Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Jasná výhra v Brně

Sparťané přejeli Zbrojovku 4:0

Sdílet

Sparťané v jedenáctém soutěžním kole zavítali na hřiště ligového nováčka,což zároveň byl i jubilejní 900. zápas Sparty v české lize. Zbrojovka od úvodních minut tahala za kratší konec a po brankách Krejčího a Kuchty v poločase prohrávala. Stejní hráči se prosadili i po změně stran, a dovedli tak svůj tým ke klidnému vítězství 4:0.
V sobotu odpoledne byly zraky sparťanských fanoušků zaměřeny na brněnský Městský fotbalový stadion, kde v rámci 11. ligového kola vyzval náš A-tým tamní Zbrojovku. Ze zdravotních důvodů nebyla k dispozici trenéru Priskemu čtveřice hráčů, jmenovitě: Haraslín, Čelůstka, Pešek, a Fortelný. Kvůli disciplinárnímu trestu nemohl do utkání zasáhnout útočník Tomáš Čvančara. Premiéru v základu si v této sezoně odbyl mladý stoper Martin Vitík. Úvodní jedenáctka vypadala následovně: Kovář – Wiesner, Vitík, Sørensen, Højer – Jankto, Krejčí, Sadílek, Pavelka, Daněk – Kuchta.
První zahrozili hosté, kteří netradičně do utkání nastoupili v žluté venkovní sadě. Tečovaný Højerův centr málem zapadl za brankáře Berkovce, který míč vyškrábl konečky prstů, ovšem pouze jenom k nabíhajícímu Janktovi. Jeho pokus rozvlnil pouze boční síť. I dále byli aktivnější sparťané a posílali do soupeřova vápna jeden nebezpečný centr za druhým, žádný ale nepřinesl domácí bráně gólové ohrožení.
Po pětadvaceti minutách zaútočili také domácí. Ševčík vyslal do úniku Hladíka, jeho zakončení se ale nevešlo mezi tři tyče. Zhruba čtvrt hodiny před koncem poločasu se do vápna prosmýkl Wiesner, kde byl následně soupeřem sražen k zemi. Rozhodčí nejprve tento zákrok přešel, po přerušení hry se však šel na celý incident podívat na video a nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil kapitán Ladislav Krejčí a místo oslav sympaticky vyslal k brněnským tribunám omluvné gesto. V nastavení se ještě po rohu hlavou prosadil Jan Kuchta, a do kabin se tak šlo s nechvalně známým vedením 2:0.
Hned z kraje druhé půle se znovu prosadil Krejčí, branka ale nebyla uznána kvůli útočnému faulu. V 55. minutě předvedla Zbrojovka zajímavou kombinaci na levém křídle, kterou zakončila štiplavou střelou. Matěj Kovář byl ovšem připravený a nepříjemný pokus zlikvidoval. Po hodině hry sáhl Brian Priske po prvním střídání a Jakuba Jankta nahradil Janem Mejdrem. Vzápětí se Matěj Kovář po hlavičce brněnského útočníka blýskl dalším skvělým zákrokem. Na druhé straně se po rychlém protiútoku ocitl sám před brankářem Tomáš Wiesner, jeho střela ale mířila nad břevno.
V 80. minutě se do hry dostala dvojice Zelený-Minčev, která vystřídala Sørensena s Daňkem. Zhruba deset minut před závěrečným hvizdem rozehrál Casper Højer standardní situaci a přesně našel hlavu Ladislava Krejčího, který se nemýlil a po třetí v zápase překonal Berkovce – 3:0. Na poslední minuty přišel na hřiště Adam Karabec místo Lukáše Sadílka a byl svědkem ještě čtvrté branky svého týmu, o kterou se po přihrávce Minčeva postaral opět Kuchta. Sparťané tak z Brna vezou tři body za výhru 4:0.
FC Zbrojovka Brno – AC Sparta Praha 0:3 (0:2)
Branky: 33. a 82. Krejčí, 45. a 90. Kuchta. ŽK: 65. Řezníček, 73. Alli – 68. Daněk, 75. Mejdr, 78. Vitík. Rozhodčí: P. Hocek - J. Paták, I. Nádvorník. Diváci: 9588.
Sparta: Kovář – Wiesner, Sørensen (71. Zelený), Vitík, Højer – Jankto (61. Mejdr), Pavelka, Krejčí, Sadílek (87. Karabec), Daněk (71. Minčev) – Kuchta.
Zbrojovka: Berkovec – Matejov, Šural (90. Hlavica), Endl, Granečný (46. Hrabina) – Texl, M. Ševčík (46. Pachlopník) – Alli, Fousek (71. Nečas), Hladík (61. Falta) – Řezníček.

Další novinky