Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Stále rosteme a hledáme cestu, jak dominovat

Trenér Sparty Brian Priske po utkání v Brně

Sdílet

Trenér Sparty Brian Priske hodnotil po vysoké výhře v Brně výkon svého týmu. Přečtěte si přepis celé tiskové konference v článku níže.
Jak jste se zápasem spokojený?
Ve Spartě je vše v první řadě o výhrách. Vstřelili jsme čtyři góly a udrželi čisté konto, s čímž jsem spokojený. Je ale pravda, že v utkání byla fáze, prvních pětadvacet minut druhého poločasu, ve kterých jsme ztratili nad utkáním kontrolu. Zároveň po našem gólu na 3:0 mělo Brno další velké příležitosti. Stále rosteme a hledáme cestu, jak v zápasech dominovat po celých devadesát minut. To je nyní naším úkolem, neztrácet nad utkáním kontrolu.
Čím si vysvětlujete defenzivně slabší pasáž v druhém poločase?
Jednoduše si to vysvětlit nedokážu. Jak jsem říkal, ztratili jsme nad zápasem kontrolu. Naše kreativita v okamžicích, kdy jsme měli míč na svých kopačkách nebyla zkrátka taková, jakou bychom si představovali. Byli jsme příliš roztažení. Když jsme ztratili míč, domácí šli do protiútoku a naši hráči byli daleko od nich. Abychom mohli po celé utkání hrát správně, nesmíme soupeře do takových situací pouštět. Brno si příležitosti kvalitně vypracovalo, ale těmi nedostatky, které jsem zmínil, jsme jim to celé usnadnili.
Jak se vám líbil Kuchta při hře na jednoho útočníka?
Je téměř jasné, jak budu hodnotit výkon Jana Kuchty. Odehrál velké utkání, což korunoval góly. Zároveň řadu dalších šancí pomohl vypracovat, zejména v prvním poločase. V úvodu druhé půle se mu, stejně jako zbytku týmu, tolik nedařilo. Do minulého víkendu se Kuchta trápil a já jsem hrozně rád, že mu tam nyní góly padají. Dnes nám ukázal, že musíme být pozitivně naladění a věřit, že věci dopadnou tak, jak mají.
Martin Vitík naskočil do utkání poprvé v sezoně, co na jeho výkon říkáte?
Bylo to těžké rozhodnutí, zařadit jej do sestavy, jelikož Jarda Zelený odváděl dobré výkony a byl jsem s nimi spokojený. Občas to prostě nejsou jednoduchá rozhodnutí. Abych byl upřímný, Víťas se tlačil do sestavy, dobře trénoval a měl za sebou několik dobrých zápasů za reprezentaci. Já osobně jsem viděl kvalifikační utkání v Českých Budějovicích. Dělal tedy vše proto, aby se dostal do základu. Není to tak, že bychom jej chtěli nějak odměnit. Chceme využívat hráče, kteří tímto stylem působí a tlačí se do sestavy. Mám radost, že je to mladý hráč, který se hned v prvním zápase chytil, a i díky němu jsme udrželi čisté konto.
Měl Krejčí na dnešní utkání speciální přípravu?
Co se týče penalty, tak hráče, kteří ji půjdou zahrávat, určuje Luboš Loučka. Samozřejmě jsme v týdnu s Láďou řešili, že jedeme do města, ke kterému má silné pouto. Myslím si, že hrál naprosto úžasně. Prokázal nejen fotbalovou kvalitu, ale i správnou mentalitu. Měl velký vliv na dnešní výsledek a já věřím, že Brno je na něj hrdé a že Zbrojovka je pyšná na to, jakého hráče vychovala.
Bylo třeba pracovat s jeho psychikou?
Abych se přiznal, toto jsem s ním neřešil. Láďa je profesionál a ví, jak byl tento zápas důležitý. My jsme se spíše všichni spolu připravovali na způsob, jakým bude soupeř hrát, jakou bude mít taktiku a myslím, že se prezentoval přesně tak, jak jsme předpokládali. Zbrojovka byla velmi kreativní do ofenzivy, ale měla volná okénka v defenzivě, kterých jsme chtěli využít, což se také stalo. Láďa samozřejmě občas nějakou chybu udělá, stále je to ale mladý hráč, který se ještě bude zlepšovat, a navíc je u spousty dobrých situací.
Střídal jste Sørensena, jak na tom je?
Asger je myslím pouze potlučený. Měl by být v pořádku.
Jak se vám zatím jeví Jakub Jankto?
U Jankta musím vyzdvihnout jeho přístup, který je naprosto profesionální. Každý den tvrdě pracuje. Jakmile se vrátil z národního týmu, ihned šel do posilovny. V minulém týdnu neměl ani jeden den volno. Zlepšuje se, máte ale pravdu, že to u něj není tak jasně vidět jako u Kuchty, který začal střílet góly. Musíme si uvědomit, že přišel po složitém období ve Španělsku a neměl skoro žádnou letní přípravu. I tohle má vliv na to, jak se cítí na hřišti. Opravdu chci ale vyzdvihnout jeho mentalitu, přístup a profesionalitu.

Další novinky