Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Chceme do finále!

Asistent trenéra Lars Friis před středečním semifinále MOL Cupu

Sdílet

Spartu čeká ve středu semifinále MOL Cupu. Ve středu od 18:00 nastoupí doma v epet ARENĚ proti Českým Budějovicím. S asistentem trenéra Larsem Friisem jsme mluvili o zápase následujícím i o nedělním utkání s Brnem, na které přišlo více než 17 000 diváků.
Máme za sebou devátou soutěžní výhru v řadě. V jak dobrém rozpoložení momentálně jsme?
V opravdu dobrém! Je to velmi dobrá série. Všechno je to díky tvrdé práci. Teď musíme zůstat disciplinovaní a nadále ukazovat talent, který v sobě máme. Ukazuje se, že tvrdá práce se vyplácí a je to pro nás jediná cesta. V tomhle týdnu nás čekají dva zápasy a podle toho se připravujeme. Devadesát procent naší týdenní práce se odehrává tady na Strahově. Když dobře potrénujeme, máme solidní šanci vyhrát. Jsme tedy samozřejmě v dobré náladě. Musíme se ale stále soustředit na drobné věci, které můžeme dělat lépe. Pravděpodobně nikdy neodehrajeme absolutně dokonalý zápas a vždycky se najde něco, co můžeme udělat ještě lépe. Na nás tedy je najít těch několik drobností, které můžeme udělat lépe.
Brno se dostalo do vedení, my jsme ale nadále působili velmi klidně a během pár minut zápas otočili. Souhlasíš s tím i z pohledu trenéra, že s námi vedení soupeře nijak nezamávalo?
Víme, čeho jsme schopní. Jedna věc je, že k inkasovanému gólu vůbec nemělo dojít. V té situaci jsme zahráli opravdu špatně a bylo třeba si to dobře rozebrat. Na druhou stranu jsme opravdu působili nadále klidně, dobře kontrolovali míč a dostali se zpátky do zápasu nejrychleji, jak to bylo možné. Nedali jsme jen jeden gól, ale rovnou dva. Bylo to tedy opravdu dobré a ukázalo to, kde jsme. Máme dostatek sebevědomí a musíme ho zužitkovat správným způsobem.
Na zápas přišlo více než 17 000 diváků. Co jsi na atmosféru říkal?
To bylo fantastické. Pro mě to bylo poprvé. Konečně jsem zažil, čeho je zaplněná Letná schopná. Bylo to úžasné. Doufám, že to tak bude i dál.
Už ve středu je na programu další zápas, semifinále MOL Cupu. Jak příprava probíhá?
Trochu jsme samozřejmě museli změnit náš pravidelný program. Bylo třeba se především postarat o to, abychom byli dobře fyzicky připravení. Tomu jsme věnovali pondělí a úterý je ve znamení přípravy na semifinále. Rozhodně se chceme dostat do finále. Je to velmi zajímavý týden.
Poslední zápas s Budějovicemi byl velmi těsný, v listopadu jsme na Letné vyhráli 1:0. Očekáváte, že k zápasu soupeř přistoupí podobně?
Pohárový zápas se samozřejmě od toho ligového liší. Musíte vyhrát, jiné řešení není. Remízou zápas skončit nemůže. Takže psychické nastavení samozřejmě bude jiné. A bude to jiný zápas. Oba týmy jsou velmi blízko k tomu se dostat do finále. Takže tak k tomu přistoupí i Budějovice a podle mě to bude těsný zápas. Musíme do toho dát hodně intenzity, jako to děláme vždycky. Je to náš styl hry. Věřím, že přijde znovu hodně lidí. Nějaké změny v sestavě pravděpodobně také nastanou. Nejdůležitější bude postavit hráče, kteří budou stoprocentně připravení.
Proti Liberci to byla ve čtvrtfinále urputná bitva, kterou rozhodly až pokutové kopy. Budete tedy tentokrát chtít, aby hráči rozhodli už po devadesáti minutách?
Samozřejmě. Pokud to jenom trochu bude možné, budeme chtít rozhodnout v základní hrací době. Každopádně je ale nejdůležitější se dostat do finále. Připravíme se na všechny varianty. Budeme chtít odehrát dobrý zápas. Všechno bude o mentálním nastavení, o tom, v jaké intenzitě nastoupíme. Také budeme znovu potřebovat velkou podporu našich fanoušků. To nám také hodně pomůže.
Už jsi trochu mluvil o sestavě. Je to tentokrát tak, že je ten zápas pro nás příliš důležitý a není moc prostor zkoušet jiné varianty, nebo dostanou příležitost hráči, kteří toho tolik neodehráli v posledních zápasech?
Zaprvé si myslím, že v téhle části sezony už to není o tom něco zkoušet. Myslím, že máme celkově opravdu dobrý tým. Hrát může každý a my potřebujeme vybrat tu nejlepší možnou sestavu, o které jsme přesvědčení, že nás dostane do finále. Na nás v realizačním týmu tedy je na takovou sestavu přijít. Každopádně samozřejmě musíme brát v potaz, jaký program nás čeká, jak jsou na tom jednotliví hráči a zvolit stoprocentně připravené hráče. Zaměřujeme se tedy na to, kdo vypadá unaveně, kdo naopak čerstvě. Nezáleží na tom, kdo přesně bude ve středu večer hrát, ale každopádně nastoupí velmi silná sestava.

Další novinky