Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Představení soupeře: VfB Stuttgart

První přípravný zápas Sparty v roce 2023 uvidíte ve čtvrtek od 16:00 živě na našem webu

Sdílet

Prvním soupeřem Sparty na tréninkovém kempu v Marbelle bude VfB Stuttgart, tradiční klub z hlavního města jihozápadní německé spolkové země Bádensko-Württembersko hrající první Bundesligu. Výkop je naplánován na čtvrteční 16. hodinu a přímý komentovaný přenos utkání budete moci sledovat na našem webu live.sparta.cz.
Stejně jako Sparta byli i „švábové“, jak se stuttgartskému týmu přezdívá, oficiálně založeni roku 1893, a loni na podzim taktéž oslavili 129. výročí od svého vzniku. Jeden z nejstarších německých klubů za svou bohatou historii získal tři mezinárodní trofeje Intertoto, stejný počet národních pohárů, jeden superpohár a pětkrát se stal mistrem nejvyšší německé ligy. Naposledy „Die Roten“ ovládli první Bundesligu v sezoně 2006/2007, kdy je mimo jiné táhli mladíci Mario Gomez a Sami Khedira. Od té doby v Bádensko-Württembersku na větší úspěch čekají. Nejblíže další senzaci byli v turbulentním ročníku 2008/2009, ve kterém obsadili konečnou třetí příčku, k čemuž dopomohl i brankářský veterán Jens Lehman. Od té doby švábové okupují převážně nižší patra tabulky. Dvakrát dokonce v posledních deseti letech sestoupili, vždy se ale po jedné sezoně strávené v druhé Bundeslize vrátili zpět mezi elitu.
I v tomto ročníku Stuttgart bojuje o záchranu a momentálně se nachází na šestnáctém místě, tedy na první sestupové pozici, patnáctá Herta je však před ním pouze o skóre. Na jedenáctý Hoffenheim, potažmo dvanáctý Leverkusen, kterému v posledním zápase podzimu podlehli 0:2, ztrácejí naši nejbližší soupeři pouhé čtyři body, takže fanoušky jistojistě čeká velmi napínavé jaro. Neuspokojivé výsledky vyústili ke změně na trenérském postu a v prosinci tak vedení klubu představilo Bruna Labbadiu, jako nového šéfa lavičky. Správným termínem by ovšem mělo být „staronový“, jelikož Labbadia již Stuttgart vedl jakožto hlavní trenér a to v letech 2010–2013. V této sezoně zatím tedy odkoučoval pouze tři přípravná utkání s bilancí dvě výhry a jedna prohra. Zatím jedinou porážku mu uštědřil švýcarský Luzern, v jehož dresu odehrál plnou minutáž sparťanský odchovanec Martin Frýdek.
Nejlepším střelcem Stuttgartu je šestadvacetiletý Serhou Guirassy, který na podzim čtyřikrát rozvlnil síť. Guinejský útočník se pyšní přesnou mušku i na soustředění v Marbelle, což potvrdil v posledním přípravném utkání proti švýcarskému Sionu, kdy se jednou brankou podílel na výhře 3:0. V těsném závěsu je čtyřiadvacetiletý konžský ofenzivní univerzál Silas Katompa Mvumpa, který tři góly ještě okořenil dvěma asistencemi. Červeno-bílý dres navíc oblékají i tři reprezentanti, kteří se ukázali na nedávném mistrovství světa v Kataru. Hiroki Ito odehrál poločas proti Kostarice a Wataru Endo zasáhl do všech utkání, které Japonsko na turnaji odehrálo. Srdnaté tažení asijského ostrovního státu zastavilo paradoxně Chorvatsko, v jehož dresu zasáhl do většiny zápasu další člen stuttgartského kádru – čtyřiadvacetiletý levý obránce Borna Sosa, který za dvanáct podzimních bundesligových zápasů nasbíral úctyhodných pět asistencí. 
Přípravné utkání proti Stuttgartu odehrají svěřenci Briana Priskeho ve čtvrtek 12.1. od 16:00. Živě jej budete moci sledovat na našem webu ve videočlánku, na www.live.sparta.cz nebo v mobilní aplikaci Sparta.   

Další novinky