Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-13

U12 a U13 startují ligové soutěže

Ohlédnutí se za přípravou a představení kategorií

Sdílet

Žákovské soutěže kategorií U14 a U15 již odstartovaly a tento víkend to čeká i dvanáctku a třináctku. Na obě mužstva jsme se tak podívali blíže. Ohlédli jsme se za přípravami, představili si hráčské a realizační týmy a také vám přinášíme rozhovory s hlavními trenéry.
U13
Sparťani začali přípravu 24. července a během čtyř týdnů absolvovali čtyřdenní soustředění v Benešově (30.7.-2.8.), čtyři přípravné zápasy a turnaj. Toto období bylo velmi úspěšné, protože naši kluci zvítězili ve všech utkáních, do kterých nastoupili, a navíc dohromady inkasovali jen pět gólů.
Postupně si poradili se čtrnáctkou Tempa (14:2), Duklou Praha (19:0), Českými Budějovicemi (4:2) a Slavií (2:1). Od 4. do 6. srpna se představili na turnaji v Modřicích, který si podmanili výhrami ve všech devíti duelech při skóre 22:0. Nemohlo z toho být samozřejmě nic jiného než první místo.
Úvodní soutěžní zápas má Sparta na programu v neděli 20.8. proti Teplicím, který se uskuteční na stadionu v Oldřichově v 11:00. Vzhledem k tomu, že sparťanská U14 bude o víkendu na turnaji v Chorvatsku, tak třináctka bude pokrývat i ligový souboj této kategorie v sobotu proti Meteoru (12:00, TC Strahov).
Realizační tým:
Hlavní trenér: Jan Šabacký.
Asistenti trenéra: Jiří Prokop, Ondřej Valenta.
Kondiční trenér: Martin Dyntr.
Hráčský tým:
Brankáři: Denis Michal, Daniel Procházka, Petr Šuťák.
Obránci: Marek Štěpnička, Tomáš Malý, Tadeáš Sojka, Dominik Rumanský, Štěpán Matějka, Filip Skuhravý.
Záložníci: Martin Bayer, Jiří Tůma, Tomáš Babiar, Štěpán Ševinský, Dominik Baroch, Šimon Kapusňák, Vincent Macků.
Útočníci: Tomáš Hašler, Šimon Kubín, Štěpán Macháček, Mikael Vitarigov, Ondřej Nezbeda.
Rozhovor | trenér Jan Šabacký
Jak hodnotíte letní přípravu?
Letní přípravu hodnotím pozitivně. Povedlo se nám udržet všechny hráče zdravé a odehráli jsme zajímavé konfrontace s nejlepšími týmy z Česka, Slovenska a Maďarska. Velkou radost mi dělá postupný návrat Šimona Kapusňáka k týmu, který se vrací po zlomenině nohy z minulé sezony.
Co vám ukázala příprava a zápasy, které jste během ní odehráli?
Tréninky i zápasy nám ukazují dobrou technicko-taktickou přípravu hráčů z minulých let na Spartě. Postupně si zvykáme na větší formáty her a větší hřiště. Úspěšně se nám povedl turnaj v Modřicích, který jsme vyhráli, ale větší sebereflexi nám ukážou další přípravné a soutěžní zápasy.
Kategorii jste přebral přes léto. Měl jste už dost času na to poznat kluky?
Hráče jsem měl nakoukané z předchozího působení na Spartě a z posledních týdnů minulé sezony. Někteří kluci ukazují zlepšenou výkonost, u některých jsem předpokládal trochu jinou herní tvář, ale o tom je naše práce, abychom každého maximálně rozvíjeli.
Jaké jsou vaše cíle do sezony?
Náš cíl je jasný. Pomoci klukům s formátem 10+1 a velkým hřištěm. Potřebujeme je stále zlepšovat v technicko-taktických dovednostech a co nejlépe rozvíjet jejich pohybové schopnosti v návaznosti na jejich biologický vývoj. Doufám, že se nám to s realizačním týmem podaří.
