Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

První prohra v přípravě

Sparťané v druhém utkání na soustředění v Marbelle nestačili na rakouského mistra

Sdílet

Druhé utkání na soustředění ve španělské Marbelle odehráli sparťané proti pravidelnému rakouskému mistrovi. Přestože svěřenci Briana Priskeho od samého začátku museli dotahovat, po většinu zápasu byli lepším týmem a vypracovali si řadu dobrých příležitostí. Po devadesáti minutách se však museli smířit s konečným výsledkem 1:2.
Čtyři dny po cenném skalpu bundesligového soupeře čekala svěřence Briana Priskeho další a také poslední  zápasová prověrka ve Španělsku, tentokrát proti suverénnímu favoritovi rakouské bundesligy. Kapitánskou pásku pro toto utkání navlékla poslední ze zimních posil, australský křídelník Awer Mabil, a na lavičce byl připravený mimo jiné také Qazim Laci a Ladislav Krejčí. Od první minuty jsme tak vyběhli v tomto složení: Kovář – Vitík, Panák, Sørensen – Wiesner, Kairinen, Sadílek, Zelený – Mabil, Čvančara, Haraslín.
Na první branku jsme nemuseli dlouho čekat, hned v druhé minutě totiž využil malijský útočník Sekou Keita zaváhání ve sparťanské rozehrávce a poslal svůj tým do brzkého vedení. Navzdory nešťastnému začátku jsme mohli sledovat opravdu zajímavou taktickou bitvu, jejíž jedinou vadou na kráse byl velmi intenzivní vítr. Hráči ve žlutých dresech byli častěji na balónu a dostávali se k jedné standardní situaci za druhou. Ve 25. minutě se Tomáš Čvančara po centru Lukáše Sadílka v dobré pozici dostal k zakončení, a z následného rohu dokonce hlavou orazítkoval břevno.
Obraz hry se v průběhu celé první půle neměnil, sparťané měli více ze hry a aktivním presinkem dělali soupeři problémy. Stále se ovšem nedařilo jednu z šancí proměnit ve vyrovnávací branku. Red Bull se naopak pokoušel hrozit z rychlých protiútoků. V samém závěru první pětačtyřicetiminutovky se sparťanům konečně podařilo skórovat. Přetažený centr Tomáše Wiesnera našel Lukáše Haraslína, který propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:1.
O přestávce připravil Brian Priske dvě změny, na hřiště se dostali Ladislav Krejčí s Patrikem Vydrou, kteří nahradili Panáka se Sadílkem. I po změně stran se neslo utkání v podobném duchu, Tomáši Čvančarovi opět nechybělo mnoho, když po milimetrovém centru Mabila v pádu hlavičkoval těsně vedle brány. Na druhé straně se však z první vážnější situace podařilo salcburským, kteří o pauze vyměnili kompletní jedenáctku, rozvlnit síť a, vrátit tak vedení na svou stranu.
Po hodině hry udělal realizační tým hromadné střídání, do hry se dostali: Jankto, Kuchta, Minčev, Mejdr, Goljan a debutant Qazim Laci. Změny na trávníku měli velký dopad na sehranost obou mužstev, což se projevilo i na obrazu hry. Sparťané si ale postupem času opět převzali otěže utkání a hrozili, jak bylo v dnešním klání zvykem, především ze standardních situací. Znovu se jim však skóre srovnat nepodařilo, a tak poprvé v přípravě okusili chuť porážky.
 AC Sparta Praha – FC Red Bull Salzburg 1:2 (1:1)
Branky: 45. Haraslín (Wiesner), – 2. Koita, 50. Adamu. Karty: 39. Konate, 84. Bernardo.
Sestava Sparty:  Kovář – Vitík (60. Jankto), Panák (46. Vydra), Sørensen – Wiesner (60. Mejdr), Kairinen (60. Laci), Sadílek (46. Krejčí), Zelený (60. Goljan) – Mabil (60. Minčev), Čvančara (60. Kuchta), Haraslín.
Sestava Red Bullu v   1. poločase: Kohn – Dedić, Baidoo, Pavlovič, Ibertsberger – Kameri, Amankwah, Seiwald – Kjaergaard – Konate, Keita.
Sestava Red Bullu v   2. poločase: Stejskal – Šeško, Okafor, Hofer (78. Agyekum), Gourna-Douath – Van der Brempt, Sučič, Solet – Bernardo, Onguene, Adamu.

Další novinky