Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

Sparta zdolala Jihlavu 5:0

Reportáž ze zápasu U19

Sdílet

Sparťanské devatenáctce vrcholí sezona a do konce jarní části, měla před dneškem, na programu čtyři souboje. V prvním z nich přivítala na domácím hřišti Jihlavu a hned od začátku se bylo na co dívat. Velký tlak a skvělý ofenzivní výkon v prvním poločase znamenal čtyři góly pro sparťany. Dvakrát se prosadil Michl a po jednom přesném zásahu přidali Osmani a Rus. Po změně stran tempo hry trochu opadlo a do konce utkání jsme viděli ještě jeden gólový moment. V závěru upravil na konečných 5:0 Vitarigov. Sparta si tímto vítězstvím upevnila první příčku v tabulce.
Sparťani vstoupili do utkání velmi aktivně, od začátku semkli soupeře a snažili se najít si cestu až do zakončení. Velmi blízko ke gólu byl Tesař, jehož slibný pokus zevnitř šestnáctky vytlačil gólman nad břevno. Leška musel zasahovat i po nebezpečné střele, kterou vyslal Lilling zpoza pokutového území v 7. minutě. Za chvíli na to už zazvonila levá tyč hostující brány, ale balonu se ještě do brány nechtělo.
Tlak postupně narůstal a zasloužená odměna přišla v 17. minutě po naší rychlé kontře. Tesař potáhl akci po pravé straně až na polovinu soupeře, odkud adresoval ideální přihrávku na spoluhráče. Michl sám před brankářem nezaváhal a s přehledem otevřel skóre duelu, 1:0.
Osmani dostal o dvě minuty poté v pokutovém území míč. Sice ho obránce dobře dostoupil a vypadalo, že mu ho vezme, ale náš hráč se nedal, udržel ho na své kopačce a pohotovou střelou k tyči zvýšil na 2:0.
Sparta se ve 24. minutě dostala pěknou kombinací až před pokutové území Jihlavy. Z křídelního prostoru přišel perfektní míč do velkého vápna, kde si našel svůj prostor Michl a střelou z první nedal brankáři soupeře šanci, 3:0.
O čtyři minuty později se naši kluci bavili fotbalem v šestnáctce Jihlavy. Michl patičkou našel Feita, ten obešel protihráče, a ještě si pomohl přihrávkou do výhodnější pozice, ve které stál Tesař. Hráči s číslem 11 se ale nepodařilo přepálit gólmana.
Ve 34. minutě Jedlička dobře zapracoval v pravém rohu hřiště, kde získal míč a okamžitě zvedl hlavu nahoru a hledal spoluhráče. Rus byl na úrovni pokutového kopu osamocen, což v případě přesné přihrávky mohlo znamenat jen jediné. Balon dostal perfektní a střelou do protipohybu brankáře zvýšil na 4:0. Více se toho v prvním poločase neudálo a po skvělém výkonu jsme šli do šaten se zaslouženým čtyřbrankovým vedením.
Po změně stran tempo hry trochu opadlo a sparťané nechtěli připustit žádné drama. Stále jsme byli aktivnějším týmem na hřišti, ale už jsme si vypracovali méně velkých příležitostí než v prvním dějství. Velká šance na změnu skóre přišla v 72. minutě, kdy Jihlava ztratila míč při rozehrávce pár metrů za hranicí svého pokutového území. Sparta toho okamžitě využila k rychlému brejku, na jehož konci byl Rus. Vůči jeho zakončení ale gólman předvedl dobrý zákrok. Z následné dorážky namířil Slanina jen do břevna, od kterého se míč odrazil na brankovou čáru a odskočil směrem ven z brány.
V 84. minutě přišel zajímavý centr z pravé strany do pokutového území, který hostující stoper sice odhlavičkoval, ale pouze před našeho útočícího hráče. Vitarigov z velké blízkosti nezaváhal, technickou střelou zvýšil na 5:0 a dal tak tečku za dnešním pěkným představením Sparty.
Trenér Jan Kopáňko hodnotí duel: „Z pohledu výsledku panuje dnes velká spokojenost, ale totéž platí i o předvedeném výkonu a naší hře. V prvním poločase jsme byli velmi kvalitní na míči a efektivní ve finální fázi. Celý duel s Jihlavou splnil naše očekávání a jsem rád, že jsme ho takhle zvládli.“
AC Sparta Praha – FC Vysočina Jihlava 5:0 (4:0)
Góly: 17., 24. Michl, 19. Osmani, 34. Rus, 84. Vitarigov.
Sparta: Čechal – Penxa, Stárek ©, Jedlička, Michl (46. Vaněk), Tesař J. (74. Boháč), Feit, Osmani (74. Vitarigov), Rus, Ševínský (65. Říha), Lilling (65. Slanina).

Další novinky