Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Jsme hladoví a chceme pohár vyhrát

Asistent trenéra Lars Friis před MOL Cupem v Liberci

Sdílet

Lars Friis poprvé ve Spartě okusí atmosféru českého poháru. Sparta se ve středu od 17:00 utká v MOL Cupu s Libercem. Asistent trenéra se ohlédl za víkendovým zápasem se Zlínem a promluvil o tom, jak důležitý pro nás pohár je.
Když se ještě vrátíme k tomu sobotnímu zápasu se Zlínem, co jste hráčům říkali? Spíš, že je důležité, že zvládli zápas, i když byl závěr trochu divoký, nebo že by se nám tohle při vedení 3:0 stávat nemělo?
Musíme se vypořádat s každou situací, bez ohledu na to, co se stane. Potřebujeme zvládnout zápas, takže jsme jim říkali oboje. Určitě potřebujeme dát víc gólů, to byla jedna věc. Vytvořili jsme si velké šance, takže jsme měli dát víc než tři góly. Je třeba se tedy zaměřit na to, co můžeme udělat lépe. Co se týká těch dvou inkasovaných gólů, musíme být lepší v řešení takových situací. Jsou tam prostě stále momenty, kdy je prostě potřeba být lepší i co se týká psychického nastavení. Góly mohou víceméně pokaždé změnit momentum zápasu. Takže musíme pokračovat v tom, co jsme dělali dobře dosud v začátku jarní části.
Poslední čtyři zápasy v řadě jsme vyhráli. V jak dobrém rozpoložení půjdeme do MOL Cupu proti Liberci?
Samozřejmě cítíme, že jsme teď v dobré formě. Zároveň jsme ale velmi hladoví a tohle je další soutěž. Jsme opravdu velmi hladoví po tom pohár vyhrát. Je to jeden z našich hlavních cílů. Máme dobrou formu i náladu, zároveň ale všichni cítíme, že chceme ještě víc. Máme mužstvo, které je opravdu velmi silné, které trénuje opravdu dobře. To jsou hlavní věci, které přispívají k tomu, abychom vyhrávali důležité zápasy. A pokud takhle budeme pokračovat, budeme je vyhrávat. Zároveň samozřejmě musím dodat, že máme lepší náladu, než kdybychom čtyřikrát v řadě prohráli. To dává pochopitelně smysl. Takže jsme opravdu rádi, ale zároveň jsme klub, který už se tím nemůže zaobírat. Ano, čtyřikrát jsme vyhráli, ale musíme se soustředit na další zápas. Ten je speciální, protože je pohárový. A pro nás velmi důležitý, protože je pro nás důležité vyhrát trofej. Jsme stále ve hře o trofej ve dvou soutěžích a jedna z nich je ve středu a jdeme do toho naplno.
Zdůrazňovali jste také hráčům, že prostřednictvím vítězství v poháru se můžeme dostat snadněji do pohárové Evropy?
Ne, nezdůrazňovali. Pokaždé, když jdeme na hřiště, tak chceme vyhrát. Zároveň prostě chceme vyhrát co nejvíc trofejí. To je taky důvod, proč jsme tady. Sparta Praha je obrovský klub s velkou tradicí a bohatou historií. A na nás je napsat další kapitoly do té historie. Hráči samozřejmě ale nejsou hloupí, vědí, kudy cesta do Evropy vede. Teď je ale všechno o tom zvítězit ve středu.
Mluvil jsi tom, že mužstvo je silné. Dostanou šanci hráči, kteří v poslední době nebyli tolik vytížení?
Určitě nastanou nějaké změny. Nebudu ale dopředu prozrazovat, jakým směrem půjdeme. Každopádně máme opravdu velmi dobrý tým a jsem si jistý, že hráči, kteří dostanou šanci, nás nezklamou. Pro nás je každopádně nejdůležitější postup do dalšího kola a pro něj uděláme všechno.
Zápas mohou rozhodnout až penalty. Je to varianta, kterou si připouštíte a budete se na ni speciálně chystat, nebo uděláte vše pro to, abychom rozhodli v 90 minutách?
Musíme počítat s každou situací. Nikdy to není tak, že se rozhodnete, že k penaltám nedojde a pak k nim nedojde. I na tuhle variantu je třeba být připravený.
S Libercem jsme prohráli doma v prvním kole ligy. Dá se ten zápas brát také jako příležitost k odplatě?
Samozřejmě. Musíme si vzpomenout na to, co se stalo, když jsme se s nimi setkali naposledy. Od té doby měli několik dobrých zápasů a některé průměrné. Tady odehráli opravdu dobrý zápas, takže to bude určitě těžké. Ale zároveň je také čas jim to vrátit. Ve všech aspektech budeme muset hrát lépe.  Zároveň si ale myslím, že jsme mnohem dál, než jsme byli na začátku sezony. Musíme v první řadě ve středu znovu zvítězit.

Další novinky