Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Vítězný vstup do ligy

Sparťané porazili Sigmu 2:0

Sdílet

Sparťané se před zaplněnými tribunami tlačili od prvních minut do jedné šance za druhou. Skóre se poprvé měnilo v 16. minutě, kdy se olomouckou obranou proháčkoval Haraslín a klinicky přesnou ranou prostřelil Macíka. Slovenský křídelník přidal po změně stran i druhou branku, a rozhodl tak o vítězství a konečném výsledku 2:0.
Nový ligový ročník odstartovali sparťané na Letné, kde přivítali olomouckou Sigmu. V základní sestavě dostala příležitost od realizačního týmu jedna z letních posil Veljko Birmančević, nově příchozí Jakub Surovčík, James Gomez a Victor Olatunji byli připraveni na lavici náhradníků. Od úvodních minut jsme tak vyběhli v tomto složení: Vorel – Sørensen, Panák, Krejčí – Mejdr, Sadílek, Kairinen, Zelený – Birmančević, Kuchta, Haraslín.
Vyprodaná epet ARENA hnala domácí již od předzápasové rozcvičky. První vážnější ohrožení brány přišlo v 10. minutě, kdy se po standardce odrazil míč na vrcholek vápna k Lukáši Sadílkovi. Jeho sraženou ránu však Macík lapil. O tři minuty později si hezky navedl míč Haraslín, jeho zakončení ale také trefilo pouze bránícího hráče. Chvíli na to pro změnu Krejčí po rohu mířil nad.
Vzápětí se do rychlého protiútoku dostal Kuchta, který potáhl míč a následně na levé straně vybídl Haraslína. Slovenský křídelník předvedl sekvenci několika kliček, nezištně vypálil a poslal svůj tým do vedení – 1:0! O deset minut později se hnal na Macíka znovu Kuchta, olomoucký gólman však sparťanskému útočníkovi vystavil stopku. Pět minut před koncem půle si navedl míč Asger Sørensen a svou pumelicí olomouckého gólmana pořádně protáhl.
Po změně stran se obraz hry neměnil, hráči v rudých dresech byli i nadále více na balónu. V 55. minutě se znovu prosmýkl po levém křídle Haraslín, udělal kličku obránci a, jak už má ve zvyku, nedal brankáři sebemenší šanci – 2:0! Chvíli na to po sklepnutí Sadílka zakončoval Mejdr, našel ale pouze Macíkovy rukavice. Po hodině hry sáhl Brian Priske k prvnímu střídání. Na hrací plochu poslal Peška s Minčevem, kteří nahradili Veljka Birmančeviće a autora obou branek Lukáše Haraslína.
Dvacet minut před koncem pálil zpoza vápna Jan Mejdr a Macík měl opět plné ruce práce. Po chvilce Minčev hledal ve vápně chytrou přihrávkou Peška, olomoucká obrana ovšem zvládla nebezpečnou situaci odvrátit alespoň na roh. I druhá personální změna byla dvojnásobná, Sejk s Vitíkem vystřídali Kuchtu se Sørensenem. V 84. minutě využil realizační tým své poslední možnosti zasáhnout do složení jedenáctky a na hřiště poslall Qazima Laciho. Více už se v utkání nestalo, a sparťané tak v úvodním ligovém kole zapsali tři body za jasné vítězství 2:0.
AC Sparta Praha – AC SK Sigma Olomouc 2:0 (1:0)
Branky: 16. a 55.  Haraslín. ŽK: 5. Vraštil, 8. Posíšil. Rozhodčí: L. Szikszay - J. Hrabovský, M. Volf. Návštěva: 17 153.
Sestava Sparty: Vorel – Sørensen (Vitík), Panák, Krejčí – Mejdr, Sadílek, Kairinen (84. Laci), Zelený – Birmančević (64. Pešek), Kuchta (Sejk), Haraslín (64. Minčev).
Sestava Sigmy: Macík – Chvátal, Beneš, Vraštil (46. Pokorný), Zmrzlý – Ventúra, Pospíšil (62. Zorvan) – Vodháněl, Breite (46. Zifčák), Navrátil (61. Křišťál) – L. Juliš (79. Muritala).

Další novinky