Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-8

U7 a U8 čeká první ligové kolo

Představení kategorií

Sdílet

Tento týden začíná liga už i nejmenším sparťanům. V prvním článku jsme se podívali na kategorie U9 a U10 a teď se zaměříme na sedmičku a osmičku. Ty zítra doma přivítají Tempo. V textu se dozvíte složení hráčských a realizačních týmů a najdete zde také rozhovory s hlavními trenéry.
U8
Kluci z U8 začali jezdit po trávnících strahovské akademie v pátek 11. srpna. Hned v pondělí už cestovali na pět dní do Blšan, kde absolvovali soustředění spolu s kategoriemi U7 a U9. Kromě četných tréninkových jednotek odehráli i turnaj v Mostě, který byl určen pro o rok starší kluky. Na této akci jsme startovali se dvěma týmy, přičemž jsme obsadili 3. a 4. místo.
Realizační tým:
Hlavní trenér: Patrik Zamazal.
XPS: Pavel Hübl.
Kustod: Filip Kukla.
Hráčský tým:
Vincent Aussenberg, Marek Burda, David Botan, Jaroslav Stefano Horák, Tadeáš Hurych, Vincent Koch, Vincent Rosa, Jonáš Rosenvald, Eliáš Rosenvald, Jakub Švihálek, Sebastian Trapp, Teodor Vrábel, Eliáš Vyskočil.
Hráči na zkoušku/dlouhodobý kontakt: Ondřej Veselý, Lukáš Varhánek, Max Hudec.
Rozhovor | trenér Patrik Zamazal
Jak zatím hodnotíte přípravu?
Začátek sezony hodnotím určitě pozitivně. Ta pauza už mi přišla dlouhá a moc jsem se těšil až to opět znovu začne. I na klucích bylo vidět, že už se nemohli dočkat. Aktuálně máme za sebou pětidenní soustředění v Blšanech, kde jsme měli skvělé prostředí a podmínky k tréninkovému procesu a také první odehraný turnaj, kde kluci předvedli velice pěkné výkony.
Co vám toto období ukázalo?
Musím říct, že kluci jsou z minulé sezony z U7 velice hezky připravení. Nemyslím tím pouze to, jak se prezentují na hřišti v tréninku či zápase, ale i to, jak vychází mezi sebou mimo hřiště a působí tím na mě opravdu jako správný tým. To se nám už ukázalo nyní na turnaji, kde jsme hráli těžké zápasy, a i když jsme třeba prohrávali, tak kluci stále bojovali, nevzdávali se a hráli až do úplného konce. Když jsou takhle správně nastavení, tak nám to dost pomáhá v jejich dalším rozvoji.
Kategorii jste přebral přes léto. Měl jste už dost času na to poznat kluky?
Vzhledem k tomu, že kategorie U7 a U8 spolu v minulé sezoně dost spolupracovaly (společné tréninky či zápasy), tak jsem většinu kluků už znal. To opět beru jako velkou výhodu, která mi v začátku sezony dost pomohla. Během soustředění jsme se sblížili ještě více a myslím, že spolu máme nyní skvělý vztah. Na tuto spolupráci mezi kategoriemi bychom chtěli v podobné formě navázat i letos.
Do této sezony jste působil na Spartě jako asistent. Teď vás čeká nová výzva v podobě hlavního trenéra. Jak se na to těšíte?
V první řadě jsem za tuto možnost posunu velice vděčný. Těším se strašně moc. Člověk si projde a zjistí, co všechno ve finále obnáší vést svůj tým hráčů a být za něj zodpovědný. Věřím, že jsem na tuto novou výzvu připraven a těším se na zážitky, které nám tato sezona přinese.
Na které aspekty se chcete v práci s kluky nejvíce zaměřovat?
Především chci, aby si kluci vytvářeli pozitivní vztah k fotbalu jako takovému. Po fotbalové stránce chci kluky rozvíjet a posouvat dále učením nových či náročnějších herních principů, dovedností atd. Nicméně, stále budeme klást velký důraz na všeobecnou pohybovou průpravu, jelikož jsme stále v kategorii U8.
Přibližte mi váš nejbližší program.
V blízké době nás čekají tři mistrovská utkání s Tempem, Bohemians a Duklou. Kromě toho také jedno přátelské klání s Xaverovem, ale mimo jiné i turnaj v Červených Pečkách či předkolo PLANEO CUPu.
Cíle do sezony?
Mým cílem je kluky rozvíjet a posouvat po fotbalové stránce, kterou už jsem zmínil, ale neméně důležitou stránkou je pro mě i výchova. Chci v klucích budovat zdravý týmový charakter, soutěživost a vítěznou mentalitu. Chci, aby také kluci znali a uvědomovali si jaké to je nést hodnoty hráče Sparty, jelikož nás čekají i zahraniční akce, kde kluci tyto hodnoty prezentují.
U7
Sparťani se po letní pauze dostali do tréninkového zápolení 11. srpna. Od 14. do 18.8. strávili čas s kategoriemi U8 a U9 na soustředění v Blšanech. Potom pokračovaly tréninky na Strahově, které doplnil přípravný duel s Berounem.
Realizační tým:
Hlavní trenér: Jan Lanhaus.
Trenéři: Miroslav Kovář, Markéta Seifertová.
Zodpovědný trenér v partnerském klubu Admira: Pavel Štochl