Chcete ještě něco doplnit?
Závěrem bych jen chtěl poděkovat Jirkovi Prokopovi a Ondrovi Valentovi, jaký pro kluky a pro mě dělají servis. Do sezony bych chtěl popřát všem sparťanským týmům hodně štěstí.
U12
Dvanáctka odstartovala tréninky ve stejný den jako třináctka. Na soustředění vyrazila do Nymburku spolu s kategorií U10 (7.-10.8.). Ještě předtím ale stihla odehrát zápasy s o rok staršími kategoriemi Tempa (2:4) a Žižkova (11:1) a také s vrstevníky Příbrami (9:0). Po návratu si sparťani změřili síly s FK Neratovice-Byškovice U13 (5:6) a absolvovali triangl v Českých Budějovicích. V něm nastoupili proti domácímu Dynamu (9:4) a Slavii (2:4).
Kromě toho se během posledního červencového týdne zúčastnili turnaje v Hradci Králové. Na akci odehráli 12 klání, ve kterých dosáhli bilance: 7 výher, 4, remízy a 1 prohra, což jim vyneslo zisk zlatých medailí.
U12 je dvojička s U13, takže jejich ligový program se bude během sezony kopírovat. I v tomto případě tedy platí, že Sparta nastoupí na první kolo v neděli 20.8. na stadionu v Oldřichově, kde se v 11:00 setká s Teplicemi.
Realizační tým:
Hlavní trenér: Pavel Sulek.
Asistenti trenéra: Tomáš Vladyka, Petr Vacek.
Kondiční trenér: Martin Dyntr.
Hráčský tým:
Brankáři: Šimon Slabý, Matěj Starec.
Obránci: Jonáš Foglar, Marek Endal, Jakub Macháč, Marek Škrleta.
Záložníci: Samuel Daniel Brett, Mateo Domdjoni, Jan Malý, Nicolas Salač, Samuel Tomeček, Janek Topič, Antonín Michael Turoň, Matěj Winterling.
Útočníci: Patrik Brosch, Tomáš Severa, Roman Pavelec, Matěj Žák.
Rozhovor | trenér Pavel Sulek
Jak hodnotíte letní přípravu?
Úplně bych neřekl, že máme nějakou letní přípravu (nebo pak zimní přípravu). Trénujeme celý rok stejně. Začátek sezony byl ale hodně komplikovaný, protože jsem kromě úvodního tréninku následně chyběl deset dní, takže mě musel zastoupit pan trenér Vytlačil a tím mu v tomhle hodně děkuji. Bylo to tedy hodně telefonátů a diskuze ohledně tréninkového procesu, nominace na zápasy atd. Ale jinak začátek hodnotím velice kladně, práce s kluky nás moc baví a je vidět, že se v určitých aspektech zlepšují každým dalším tréninkem.
Co vám ukázala příprava a zápasy, které jste během ní odehráli?
Utkání v těchto kategoriích jsou pro nás především kontrolní, abychom viděli, zda se kluci zlepšují v dovednostech, které se snažíme rozvíjet v tréninku. Musím říct, že můžeme být zatím spokojení.
Kategorii jste přebral přes léto. Měl jste už dost času na to poznat kluky?
Měl jsem výhodu, že jsem kluky trénoval už v mladší přípravce, konkrétně v kategoriích U8 a U9, takže jsem převážnou část týmu dobře znal. Ale i kdybych je nepoznal dříve, tak s trenéry se pravidelně bavíme o hráčích napříč kategoriemi, takže bych i tak měl přehled. Někteří kluci se změnili hodně a někteří vůbec.
Jaké jsou vaše cíle do sezony?
Cíle jsou pořád stejné, které k těmto kategoriím patří – vychovávat kluky komplexně, jak po lidské stránce, tak i po té fotbalové a samozřejmě je rozvíjet i všestranně. Dále chceme s hráči hodně komunikovat, aby si veškeré podněty z tréninků a zápasů, kterým se věnujeme, uvědomovali a navnímávali.

Další novinky