Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Dvojice trenérů na stáži v MŠK Žilina

V akademii strávili tři dny

Sdílet

Začátkem října absolvovali dva naši trenéři stáž v prestižní fotbalové akademii MŠK Žilina. Adam Novotný a Adam Milner se během tří dnů zúčastnili tréninkového procesu více kategorií, poznali zázemí klubu a mají za sebou i pět přednášek.
Stáže přinášejí trenérům jedinečnou možnost nahlédnout do prostředí jiných fotbalových klubů a získat tam nové znalosti a zkušenosti, ze kterých mohou čerpat do budoucna. Trenéři Sparty nejsou výjimkou a také využívají takové příležitosti k sebe rozvoji.
Adam Novotný je v současnosti asistentem trenéra při kategorii U16 a Adam Milner při U10. Spolu absolvovali třídenní stáž v přední akademii u našich východních sousedů, která produkuje mnohé talenty nejen pro své A-mužstvo, ale také pro všechny reprezentační kategorie včetně seniorského týmu.
Jak stáž probíhala, co nového se tam dozvěděli, a jaké zkušenosti zužitkují při práci na Strahově se dozvíte v rozhovoru s touto dvojicí trenérů.
Jak jste se dozvěděli o stáži v MŠK?
A. Novotný: „Hledal jsem příležitosti, kam bych mohl vyrazit na stáž. V budoucnu bych rád šel do Německa či Anglie, ale pro začátek jsem chtěl něco jednoduššího na vybavení. Žilina sama tuto možnost nabízela na svých stránkách. Následně jsem oslovil Adama a Petra Peška z Motorletu, jestli by se ke mně chtěli přidat. Neváhali, a tak jsem napsal email do MŠK a po dvou-třech vyměněných zprávách jsme byli dohodnuti.“
Co jste v Žilině absolvovali?
A. Novotný: „Několik tréninků, přičemž jsme si mohli vybrat ty, které jsme chtěli a každý z nás si to směřoval na kategorie, které trénuje. Adam se soustředil na přípravky a mladší žáky a já na žáky a dorosty plus společně jsme sledovali A-tým a B-tým. Také jsme zde absolvovali pět přednášek, a to s ředitelem akademie, který nám představil filozofii klubu, šéftrenéry přípravek a žáků, hlavním trenérem béčka spolu se šéfem projektu (U19+B-tým) a hlavním kondičním trenérem. Po známosti jsme se setkali i s koučem áčka a jeho asistentem, kteří nám řekli další podrobnější informace.“
Jak vypadal váš program během dne?
A. Milner: „V podstatě to probíhalo od rána do večera, protože dopoledne trénovaly profi kategorie a po nich následovaly přednášky. Odpoledne jsme zase byli přítomni na mládežnických trénincích. Všechno na sebe pěkně navazovalo a my jsme byli vytížení každou chvíli.“
Jaké bylo vaše zapojení do tréninkového procesu?
A. Milner: „Tréninky jsme obvykle sledovali z tribuny s tím, že po nich nám byli trenéři plně k dispozici. Buď přišli hned za námi nebo jsme si je odchytili a to, co jsme od nich chtěli vědět, nám bez problémů i řekli.“
Co vám dala tato stáž?
A. Novotný: „Prodalo mi to mnoho zkušeností, jak se dá pracovat s mládeží a celkově, jak k ní přistupovat. V tom je Žilina velmi specifická, protože staví zejména na svých odchovancích, kteří tvoří většinu kádrů áčka, což je i jejím cílem. V Česku to má takto nastaveno málokdo. Bylo zajímavé sledovat, jak lze od nejmenších dětí procházet celou akademií až po áčko.
V tréninkovém procesu jsem se dozvěděl o mnoha zajímavých, nových nebo různě inovovaných cvičeních, která by se dala využít v mém vlastním tréninku. Všechna cvičení a celý jejich průběh jsem si zapisoval do XPS-ka, které používáme i na Spartě, abych mohl z toho čerpat i do budoucna. Chtěl bych velmi pěkně poděkovat všem trenérům a vedení, jaký k nám byli otevření, nechali nás nahlédnout do své koncepce a odpověděli nám na všechny otázky, které jsme měli.“
A. Milner: „Já to mám podobně jako Adam. Šlo o super zkušenost a pokud mám být upřímný, tak mě to i trochu překvapilo v tom, jak to bylo obohacující. Všichni trenéři – od přípravek až po áčko – nám vycházeli vstříc, spolupráce byla skvělá a všichni byli velmi ochotni. Myslím si, že je zde mnoho věcí, co by se daly aplikovat i u nás, ať už u těch přípravek, nebo i vyšších ročníků.
To, co se o akademii MŠK povídá, je pravda, o čem jsem se přesvědčil z vlastní zkušenosti. Skvělou vizitkou práce s mládeží je fakt, že 70 % prvního týmu tvoří odchovanci. Je to koncepce, kterou klub chce a také ji dokáže naplňovat. Také bych chtěl poděkovat lidem z MŠK za tuto příležitost.“
V závěrečné pasáži vám přinášíme krátký rozhovor s ředitelem Akademie MŠK Žilina Jaroslavem Bačíkem, který nám přiblížil detaily stážového programu.
Co je hlavní myšlenkou tohoto programu?
Vytvořili jsme ho proto, že jsme otevření vůči informacím, chceme je sdílet s ostatními kluby a navzájem si je vyměňovat. Netvrdíme, že fotbal děláme nejlépe na Slovensku, ale snažíme se ukázat naše zkušenosti, které chceme konfrontovat se zkušenostmi lidí, kteří sem přijdou na stáž. Primárně k nám chodí trenéři ze Slovenska a Česka, ale už jsme měli i pár polských koučů.
Jak často nabízíte stáže zájemcům?
Organizujeme je pravidelně – jednou měsíčně. Jedním z důležitých podnětů, pro který jsme tak učinili je, abychom tento program centralizovali. Důvodem bylo, že k nám často chodili lidé přes nějaký kontakt, míchalo se to tady a chyběla tomu koncepce. Tak jsme v tom vytvořili systém, kdy a jakou formou budou probíhat stáže, k čemuž jsme vypracovali program, který jsme naplnili zajímavým obsahem. Myslím si, že ta odezva je zatím velmi dobrá, protože člověk, který jsem přijde, má po dobu tří dnů kompletní servis.
Co je hlavním cílem Akademie během těchto tří dnů?
Chceme ukázat to, jak pracujeme, jakým způsobem přemýšlíme a tyto informace posunout trenérům. Když si něco z toho vezmou a aplikují ve svém klubu, tak jsme rádi. Myslím si, že každý jeden se umíme navzájem obohatit a zároveň i my dostaneme feedback, speciálně při trenérech z takových klubů, jakým je AC Sparta Praha. Je to pro nás velká čest, že takoví lidé přijdou sem a chtějí vědět, jak funguje MŠK Žilina, a že si s nimi můžeme navzájem vyměnit znalosti. Rovněž i my jsme hladoví po informacích a také chodíme na stáže do zahraničí. Jedná se vždy o zajímavou konfrontaci, protože každý dělá fotbal trochu jinak a každá taková zkušenost nás dokáže obohatit.

Další novinky