Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Výhra nad Karvinou

Sparťané zvítězili nad nováčkem 3:1

Sdílet

Sparťané rychle vedli, v 6. minutě totiž rozjel akci z pravého křídla Karabec, který si narazil si s Birmančevićem a nekompromisní střelou otevřel skóre. Do konce prvního poločasu se prosadil ještě Ryneš, a do kabin se tak šlo s dvoubrankovým vedením. Po změně stran ale do utkání vstoupil VAR, na jehož  základě vyloučil hlavní rozhodčí právě střelce prvního gólu. Hosté přesilovky využili až v závěrečné deseti minutovce, kdy se prosadil Mikuš. Drama ovšem odmítl David Pavelka, který navrátil domácím dvougólový náskok a rozhodl o konečném výsledku 3:1.
Společně s Karvinou přijely do Prahy bouřkové mraky, které spláchly tropické teploty. Intenzivní déšť byl k vidění od samotného rána, až těsně před výkopem částečně utichl. Od prvních minut nastoupili Matěj Ryneš, David Pavelka, James Gomez nebo Adam Karabec, u kterého se jednalo o první start v základu v této sezoně. Kvůli zdravotním potížím nebyli naopak trenérům k dispozici Jan Mejdr s Qazimem Lacim. Jednozápasový trest za červenou kartu si odpykával Ladislav Krejčí. Sestava vypadala následovně: Vindahl – Vitík, Sørensen, Gomez – Pešek, Sadílek, Pavelka, Ryneš – Karabec, Olatunji, Birmančević.
Sparťané, kteří poprvé na Letné a celkově podruhé v sezoně nastoupili ve výročních dresech, vběhli do utkání aktivně a stejně jako v Jablonci jim černozlatá kombinace přinesla štěstí, jelikož šli rychle do vedení. V 6. minutě rozjel akci z pravého křídla Karabec, narazil si se Sadílkem a nekompromisně zakončil – 1:0! O deset minut později našla krásná Sadílkova průnikovka Peška, který následně na malém vápně hledal aktivního Birmančeviće. Ten si ale v zakončení počínal nedovoleně.
Ve 23. minutě zajímavě centroval Karabec, následné Vitíkovo zakončení bylo sraženo do zámezí. Stejný hráč po zahrání standardky zavíral zadní tyč a k míči mu chyběly milimetry. Chvíli na to rozezvonil tyč Birmančević. Ve 27. minutě už domácí velký tlak zužitkovali. Peškovu střelu po krásném sólu ještě brankář vyrazil, na Rynešovu dorážku byl už ale krátký – 2:0!
Do druhé půle přichystal Brian Priske jednu změnu. Victora Olatunjiho nahradil Václav Sejk. V 55. minutě udělil Adamu Karabcovi rozhodčí žlutou kartu, kterou následně po intervenci VARu změnil na červenou, a mladý záložník tak musel předčasně do kabiny. Realizační tým reagoval stažením Veljka Birmančeviće a vyztužením defenzivy Patrikem Vydrou. Na obrazu hry se ovšem početní nevýhoda neprojevila, v 67. minutě se do dobré příležitosti dostal Sejk, trefil ale pouze brankáře.
V 74. minutě se ke střele z podobného prostoru dostal po exkluzivní přihrávce Vydry Pešek, ani on však na gólmana nevyzrál. V 82. minutě využil karvinský Mikuš přesilovky a snížil na 2:1. Dramatický závěr ovšem odmítl David Pavelka, který po povedené individuální akci Patrika Vydry rozvlnil síť, čímž nejen pojistil vedení, ale také rozhodl o konečném výsledku 3:1.
AC Sparta Praha – MFK Karviná 3:1 (2:0)
Branky: 6. Karabec, 27. Ryneš, 88. Pavelka – 82. Mikuš. ŽK: 75. Bartl. Č K: 55. Karabec. Rozhodčí: J. Machálek - J. Váňa, P. Antoníček (V. Zaoral) | VAR: D. Starý | AVAR: J. Pečenka. Návštěva: 16 256.
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík, Sørensen, Gomez – Pešek (86. Kairinen), Sadílek, Pavelka, Ryneš – Karabec, Olatunji (46. Sejk), Birmančević (61. Vydra).
Sestava Karviné: Ciupa – Bederka, Krčík, Svozil, Ražnatović (46. Soukeník) – Mikuš, D. Žák (66. Akinyemi), Čavoš (76. Málek), Memić – Ezeh (66. Doležal), Papalelé (46. Bartl).

Další novinky