Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Musíme zachovat chladnou hlavu

Brian Priske před finále MOL Cupu

Sdílet

Hlavní trenér Sparty Brian Priske se v úterý odpoledne zúčastnil tiskové konference před finále MOL Cupu. Videozáznam a přepis jeho odpovědí najdete ve článku níže.

TISKOVKA | Priske před finále MOL Cupu

Nebyl byste radši, kdyby se finále konalo až po skončení ligy?
V kalendáři je termín finále zanesen už dlouhou dobu, takže s tím všichni už nějaký čas počítáme a mohli jsme se připravit. V průběhu celé sezony jsme bojovali o to, abychom finále mohli hrát. Samozřejmě by s ohledem na ligové zápasy mohlo být více času na přípravu, ale taková je zkrátka realita a jsme na ni připraveni. Nevím, jestli to v České republice bývá zvykem, možná je to i otázka kultury, v Dánsku se na příklad finále hraje rok co rok vždy ve stejný den. Tak či onak jsme připraveni a uděláme vše proto, abychom zvítězili.
Kvůli situaci v  ligové tabulce se nehraje o lepší výchozí pozici do Evropy, ubírá to zápasu na kvalitě?
Stále je to finále poháru, tedy velký a očekávány zápas, který je jeden z největších v České republice. Zároveň je to také derby. Cesta do finále nám vzala spoustu energie a tohle je její vyvrcholení. Sezona graduje, bojujeme o dvě trofeje, a navíc nás čeká další střetnutí se Slavií. Snažím se proto kluky připravit na to, aby se soustředili na fotbal, na své výkony, a nikoliv na emoce kolem. Máme velké ambice a chceme podat dobrý výkon. Zítra kolem deváté večer uvidíme, jak to dopadne.
Máte s  ohledem na poslední ligové kolo psychickou výhodu?
Nevím, jestli bych to nazval výhodou, určitě nás ale výhra určitým způsobem nakopla a dodala novou energii i směrem k zítřejšímu zápasu. Jsme v dobrém rozpoložení, v posledních zápasech jsme ukázali dobrou mentalitu, kdy jsme se několikrát v řadě jsme dokázali vrátit do utkání. Máme také pozitivní sérii plnou dobrých výsledků, což nám může dodávat na sebevědomí, zítřek ale bude o něčem jiném. Bude to specifické utkání, musíme zachovat chladnou hlavu a držet se našeho herního plánu.
Jak jsou na tom zranění hráči?
Kluci jsou na tom dobře, dnes se jich zapojilo do tréninku 24.

Je domácí prostředí výhodou?
Tím si nejsem jistý. Jsme rádi, že hrajeme doma, kde známe hřiště a máme vlastní šatnu, což nám dodává určitý komfort. Na druhou stranu tu bude mimo jiné spousta fanoušků Slavie a celkově budou, jak už jsem říkal, veškeré podmínky poněkud specifické. Samozřejmě jsme ale rádi, že můžeme být takříkajíc ve svém.
Naposledy proti vám změnila Slavia taktiku, očekáváte něco podobného?
Naše příprava vypadá stejně jako před každým utkáním. Soustředíme se na naše hráče, kteří jsou pro nás to nejdůležitější. Samozřejmě, jako u každých předzápasových příprav, věnujeme prostor i soupeři a možnostem, jak mohou sestavit svůj tým. Celý proces se ale nijak neodlišuje od příprav na ostatní soupeře.
Co musíte oproti poslednímu derby udělat jinak?
Myslím, že jsme měli utkání se Slavií relativně pod kontrolou i v první půli, v defenzivě jsme ovšem nabídli soupeři několik okýnek. Mít utkání ve své režii je i recept na zítřek. Budeme chtít držet míč na zemi, být ve správný čas na správném místě, vybírat si, kdy hrát nahoru a kdy ne, a mít hru pod kontrolou. Samozřejmě to bude také fyzicky velmi náročné utkání, jak už bývá v derby zvykem. Víme, že i pro Slavii je to důležitý zápas, my ale musíme hrát svojí hru a soustředit se hlavně na sebe.
Je případný zisk poháru vzpruhou do nadstavby?
Výhra trofeje je vždycky silným nakopnutím. Tak to bylo a vždycky pro každého bude, ať už se jedná o jakýkoliv tým. Nemyslím si ale, že pokud zítra zvednete pohár nad hlavu, tak je rozhodnuto i o lize. Je to totiž pořád jiná soutěž, ve které zbývá odehrát ještě pět těžkých utkání.

Sdílet

    Další novinky