Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyMuži A

Sparta proti Kypřanům

Projděte si dosavadní duely Sparty proti klubům z Kypru

Sdílet

Sparta ve čtvrtek od 21:00 vstoupí doma do základní skupiny Evropské ligy zápasem proti Arisu Limassol. Zatímco s úřadujícím kyperským mistrem se utká vůbec poprvé, zajímavé zápasy s týmem z tohoto ostrova už má v evropských pohárech za sebou. Jedna konfrontace je dokonce dodnes rekordní.

Pohár vítězů pohárů 1964/5

V ročníku 1964/1965 se Sparta utkala s Anorthosisem Famagusta. Doma už po poločase Sparta vedla 5:0. Skóre otevřel z penalty v 15. minutě Václav Mašek. Za další dvě minuty se trefil Ivan Mráz, který přidal další branku v 21. minutě. Po půlhodině hry vstřelil druhý gól Václav Mašek a hattrick zkompletoval ve 34. minutě Ivan Mráz. Kanonáda pokračovala i po pauze. Hattrick uzavřel Mašek, Mráz dal nakonec gólů dokonce celkem pět. Trefil se také Karel Steiningel a skóre na 10:0 zakulatil Tadeáš Kraus. Dodnes se jedná o nejvyšší vítězství Sparty v evropských pohárech.
Také odveta skončila tvrdým debaklem. I když to na něj dlouho nevypadalo. Po poločase vedla Sparta zásluhou Václava Vrány a Tadeáše Krause 2:0. V 67. minutě zvýšil na 3:0 Pavel Dyba, stále ještě přijatelné skore pak v závěrečné desetiminutovce upravil dvěma góly Mašek a jedním Kraus. Sparta tak zvítězila 6:0 a také tohle vítězství má punc rekordu – nejvyšší výhra Sparty v evropských pohárech na hřištích soupeřů.

Liga mistrů 2004/5

O čtyřicet let později už to byla o poznání větší bitva. Sparta se v druhém předkole Ligy mistrů utkala klubem APOEL FC. Úvodní duel s týmem z Nikosie se nevyvíjel vůbec dobře. Sparta prohrávala ještě v 82. minutě 0:2, pak se ale trefil Milan Pacanda v samotném závěru vyrovnal Tomáš Sivok. Při tehdejším pravidle o gólech na hřištích soupeřů se tak naopak dostala do výhody Sparta.
I tak ale bylo potřeba ještě zvládnout domácí odvetu. Sparta se dostala do vedení po vlastním gólu hostů. APOEL ale vyrovnal v 52. minutě. O čtyři minuty později se ale prosadil Milan Pacanda. Víc branek už nepadlo a do třetího předkola Ligy mistrů postoupila Sparta. Také další překážku v podobě maďarského Ferencvárosi jsme zvládli a tehdy to znamenalo postup do základní skupiny milionářské soutěže.

Evropská liga 2015/6

O jedenáct let později se oba týmy utkaly znovu v základní skupině Evropské ligy. První utkání se hrálo v říjnu na Letné. Spartu poslal do vedení Kehinde Fatai a druhý gól vsítil Jakub Brabec. Sparta tak vyhrála 2:0.
Odveta se hrála v prosinci a Sparta do ní vstupovala s jistotou, že už ji nic nepřipraví o jistotu postupu ze skupiny za německým Schalke 04. Kyperský tým vstoupil do utkání lépe a ujal se v 6. minutě vedení. Po hodině hry srovnal Lukáš Juliš. V závěru se dvakrát trefil David Lafata a Sparta potvrdila postup výhrou 3:1.

Další novinky