Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Prohra na závěr

Sparťané podlehli v posledním ligovém kole Plzni 0:1

Sdílet

Na poslední zápas sezony, před kterým bylo jisté, že na jeho konci přeberou sparťané trofej pro mistra české nejvyšší soutěže, přijela do epet ARENY Viktoria Plzeň. Hosté se dostali do vedení v 58. minutě zásluhou Matěje Vydry. Ačkoliv měli svěřenci Briana Priskeho řadu šancí, žádnou z nich neproměnili a ročník 2022/2023 zakončili výsledkem 0:1. Radost jim to ale nepřekazilo, jelikož po závěrečném hvizdu převzali ligový pohár.
Sobota 27.5. se nesla ve znamení sparťanských oslav zisku 37. titulu. Nejen na stadionu, ale i na nedaleké letenské pláni. Ze zdravotních důvodů nemohla do zápasu s Plzní zasáhnout čtveřice sparťanů, zraněné Pavelku s Haraslínem doplnili na tribuně Mejdr s Karabcem, kteří si odpykávali karetní tresty. Od první minuty vyběhla na hřiště tato jedenáctka: Kovář – Vitík, Sørensen, Krejčí – Wiesner, Sadílek, Laci Kairinen, Zelený – Kuchta, Minčev.
Přestože o šampionovi bylo rozhodnuto již před úvodním hvizdem, na trávníku jsme od samého začátku viděli maximální nasazení. Ve 3. minutě se po centru Wiesnera dostal k zakončení Minčev, Staňkova náruč ale byla připravena. V 17. minutě dostal průnikovou přihrávku Jan Kuchta, v gólové radosti mu ovšem zabránila tyč. Tři minuty na to pálil z přímého kopu Asger Sørensen, dobře umístěnou ránu vytlačil plzeňský brankář s problémy na roh.
Vzápětí hlavičkovali z dobrých pozic kapitán Krejčí a jeho parťák z obrany Vitík, ani jedno z nadějných zakončení však brankovou čáru nepřešlo. Ve 37. minutě se poprvé osmělili hosté, Matěj Kovář ale nakonec pouze sledoval, jak míč padal do zámezí. Přestože sparťané měli po většinu první půle jasnou převahu, žádnou z šancí se jim nepodařilo proměnit, a tak se do kabin šlo za bezbrankového stavu.
O poločasové přestávce připravil Brian Priske jednu změnu. Místo Asgera Sørensen vyběhl na trávník Filip Panák. Sparťané dále pokračovali v tlaku, byli to ale hosté, kdo v zápase udeřil jako první. V 58. minutě se po centru Kalvacha prosadil Matěj Vydra. Domácí zvyšovali obrátky, po hodině hry pálil z malého vápna Minčev, chvíli na to se hnal sám na brankáře Qazim Laci. V 63. minutě vytáhl Krejčího tutovku Staněk.
Realizační tým sáhl v 65. minutě k druhému střídání, které bylo hned dvojnásobné. Lukáše Sadílka a Martina Minčeva nahradili Awer Mabil s Kryštofem Daňkem. V 70. minutě se hnal sám na brankáře znovu Jan Kuchta, ani v tomto případě však Staňka nepřelstil. V 83. minutě došlo na velký návrat, po 468 dnech zasáhl Ondřej Čelůstka do ligového zápasu. Ve stejný čas také střídal Jana Kuchtu Tomáš Čvančara. Ačkoliv měli svěřenci Briana Priskeho řadu šancí, žádnou z nich neproměnili, a ročník 2022/2023 tak zakončili prohrou. Radost jim to ale nepřekazilo, jelikož po závěrečném hvizdu převzali trofej pro mistra ligy.
AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)
Branky: 58. Vydra. ŽK: 20. Kalvach. Rozhodčí: S. Volek - J. Kříž, P. Pospíšil. Návštěva: 17 593.
Sestava Sparty: Kovář – Vitík (83. Čelůstka), Sørensen (46. Panák), Krejčí – Wiesner, Sadílek (65. Daněk), Laci Kairinen, Zelený – Kuchta (83. Čvančara), Minčev (65. Mabil).
Sestava Plzně: Staněk – Kaša, Hejda, Jemelka – Holík (75. Řezník), Bucha (75. Květ), Kalvach, Havel – Durosinmi (82. Mosquera), Chorý, M. Vydra (82. Jirka).

Další novinky