Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Tři body z Pardubic

Sparťané ve 26. kole zvítězili 2:0

Sdílet

Své historicky první utkání na novém pardubickém stadionu pokřtili sparťané vítězstvím, o kterém bylo rozhodnuto již v prvním poločase. Nejprve se po kombinaci s Tomášem Wiesnerem prosadil hlavou Jan Kuchta, poté zvolil stejný způsob zakončení kapitán Ladislav Krejčí, který rozvlnil síť po rohu Kairinena. Konečný výsledek 2:0 znamená nejen další tři body do ligové tabulky a jedenáctou soutěžní výhru v řadě, ale také posun na první příčku české nejvyšší soutěže.
Premiéru na novém pardubickém stadionu zažil náš A-tým přesně na velikonoční neděli. Do utkání šli sparťané s jasným cílem, porazit Pardubice, které se krčí na posledním místě tabulky, a vrátit se do Prahy s tříbodovou nadílkou. Ze zdravotních důvodů nebyla realizačnímu týmu k dispozici pětice hráčů, kromě dlouhodobě zraněných Čelůstky s Peškem, chyběli také Mejdr, Minčev a Sadílek. Poslední jmenovaný nemohl do utkání zasáhnout kvůli karetnímu trestu. Šanci v základu tak dostali Tomáš Wiesner s Qazimem Lacim. Od prvních minut nastoupila tato jedenáctka: Kovář – Vitík, Krejčí, Sørensen – Wiesner, Kairinen, Laci, Zelený – Čvančara, Kuchta, Haraslín.
První šanci měli hosté, ve 3. minutě rozehráli roh na krátko a rychlou kombinaci zakončil střelou Lukáš Haraslín. Budinský však byl pozorný. O další 3 minuty později se dostal ke slovu opět Haraslín, který převzal balón u půlící čáry a po narážečce s Wiesnerem vyslal další nepříjemnou ránu. Ta tentokrát jen těsně minula tyč. Po čtvrt hodině hry jsme byli svědky další pohledné výměny na levé straně, na jejímž konci hlavičkoval Asger Sørensen do břevna.
Po ukázkovém ťukesu centroval ve 20. minutě přesně na hlavu Jana Kuchty Tomáš Wiesner. První jmenovaný bez sebemenších problémů rozvlnil síť – 1:0! V 35. minutě sparťané znovu rozehráli roh nakrátko, následná zakončení Laciho a Wiesnera, ale za brankovou čarou neskončila. Kapitán Ladislav Krejčí si tematicky ve 37. minutě naskočil na roh Kairinena a přesnou hlavičkou navýšil skóre – 2:0! V nastavení první půle se blýskl Matěj Kovář, který v těžké pozici zastavil slibnou šanci domácích.
Po změně stran se opět radovali hosté, Wiesnerovu střelu doklepával do brány Čvančara, rozhodčí však po konzultaci s videorozhodčím gól odvolal kvůli ofsajdovému postavení. V 59. minutě našel Wiesner ve vápně osamoceného Haraslína, jeho pokus se ale nevešel mezi tři tyče. Po hodině hry sáhl Briana Priske k prvnímu střídání, Zeleného se Čvančarou nahradili Karabec s Højerem.
Domácí vzápětí překonali Kováře, stejně ale jako na druhé straně nebyla branka uznána kvůli ofsajdu. V 73. minutě připravil realizační tým hned trojnásobné střídání, do hry se dostali Mabil, Daněk a Pavelka, kteří vystřídali Kairinena, Haraslína a Wiesnera. Australský křídelník se v 85. minutě hnal sám na brankáře, ten ale jeho záměr vystihl. V nastavení se do samostatného úniku dostal také Kuchta, který chtěl gólmana přelobovat, ten však byl proti. Víc už v zápase k vidění nebylo, sparťané díky výsledku 2:0 připsali nejen jedenáctou soutěžní výhru v řadě, ale také se posunuli na první místo české fotbalové ligy.
FK Pardubice – AC Sparta Praha 0:2 (0:2)
Branky: 20. Kuchta, 37. Krejčí. ŽK: 53. Kairinen, 63. Krejčí. Rozhodčí: D. Černý - I. Nádvorník, L. Machač. Návštěva: 4620.
Sestava Pardubic: Budinský – Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Vacek – Darmovzal (73. Sychra), Hlavatý (89. Rosa), Janošek (73. S. Šimek), Helešic (56. Kostka) – Krobot (73. Černý).
Sestava Sparty: Kovář – Vitík, Krejčí, Sørensen – Wiesner (73. Daněk), Kairinen (73. Pavelka), Laci, Zelený (61. Højer) – Čvančara (61. Karabec), Kuchta, Haraslín (73. Mabil).

Další novinky