Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Otočka v závěru

Sparťané porazili Slovan 3:1

Sdílet

Sparťané pod Ještědem brzy prohrávali, a museli tak dotahovat. Ač měli po většinu utkání územní převahu, skórovat se jim podařilo až v samém závěru, kdy Awer Mabil bezpečně proměnil hned dva pokutové kopy. V průběhu devítiminutového nastavení pak ještě přidal pojišťující branku Kuchta, čímž rozhodl nejen o výhře 3:1, ale také o lepší výchozí pozici do nadstavby.
Poslední utkání základní části české nejvyšší fotbalové ligy zavedlo náš A-tým na sever Čech, kde na stadionu U Nisy vyzval liberecký Slovan. Ze zdravotních důvodů nebyla trenérskému štábu k dispozici pětice hráčů, kromě dlouhodobě zraněného Peška nemohli do utkání zasáhnout Čvančara, Kairinen, Mejdr a Sørensen. Kvůli karetním trestům chyběla trojice Krejčí, Zelený a Minčev. Od první minuty vyběhla na hřiště tato jedenáctka: Kovář – Vitík, Panák, Vydra – Wiesner, Sadílek, Laci, Højer– Karabec, Kuchta, Haraslín.
Ač sparťané vstoupili do utkání aktivněji, jako první se prosadili domácí. Matěj Valenta využil ve 13. minutě otevřené obrany a z hraniční pozice překonal Kováře. Hosté dále drželi míč na svých kopačkách a měli územní převahu, velké šance ale nepřicházeli. Liberečtí byli po většinu první půle velmi pevní v defenzivě a sparťané těžce hledali recept na obranu Slovanu.
O pauze tak Brian Priske přichystal hned dvě změny. Na lavici náhradníku usedli Filip Panák s Lukášem Haraslínem a místo nich vyběhli na hrací plochu Awer Mabil s Davidem Pavelkou. V 54. minutě po hezkém centru Karabce a sražené střele Højera vyslal svůj projektil Sadílek, jeho tvrdá rána se ale mezi tři tyče nevešla. Chvíli na to se dostal ke slovu opět záložník s osmnáctkou na zádech, po centru Højera hlavičkoval těsně vedle pravé tyče.
Po hodině hry se rozhodl realizační tým opět zamíchat kartami, Qazima Laciho nahradil Kryštof Daněk. V 68. minutě zažili sparťanští fanoušci infarktový okamžik, když Matěj Kovář jako poslední hráč udělal domácímu útočníkovi velmi odvážnou kličku. O čtyři minuty později zavíral po centru Wiesnera levou tyč Mabil, jeho zakončení ze složité pozice doskákalo až na střechu libereckého stadionu. Ten samý hráč se vzápětí dobrou technickou střelou snažil překvapit Vliegena, ani tento pokus však v síti neskončil.
V 78. minutě se blýskl znovu Matěj Kovář, když v krátkém sledu vytáhl dva těžké zákroky. Do hry chvíli na to naskočili také Goljana se Schánělcem. V 89. dostal krásný balón od Awera Mabila za obranu Jan Kuchta, který byl následně faulován a rozhodčí ukázal na pokutový puntík. Exekuce se ujal právě australský křídelník a bez problémů ji proměnil – 1:1! V nastavení pak ještě liberecký hráč zahrál ve vápně rukou, což znamenalo jediné – další penalta. Opět si vzal míč Awer Mabil a ani podruhé se nemýlil – 2:1! V hektickém závěru se ještě prosadil Kuchta a rozhodl nejen o výhře 3:1, ale také o lepší výchozí pozici do nadstavbové části.
FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha 1:3 (1:0)
Branky: 13. Valenta – 90. a 90. Mabil (pen.), 90. Kuchta. ŽK: 42. Ndefe, 89. Rondić, 90. Červ – 57. Pavelka, 90. Vitík, 90. Vydra, 90. Schánělec. ČK: 89. Ndefe. Rozhodčí: D. Starý - I. Nádvorník, J. Váňa. Návštěva: 7 258.
Sestava Liberce: Vliegen – Ndefe, Prebsl, Purzitidis – Fukala (77. Mikula), Červ, Valenta (83. Preisler), Frýdek (65. Doumbia), Ghali (83. Mészáros) – Olatunji, Tupta (77. Rondić).
Sestava Sparty: Kovář – Vitík, Panák (45. Pavelka), Vydra – Wiesner, Sadílek (83. Goljan), Laci (61. Daněk), Højer– Karabec (83. Schánělec), Kuchta, Haraslín (45. Mabil).

Další novinky