Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Prohra ve finále

Cesta MOL Cupem končí druhou příčkou

Sdílet

Poslední zápas MOL Cupu svedl k sobě dva odvěké rivaly. V úžasné atmosféře se dlouho čekalo na gól, skóre se měnilo až po změně stran, kdy se prosadil Douděra. Chvíli na to došlo k nešťastnému odrazu v domácím vápně a hosté navýšili vedení. Sparťané nedokázali odpovědět, a tak je jejich cesta pohárem zakončena druhou příčkou.
Ve finále poháru se po jednadvaceti letech střetli odvěcí rivalové Sparta a Slavia. Oba tábory rovným dílem zaplnili letenské tribuny a už před startem zápasu vytvářely elektrizující atmosféru. Ze zdravotních důvodů nebyla trenérskému štábu k dispozici šestice hráčů, kromě dlouhodobě zraněného Peška nemohli do utkání zasáhnout Čvančara, Mejdr, Sørensen a Mabil. Kvůli karetním trestům chyběl bulharský křídelník Martin Minčev. Od první minuty vyběhla na hřiště tato jedenáctka: Kovář – Vitík, Panák, Krejčí – Wiesner, Sadílek, Kairinen, Zelený– Karabec, Kuchta, Haraslín.
Ohlušující ryk z tribuy jakoby hráče obou týmu překvapil, začátek tak z obou stran působil poněkud nervózně. Ve 24. minutě se jako první blýskl výborným zákrokem Matěj Kovář, vzápětí na druhé straně vysunul Kairinen do samostatného úniku Karabce, mladý záložník však tváří v tvář Kolářovi přestřelil bránu.
Po většinu první půle jsme ale spíše sledovali vyspělou taktickou bitvu o střed pole, která leckdy připomínala vyhrocenou šachovou partii okořeněnou několika ostrými skluzy. Ve 43. minutě zavírali levou tyč Zelený, obhodil si obránce a na malém vápně vybídl k zakončení Krejčího, tomu ale míč sklouzl, takže následná střela neznamenala větší ohrožení.
Do druhé půle nepřichystal Brian Priske žádné personální změny, zamíchal však rozestavením. Ladislav Krejčí se přesunul do zálohy a v zápase se tak pokračovalo v systému na čtyři obránce. V 59. minutě sice domácí po rohu odvrátili míč, pouze ale k Douděrovi, který překonal Kováře a otevřel gólový účet utkání. Vzápětí sáhl realizační tým k prvnímu střídání, Lukáše Haraslína nahradil Kryštofem Daňkem. O několik minut později se znovu radovali hosté. Po nešťastném odrazu si sparťané dali vlastní gól.
Následovalo další domácí střídání, na hřiště v 67. minutě vyběhli Qazim Laci s Casperem Højerem, kteří nahradili Jaroslava Zeleného s Lukášem Sadílkem. v 78. minutě se po zakončení Krejčího kutálel míč po brankové čáře, radost sparťanů však byla předčasná. Vzápětí se na hrací plochu dostali Adam Goljan s Davidem Pavelkou, kteří nahradili Tomáše Wiesnera s Martinem Vitíkem. Sparťanům se nedařilo žádnou z šancí přetavit v gól. V nastavení se Adam Karabec odhodlal k dalekonosné střele, kterou Kolář jen tak tak srazil na roh. Více už se v utkání nestalo, a trofej nad hlavu tak zvedli slávisté.
AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 0:2 (0:0)
Branky: 59. Douděra, 64. Panák (vl.) ŽK: 32. Kuchta, 67. Krejčí – 45. Oscar, 73. Van Buren. Rozhodčí: D. Černý - I. Nádvorník, K. Hájek. Návštěva: 17 037.
Sestava Sparty: M. Kovář – Panák, Vitík (79. Pavelka), Krejčí – Wiesner (79. Goljan), Kairinen, Sadílek (68. Laçi), Zelený (68. Højer) – Karabec, Kuchta, Haraslín (60. Daněk).
Sestava Slavie: O. Kolář – Douděra, Holeš, Ogbu, D. Jurásek (86. Hromada) – Oscar, Traoré (54. Zafeiris) – Schranz (86. Lingr), M. Jurásek (54. Provod), Jurečka – Van Buren (79. Tecl).

Další novinky