Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Výhra nad Dynamem

Z Českých Budějovic vezeme 3 body

Sdílet

Sparťanský A-tým si veze z Českých Budějovic 3 body, poté co po brankách Højera a Čvančary zvítězil 2:0. Tým Briana Priskeho rozhodl zápas již v úvodní půlhodině a připsal si tak první ligovou výhru v tomto ročníku.
První venkovní utkání nové sezony se konalo v jihočeských Budějovicích, kam sparťané dorazili se čtyřmi změnami v základní sestavě. Možnost bojovat od prvních minut dostali útočníci Čvančara s Julišem, záložník Kryštof Daněk a krajní obránce Casper Højer. Úvodní jedenáctka tedy vypadala takto: Holec – Mejdr, Sörensen, Hancko, Höjer – Zelený – Pešek, Daněk, Sadílek – Juliš, Čvančara.
Někteří fanoušci se ani nestihli uvelebit na svých místech a sparťanům se už podařilo skórovat. Jakub Pešek rozehrál roh na krátko k Højerovi, jehož tečovaný centr zapadl za záda českobudějovického brankáře a od 2. minuty jsme tak vedli. Po necelých deseti minutách zahrozili také Jihočeši, Čmelík prostřelil vyběhnutého Holce, kterého zachránila tyč. Ve 25.minutě si hráči v rudých dresech vytvořili zajímavý tlak. Po rohu létal míč kolem branky soupeře, ani jedna ze tří střel však v síti neskončila.
Vzápětí se od pravé lajny vydal na výlet Kryštof Daněk, obešel dva soupeře a naservíroval balón do vápna Tomáši Čvančarovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:0. Deset minut před koncem poločasu se připomněli domácí, Čmelíkův volej z velkého vápna vyboxoval Dominik Holec na roh. Budějovičtí v závěru poločasu maličko přitvrdili a donutili tak rozhodčího Proskeho opakovaně vytáhnout žlutý kartón. Nejprve dostal kartu Čmelík, vzápětí pak Potočný. Ani to však domácím nepomohlo ke zvrácení nepříznivého výsledku a sparťané tak odcházeli do kabin spokojenější.
Do druhé půle vstoupili sparťané bez jediné změny. Tento stav ale vydržel pouze do 60. minuty, kdy Čvančaru s Højerem nahradil Karabec s Pavelkou. Druhý jmenovaný se do hry dostal po tříměsíční pauze způsobené vleklým zraněním. V zápětí zasypali sparťané soupeřovu bránu nebezpečnými střelami. Nejprve pálil Sadílek z hranice vápna a po chvíli i Daňkova pumelice protáhla budějovického brankáře.
Na hřiště se postupem času dostali Drchal s Minčevem, kteří nahradili Juliše s Peškem. Do závěrečné desetiminutovky vběhl také Wiesner, který vystřídal dnes velmi aktivního Daňka. Po rychlém proti útoku našel právě Wiesner elegantně Minčeva, který ovšem nezakončil a následné Drchalovy nůžky skončily těsně vedle pravé tyče.
Václav Drchal byl při chuti a málem si vykoledoval penaltu, když byl sražen na hranici pokutového území. Rozhodčí Proske a ani asistent u videa však tento zákrok nevyhodnotili jako penaltový. Více už se v druhém poločase nestalo a sparťané si tak zaslouženě dokráčeli pro první tři body v této sezoně.  
SK Dynamo České Budějovice – AC Sparta Praha: 0:2 (0:2)
Branky: 2. Höjer (Pešek), 27. Čvančara (Daněk).
Žluté karty: 38. Čmelík, 41. Potočný, 86. P. Hellebrand – 82. Drchal.
Sestava Sparty: Holec – Mejdr, Sörensen, Hancko, Höjer (62. Pavelka) – Zelený – Pešek (74. Minčev), Daněk (83. Wiesner), Sadílek – Juliš (74. Drchal), Čvančara (62. Karabec).
Sestava Českých Budějovic: Šípoš – Sladký (85. Penner), L. Havel, Králik, Čolić – Grič, Čavoš (72. P. Hellebrand) – Čmelík (72. Matoušek I), Hora I, Potočný – Mic. Škoda (46. Hais).
Rozhod čí :  Proske – Paták, Kotík.

Další novinky