Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryU-8

U7+U8: ohlédnutí se za podzimem

Rozhovor s hlavním koordinátorem

Sdílet

Přípravkové kategorie ukončily tréninkový a zápasový proces během uplynulého týdne a čeká je pauza. Na jejich podzimní část jsme se tak podívali detailněji. Hlavní koordinátor Jan Lanhaus v rozhovoru zhodnotil první část sezony v podání U7 a U8.
U7 je nejmladší mužstvo na Spartě. Jak se hráči mohou dostat do této kategorie?
Do sparty se hráči dostanu buďto přes cestu sparťana (viz obrázek) anebo skrze sledování. Cesta sparťana začíná v rámci projektu Sparťanská fotbalová školička, která už funguje dlouhodoběji díky naší spolupráci s Alotrií. Dalším krokem je přesun do center sparťanské fotbalové školičky, která jsou v našich partnerských klubech. Díky tomu mohou děti z našich kroužků nalézt návaznost právě v těchto strategicky rozmístěných klubech po Praze. V těchto centrech u našich partnerských klubů vedou pravidelně tréninkovou činnost naši trenéři z akademie.
Stále platí jedna věc, že si od propojenosti sparťanské školičky a partnerských klubů slibuji především rozšíření fotbalové základny, která pomůže celkově českému fotbalu.  Naši trenéři poté vyberou vždy ty nejnadanější v každém partnerském klubu a ty mají možnost rozvíjet se u nás v akademii na Strahově od kategorie U7. Naši kouči ve školkách či v partnerských klubech dělají tu nejdůležitější práci – snaží se u dětí vypěstovat lásku a pozitivní vztah k pohybové činnosti.
Přece jen jde ještě o malé děti, které asi těžko udržují pozornost a rádi se baví. Jakým způsobem se s tím vypořádáváte?
Důležité u takto malých fotbalistů je, aby se každý trenér dostal do dětského světa a snažil se je co nejvíce zaujmout. Vždycky všem trenérům říkám, že důležitá je hlavně ukázka, protože jak všichni dobře vědí, děti vás po dlouhém vysvětlování přestanou vnímat. Veškerá cvičení jsou proto dělána tak, aby byla, co nejjednodušší na vysvětlení, ale zároveň co nejefektivnější na učení dané činnosti. Mám to štěstí, že u obou kategorií mám ve svém realizačním týmu velmi kvalitní trenéry, kteří odvádějí maximální úsilí ve své trenérské práci a snaží se v každém tréninku předat klukům, co nejvíce nových podnětů.
Která je u takto mladých hráčů nejdůležitější oblast rozvoje?
Za nejdůležitější považuji komplexně rozvíjet každého z nich individuálně po stránce pohybové, technické a herní, a tím současně rozvíjet jak individuální herní výkon, tak i ten týmový. Neméně důležitým cílem je, jak jsem již zmiňoval, vypěstovat u dětí lásku a pozitivní vztah ke sportu a pohybové činnosti vůbec.
Popište mi váš klasický týdenní tréninkový cyklus.
Kategorie U7 má v týdnu tři tréninky, z toho dva jsou na hřišti a jeden je celoročně v sokolovně s perfektním materiálním vybavením, kde se snažíme kluky rozvíjet všestranně a naučit je řadu nových dovedností i mimo fotbal. Zaměřujeme se zde na gymnastická cvičení, základy atletiky, aerobik, či další sportovní hry (házená, basketbal, florbal).
Kategorie U8 má v týdnu také tři tréninky, ale s tím rozdílem, že sokolovnu využíváme od listopadu do konce března jednou týdně. Naopak v jednom z tréninků na hřišti máme vždy 30minutový blok atletiky, kde se kluci začínají zdokonalovat v technice běhu, učí se správnému odrazu a rozvíjí se komplexně po pohybové stránce.
Míváte propojené tréninky s kategorií U8? Pokud ano, jak to probíhá?
Ano, a je to i díky tomu, že obě kategorie mají společnou vizi a na sebe navazující koncepci, včetně společných termínů mistrovských zápasů, kde si obě kategorie vzájemně vypomáhají. Propojení funguje hlavně díky úzké spolupráci všech trenérů obou realizačních týmů. Podobně je to i u samotných tréninků, kdy využíváme k propojení pondělní trénink na hřišti, kde dochází k promíchání jak hráčů, tak trenérů, kteří společně absolvují speciálně připravený program (modelové utkání, modifikovaná cvičení…).
V čem je největší rozdíl mezi U7 a U8?
Obě kategorie si jsou velmi blízké jak samotným přístupem k tréninku, tak i všestranným rozvojem hráčů. Rozdíl vidím v detailech a v návaznosti cvičení.
Jak hodnotíte podzimní část?
Podzim hodnotím kladně především v tom, že jsme mohli absolvovat kompletní tréninkový proces, který nám v posledních dvou letech silně narušila pandemie koronaviru. Mohli jsme být neustále s hráči na hřišti a v úzkém kontaktu, což je pro jejich jak sportovní rozvoj, tak i ten společenský, to nejdůležitější.
Cíle do roku 2023?
Primárně si užívat každé chvíle trávené s hráči na hřišti a bavit se fotbalem. Dalším cílem je formovat kluky nejen po sportovní stránce, ale rozvíjet z nich také dobré osobnosti, a to nejen na hřišti, ale i v kabině a běžném životě. Naším úkolem je naučit hráče spolupráce a podporovat je v budování vzájemné důvěry, díky čemu posilujeme týmovost, jak v rámci samotné kategorie, tak v kontextu propojení těchto dvou nejmladších kategorií naší akademie.
Kdy začínáte přípravu?
Obě kategorie pokračují v trénincích od pondělí 9. ledna a už teď se s celým realizačním týmem těšíme na pokračování naší společné cesty.

Další novinky