náš výkon.

Další novinky