Zodpovědný trenér v partnerském klubu Aritma: Jan Ruprich.
Zodpovědný trenér v partnerských klubech Loko Vltavín a Zličín: Pavel Hübl.
Zodpovědný trenér v partnerských klubech Motorlet a Dolní Břežany: Jan Martínek.
Zodpovědný trenér v partnerských klubech Modřany a Dolní Břežany: Ondřej Svoboda.
Hráčský tým:
Daniel Beneš, Filip Samec, Matyas Hemelík, Umar Magomedov, Jan Kotora, Sebastian Kolaja, Kryštof Zavadil, Antonín Halaburda, Jan Kratochvíl, Sebastian Nápravník, Adam Kroužecký.
Hráč na zkoušce: David Křížek.
Rozhovor | trenér Jan Lanhaus
Jak zatím hodnotíte přípravu?
U této kategorie nemá cenu mluvit o přípravě, jelikož se jedná o malé kluky, u kterých je primárním cílem probudit v každém z nich lásku k pohybu a fotbalu, formovat jejich charakter a z pohybového hlediska rozvíjet především jejich všestrannost, což se nám myslím podařilo dobře nastartovat.
U7 je nejmladší kategorie, kterou na Strahově máme. Jakým způsobem byli do ní vybráni hráči?
Cesta do akademie vede přes různé způsoby. Někteří hráči přišli z partnerských klubů, další ze Sparta Academy Campů a část na doporučení našeho skautingového oddělení.
Tréninky vám už nějaký týden běží. Už jste se s kluky poznali blíže?
Jelikož jsme s nimi absolvovali i minulou sezonu v rámci různých akcí, včetně zkušebního týdenního tréninkového cyklu, tak ta aklimatizace byla určitě rychlejší. Dále jsme měli tu možnost vyzkoušet si nový formát v rámci výchovy malých fotbalistů tím, že i naše nejmladší kategorie absolvovala soustředění s ostatními ročníky v rámci FUN Fáze v krásném prostředí sportovního areálu Blšany (dříve bylo v kategorii U7 zvykem pouze příměstské soustředění v Praze). Na soustředění jsme s trenéry pro kluky připravili pestrý program, ve kterém bylo kromě fotbalových tréninků i dost jiných her a kooperačních programů, ve kterých se mohli blíže seznámit. Nejlepší formou pro seznámení a aklimatizaci však byl neřízený fotbal v rámci jednoho odpoledního bloku, během kterého nám správci areálu pustili i zavlažování. To bylo pro ten dětský svět plný úsměvu, radosti a nadšení opravdu něco. Takový stav FLOW mám prostě nejradši. I my trenéři jsme nevěděli, kdy přestat, a společně s kluky jsme si to moc užili.
Co je pro vás klíčové, když sem přijdou noví kluci, navzájem se neznají, neznají trenéry a ani prostředí?
Nejdůležitější je pro ně navodit zdravé a příjemné prostředí, aby se cítili co nejvíce jako doma u svých maminek, jelikož prostředí ve strahovské akademii je opravdu obří. Naštěstí mám v týmu skvělé trenéry, kteří jsou specialisti na tuto kategorii a umějí to v ní s dětmi nejlépe v republice. Na druhou stranu, za těch deset let, co působím u těchto nejmenších kategorií, vidím vždy, že větší strach z něčeho nového mají spíše samotní rodiče než děti. Všechny děti to většinou zvládnou skvěle.
Na které aspekty se chcete nejvíce zaměřovat v práci s nimi?
Těch aspektů je samozřejmě několik. O řadě z nich jsem již mluvil a pokud bych měl vypíchnout některé, tak určitě ty, na kterých se snažíme pracovat v celé akademii. Učit hráče jednotlivé sociální role, rozvíjet u kluků zdravé morální hodnoty a dbát na tři základní pilíře výchovy – charakter, respekt a vzdělání.
Přibližte mi váš nejbližší program.
Kromě mistrovských utkání budeme hrát turnaje partnerských klubů a později během podzimní části i miniturnaje v malých formách, kde se budeme snažit zdokonalovat především v individuálních herních dovednostech.
Cíle do sezony?
Cíle jsou pořád stejné – primárně si užívat každé chvíle trávené s hráči na hřišti a bavit se fotbalem. Dalším cílem je formovat kluky nejen po sportovní stránce, ale rozvíjet z nich také dobré osobnosti, a to nejen na hřišti, ale i v kabině a běžném životě. Naším úkolem je naučit hráče spolupráce a podporovat je v budování vzájemné důvěry, díky čemu posilujeme naši týmovost. Dlouhodobě je zásadním cílem u nejmladších kategorií komplexně rozvíjet hráče po stránce pohybové, technické a herní. Tím chceme u hráčů rozvíjet jak individuální herní výkon, tak i ten týmový.
Chcete ještě něco doplnit?
Rád bych doplnil, že se nemůžu dočkat dalšího krásného sparťanského roku, do kterého vstupuji s velmi kvalitním trenérským týmem, jenž byl ještě posílen, a který už v úvodu sezony klape jako hodinky. I díky kolegům trenérům mě obrovsky baví rozvíjet ty naše malé sparťánky jak pohybově a fotbalově, tak především lidsky.

Další novinky