Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-19

Devatenáctka se stala ligovým mistrem!

V zápase o titul zdolala Ostravu 2:1

Sdílet

Sparta v posledním ligovém utkání doma přivítala Baník Ostrava, na který měla před tímto soubojem dvoubodový náskok. V zápase nám tak stačila i remíza k zisku mistrovského titulu za sezonu 2022/2023. Na tu jsme ale nechtěli hrát a už ve 14. minutě Stárek otevřel hlavou skóre. Naše vedení trvalo jen jedenáct minut, kdy vyrovnal Málek z těsné blízkosti před Čechalem. V druhé polovině jsme byli aktivnějším týmem a vytvořili si více příležitostí ke skórování. Do sítě si našla cestu hlavička Michla deset minut před koncem. Sparta se po vítězství 2:1 stala ligovým mistrem!
Na Strahov přišla velmi pěkná divácká účast, která od začátku sledovala tvrdý boj. Oba týmy byly namotivovány a nedarovaly si žádný prostor na hřišti. První nebezpečnější šance přišla ve 14. minutě, kdy dostal Stárek přesný centr na hlavu v pokutovém území Ostravy, v souboji nedal šanci bránícím hráčům a otevřel skóre, 1:0!
Hra pokračovala stejným způsobem jako do vstřelené branky, a to ve středu hřiště se spoustou soubojů a bez výraznějších šancí. Ve 25. minutě se hosté dostali z pravé strany před šestnáctku Sparty, odkud přišel centr za naši obranu a do prostoru před brankářem si naběhl Málek, který to střelou z první z těsné blízkosti poslal pod břevno a vyrovnal na 1:1. Další větší příležitost jsme viděli až v nastaveném čase, kdy centr z přímého kopu Sparty našel v šestnáctce hlavu Lillinga. Gólman Struhař však jeho zakončení konečky prstů vyrazil na roh a vzal radost našemu hráči.
Do druhého dějství vstoupili lépe sparťané, kteří hned od začátku přitlačili svého soupeře. Ve 49. minutě zahrával roh Jedlička, jeho centr přesně našel hlavičku spoluhráče, ale Ševínský to namířil jen těsně nad břevno. Hosté následně špatně rozehráli, čeho se snažil využít Feit. V pokutovém území viděl lépe postaveného Rusa, kterému adresoval přihrávku. Do jeho střely se ale hodil vyběhnutý brankář a vyrazil to na rohový kop. Následovala totožná situace na trase Jedlička – Ševínský, jako před malou chvílí, ale ani tentokrát to náš stoper nenasměroval mezi tři tyče.
Rus dostal v 56. minutě balon na hranici velkého vápna a okamžitě zakončoval z otočky. Sice to šlo k tyčce, ale chyběla tomu větší razance, díky čemuž Struhař dokázal tento pokus chytit. Horák zatáhl v 80. minutě akci po pravé straně a poslal skvělý centr před gólmana Ostravy. Michl sice minul, ale míč se dostal na zadní tyč, kde dobíhal Tesař. Jeho oblouček přes padajícího brankáře směřoval do brány, ale obránce to vykopl z čáry. Odkop následně směroval na hlavu Michla, který to poslal na zadní tyč do protipohybu brankáře a Sparta se ujala vedení 2:1! V závěru zápasu hráli hosté vabank, ale tlak si vytvořit nedokázali. Naopak sparťané podnikali jednu ofenzivní akci za druhou, ale změny skóre jsme se již nedočkali. Nejblíže ke gólu byl v 86. minutě Tesař, který trefil z oblasti pokutového bodu pravou tyčku a Mokrovics z následné dorážky jen těsně minul. Sparta tak zvítězila 2:1.
I. Celostátní liga dorostu U19 byla v této sezoně mimořádně vyrovnaná, o čemž svědčilo i to, že ještě pár kol do konce soutěže bojovalo o první příčku několik týmů. Po předposledním kole však zůstali už jen dva kandidáti, kteří si to v přímém souboji rozdali o titul. Sparta svůj úkol zvládla a stala se šampionem! Druhá Olomouc, třetí Pardubice a čtvrtý Baník na nás v konečné tabulce ztratily pět bodů.
Sparťani získali ve třiceti kolech 62 bodů za 19 výher, 5 remíz a 6 proher při celkovém skóre 78:36. Víc gólů než Sparta, neskóroval žádný jiný tým a v počtu inkasovaných branek jsme byli druhý nejlepší ze všech celků. Kluci, obrovská gratulace za celou sezonu!
Trenér Jan Kopáňko se v rozhovoru vyjádřil k zápasu s Ostravou, nejbližšímu programu a popsal také své první pocity po zisku titulu:
Jak hodnotíte dnešní duel s Baníkem?
Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Zejména druhý poločas jsme byli jednoznačně lepší. Otázka byla, jestli dokážeme vstřelit ten rozdílový gól, což se nám v závěru podařilo. V prvním poločase jsme byli aktivnější do gólu, ale po vyrovnání jsme asi začali trochu cítit tíhu toho zápasu. Závěr prvního poločasu nebyl tedy z naší strany úplně ideální, ale ve druhé polovině to už bylo takové, jak jsme zvyklí, a kluci zaslouženě dotáhli utkání do vítězného konce.
Jak chutná mistrovský titul?
První věc, která mě napadá, je úleva, protože tlak poslední tři kola byl enormní a všichni jsme vnímali to, že jsme chtěli tu soutěž vyhrát. Dělali jsme pro to všechno. Nyní jsme šťastní, cítíme obrovskou úlevu a radost z toho, že se to povedlo.
V úterý vás čeká souboj o československý pohár. Co očekáváte od této akce?
Určitě budeme chtít zakončit sezonu úspěšně a rozloučit se vítězně. Konfrontaci se Žilinou bereme jako třešničku na dortu a budeme se chtít prezentovat vítězně.
Jaký máte nejbližší program?
Kluci dostanou zítra volno. V pondělí potrénujeme na Strahově a poté vycestujeme na Slovensko, kde v úterý nastoupíme proti Žilině.
Jak nahlížíte na soutěžní ročník 2022/2023 takto bezprostředně po jeho konci?
Téměř celou sezonu jsme byli na špici tabulky, ale měli jsme tam výkyvy, kvůli kterým jsme nedokázali udělat delší šňůru vítězných zápasů, což nás udržovalo v kontaktu s ostatními mužstvy. To vyvrcholilo v to, že se o všem rozhodlo v posledním kole. Celkově jsme měli, podle mě, vyrovnanou výkonnost, až na pár výpadků v ofenzivě. Počet vstřelených branek v lize ale podtrhuje, že máme nejlepší útok. Po celou sezonu jsme dokazovali, že náš tým je kvalitní a patří na vrchol soutěže. Titul jsme vyhráli zaslouženě!
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 2:1 (1:1)
Góly: 14. Stárek, 80. Michl – 25. Málek.
ŽK: Tesař, Michl – Michlík, Sirotek, Remiáš.
Sparta: Čechal – Penxa, Stárek ©, Jedlička, Tesař J. (86. Hruška), Lilling, Feit, Horák, Mokrovics, Ševínský, Rus (70. Michl).
Počet diváků: 700.

Další novinky