Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Jsem šťastný, že toho mohu být součástí

Jaroslav Zelený v rozhovoru ze soustředění

Sdílet

Jaroslav Zelený se stal posilou Sparty na začátku června. V přípravném zápase proti Opavě odehrál první poločas v našem dresu. Na svém kontě už ale má 203 ligových duelů, zahrál si Ligu mistrů a patří také do kádru českého národního týmu. Na soustředění v Rakousku jsme pro vás pořídili s devětadvacetiletým obráncem rozhovor.
Jardo, máš za sebou první měsíc ve Spartě. Jaké jsou zatím tvé dojmy?
Musím říct, že jsem nadšený. Samozřejmě jsem nevěděl, co a jak funguje, jak vypadá nové tréninkové centrum na Strahově, ale poté, co jsem si ho prošel a viděl všechny možnosti, které tady jsou, tak jsem nesmírně šťastný, že přestup dopadl a že toho mohu být součástí.
Absolvovali jste první část přípravy. Jaká byla v porovnání s těmi, které jsi ve své kariéře zažil?
Byla trochu odlišná. V drtivé většině týdne jsme měli jen jednu fázi, což byl asi největší rozdíl oproti těm předchozím, kdy se trénovalo vždy dvoufázově. Musím říct, že tréninky mají tempo a jejich intenzita je opravdu vysoká. Člověk je pak rád, že může po náročném tréninku také zregenerovat.
Čím tě překvapil nový realizační tým?
Celý trenérský tým má úplně jinou mentalitu. Trenéři zavedli věci, které jsem u předchozích realizačních týmů nezažil. Je to trochu změna, ale musím říct, že všechno, co dělají, mi vyhovuje.
Můžeš uvést nějaké konkrétní příklady?
Hlavně životní styl a strava. Lpí na nejrůznějších doplňcích, abychom do sebe každý den dostali důležité suplementy. Dosud jsem nikdy nezažil, že by to bylo na pravidelné denní bázi, že bychom to měli takhle připravené a jen jsme to do sebe kopli. A musím zmínit i jednu zajímavou vychytávku. 
Povídej…
Máme aplikaci na hodnocení toho, jak se cítíme. Vždy druhý den po tréninku nám přijde notifikace, kde máme několik otázek. Ptají se nás, jestli nás bolí nějaká část těla, jak jsme se vyspali a na další podobné věci. Trenérům to může dát zajímavý feedback, jak se daný hráč cítí. Je jasné, že každý den nebudou obcházet všechny hráče a každého se ptát. Díky té aplikaci tak mají skvělý přehled o tom, jak na tom jsme.
Tréninky probíhají v angličtině. Jak sis na to zvykl?
Pokynům rozumím, nedělá mi to problém. Nemluvím tedy tak plynule, jako všichni trenéři, což mě hrozně štve, protože lidé ze Skandinávie umí skvěle anglicky a my Češi v tomhle trochu zaostáváme. Mně osobně ale angličtina problém vůbec nedělá, navíc ve sportovní terminologii se ty věci pořád opakují. Člověk si to během chvíle naposlouchá a pak s tím nemá problém.
V čem dalším jsou tréninky ještě specifické?
Hlavně v tom, že jejich intenzita je opravdu vysoká. Sice bývá jen jeden trénink denně a ani není tak dlouhý, ale je hodně intenzivní. Trenéři kladou velký důraz na provedení jednotlivých cvičení, různých her a je důležité, aby všichni byli po celý trénink stoprocentně soustředěni a dělali všechno tak, jak trenéři vyžadují.
Asistent trenéra Luboš Loučka říkal, že každý trénink si analyzujete. Jak ty analýzy probíhají z pohledu hráče?
Vzhledem k tomu, že si trenéři každý trénink natáčí, tak to pak mezi sebou probírají. Když tam jsou nějaké nácvikové věci, tak samozřejmě předají informace i hráčům. Přeci jen mají na styl hry určitě požadavky a někteří hráči byli třeba v minulosti zvyklí na něco jiného. Trenéři o tom mají svoji představu, takže to pak musí předat dál.
Ještě v dresu Slavie sis zahrál skupinovou fázi Ligy mistrů. Jak cenné zkušenosti to jsou?
Myslím, že každý hráč, kterému se to povede, si splní takový svůj dětský sen. Zkušenosti to jsou pak samozřejmě velmi cenné.
Z Jablonce ses dostal až do národního týmu. V červnu jsi nastoupil proti Španělsku. Co ti třeba tohle utkání ukázalo?
Španělsko i Portugalsko mají hráče světových kvalit. U nás je to hodně o pracovitosti, protože ve fotbalové kvalitě za těmito vyspělými zeměmi trochu zaostáváme. V tom zápase toi bylo i dobře vidět. My jsme poctivě bránili a dostávali jsme se do rychlých protiútoků, zatímco oni byli na balonu a měli hru pod kontrolou. 
Proti Spartě už jsi odehrál řadu zápasů. Jak jsi je vnímal?
Nějaké zápasy proti Spartě jsem za těch devět sezon v lize samozřejmě odehrál. Čím je člověk starší, tak už to tolik nevnímá. Když jsem v lize začínal, tak za Spartu hrál ještě Tomáš Řepka, v brance chytal Jarda Blažek. Nastupovat proti takovým hráčům byl velký zážitek. Postupem času, jak ty hráče potkáváte pravidelně, tak už to na vás nemá takový dopad. Berete to pak jako každý jiný zápas.
Máte za sebou první tréninky na soustředění v Rakousku. V čem jsou jiné oproti těm z úvodu přípravy?
V neděli jsme měli jen lehký trénink, po dlouhé cestě bylo zapotřebí se rozhýbat. Od pondělí už do toho jdeme naplno. Najeli jsme na taktickou stránku hry a koncentrujeme se na různé herní prvky.

Další novinky