Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkySparta pomáháU-14

Akademie rozběhla projekt Trenér junior

Aktuálně jsou jeho součástí dva kluci

Sdílet

Součástí DofE je fáze dobrovolnictví, na kterou je vyčleněno třináct týdnů, které mládežníci často využívají k trénování mladších kategorií. V této oblasti jde zejména o rozšíření svých zájmů, pomoc druhým a posílení odpovědnosti a charakteru. Některým klukům však trenérská role sedne natolik, že by se tomu rádi věnovali i dál. Na Spartě proto vznikl projekt, který to hráčům umožňuje. V současnosti dáváme na Strahově příležitost nabrat zkušenosti v trenérské činnosti našim dvěma bývalým hráčům.
Adam Job a Alex Chrastina působili na Spartě jako hráči do kategorie U16. Následně se jim otevřela možnost zůstat v akademii v pozici trenérů juniorů, protože trénování v rámci DofE je velmi bavilo a v této činnosti se jevili dobře. Oba v současnosti ještě hrají fotbal v jiných klubech a trénování na Spartě dělají ve volném čase. Na tréninky a zápasy chodí obvykle vypomáhat jedenkrát až dvakrát týdně.
Prvním osloveným byl Adam Job, který v pozici trenéra juniora strávil již uplynulou sezonu v kategorii U13 pod vedením Michala Vychodila. Od tohoto léta vypomáhá u týmu U14. „Adam má už dnes hotovou trenérskou licenci B a chce si udělat i licenci A. Má to tedy dobře rozjeté. Jakmile se mu překlopí hraní a trénování do oblasti, kdy bude chtít více trénovat, tak se z něj určitě stane profi trenér,“ uvedl šéftrenér performance fáze Michal Vychodil. Adam si tuto zkušenost velmi pochvaluje. „Práce s dětmi a budoucími fotbalisty mě velmi baví a naplňuje, našel jsem se v tom a rozhodně se jí plánuji věnovat do budoucna. Cílem pro mě je úspěšný a spokojený tým kvalitních hráčů AC Sparta Praha. Celé to beru jako perfektní start pro trenérskou kariéru. Samozřejmě budu velmi rád, pokud budu na Spartě dále pokračovat a růst v kvalitního a spolehlivého trenéra, a budu tak vnímán jak ze strany klubu, tak ze strany hráčů. Klukům chci být oporou, dobrým rádcem a parťákem do pohody i nepohody.“
Na Strahově má možnost se učit od zkušených trenérů, kteří už toho ve své kariéře zažili dost. „Mohu říct, že mě to celé posunulo při zkouškách na licenci skupiny C a B hlavně po praktické stránce, když tu získávám kvalitní zkušenosti při samotném trénování. Celé je to pro mě velká výzva, do které jdu naplno a s nadšením chci dosáhnout nejlepšího výsledku. Trénovat na Spartě je pro mě velká hrdost, ale zároveň i zodpovědnost. Stavím taky na vlastních zkušenostech, protože jsem si sám prošel těžkým i úspěšným hráčským obdobím a dokážu malé kluky pochopit, pomoci jim dané situace zvládnout lépe a poradit, jak se v nich zachovat. Rád jim předám informace a naučím je pracovat v týmu!“
Alex Chrastina působil na Spartě jako hráč ještě v minulé sezoně v kategorii U16. Potenciál z hlediska trenérství v něm poznal už jeho tehdejší kouč Lukáš Bláža. „V době, kdy jsem Alexe trénoval, již prokazoval správný leadership i charakter. Už tam jsem tedy viděl předpoklady, které jsou důležité pro trenérskou profesi. Alex je navíc velký sparťan a jeho přístup a zápal k dětem bude prospěšný pro obě strany.“
Alex nabírá své první zkušenosti v kategorii U10 a je rád za tuhle příležitost. „Trénování mě moc baví, protože se vracím ke svým začátkům a chtěl bych v tom určitě pokračovat – vzhledem k tomu, že jsem se toho ve Spartě hodně naučil, a to nejen po fotbalové stránce, ale i z hlediska respektu a úcty. Rád předávám zkušenosti fotbalistům, protože si tím vzpomenu na pěkné zápasy a turnaje, na které jsem se Spartou jezdil. Je pro mě velká pocta tady trénovat, moc si vážím šance, kterou bych chtěl využít naplno. Určitě se chci posouvat co nejdál, jak to půjde. Proto je potřeba začít u menší kategorie, abych postupně jako trenér získával zkušenosti, protože vím, že cesta je ještě dlouhá.“
V závěru se nám k projektu Trenér junior vyjádřil jeho koordinátor Michal Vychodil.
V čem vidíte největší přínos pro kluky?
Největší přínos pro ně vidím v tom, že poté, co dostanou informaci, že jsou uvolňováni jako hráči, mají šanci se na Strahově dále profilovat jiným způsobem. Pokud odcházejí ze Sparty, například z důvodu slabší sportovní výkonnosti do jiných klubů, tak v ten moment budou svoji kariéru nějak převracet. Pokud ji budou převracet do formy trenérské, tak je to pro ně jen plus.
Je pro ně možnost se zde stát i trenérem?
To je to, v co doufáme. Když budeme sestavovat složení realizačních týmů pro příští sezonu a budeme mít někde okna, tak logicky sáhneme po těchto klucích. Důležité však bude, jestli budou moci zvládat kombinaci školy, hraní a trénování vícekrát do týdne. Pokud zde mohou být jednou nebo dvakrát týdně, tak jejich zapojení bude zejména na úrovni trenér junior.
Je potenciál, že se tento projekt bude do budoucna rozšiřovat?
Určitě! Odteď, když budeme z akademie kohokoli uvolňovat a bude nám připadat, jako u Alexe, že by mu sedělo trénování, tak nabídku trénovat dostane. Nebude to přitom jen takový výstřel do neznáma, protože, když si kluci procházejí dobrovolnictvím v DofE, je na hřišti vidíme v této roli a sledujeme, jak jim to jde.
Jakou roli sehrálo DofE v tomto projektu?
Bez DofE by kluci nikdy netrénovali a my bychom je neoslovili. Na Adamovi to bylo hned vidět a když jsem se o tom s ním bavil, tak z jeho komunikace bylo jasné, že ho trénování baví a chtěl by to dělat i do budoucna. V momentě, kdy odcházel ze Sparty, bylo logické, že po tom sáhne. To samé jsme teď cítili u Alexe, který bez váhání přijal naši nabídku.

Další novinky