Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Vítězná premiéra pod lízátky

Sparťané porazili Hradec 3:1

Sdílet

Hektická úvodní půlhodina byla v 11. ligovém kole k vidění na novém hradeckém stadionu. Navrátilec do základní sestavy Adam Karabec stihl dvě branky a Victor Olatunji zase dvě žluté karty, což znamenalo, že sparťané dohrávali o deseti. Po změně stran ovšem přidal další gól hostů Jan Kuchta, a rozhodl tak o konečném výsledku 3:1.
Nový hradecký stadion přivítal sparťany v jedenáctém ligovém kole, tedy tři dny po utkání Evropské ligy hraném ve španělské Seville. Realizačnímu týmu nebyl pod lízátky k dispozici jediný sparťanský střelec čtvrtečního utkání Veljko Birmančević, který nemohl do zápasu zasáhnout kvůli zranění. Do základu se naopak vrátili Sadílek, Vitík, Preciado, Karabec a Olatunji, kteří proti Betisu usedli na lavici náhradníků. Úvodní jedenáctka vypadala tak následovně: Vindahl – Vitík, Sørensen, Krejčí – Preciado, Sadílek, Kairinen, Zelený – Haraslín, Olatunji, Karabec.
Už po čtrnácti minutách hry musel sparťanský trenérský štáb řešit nepříjemnost. Nejlepší střelec ligy Lukáš Haraslín musel střídat, na hrací plochu se tak dostal Jan Kuchta. Ten se tam neohřál ani minutu a už se radoval z gólu. Z osy hřiště uklidil balón přímo k tyči Adam Karabec – 1:0! Za hektickou úvodní dvacetiminutovkou udělal hořkou tečku Victor Olatunji, který se po druhé žluté kartě musel předčasně odebrat do kabin.
Ve 28. minutě byli hosté, početní nevýhodě navzdory, blízko druhé branky, Jaroslav Zelený ovšem z malého vápna přestřelil. O šest minut později předvedli sparťané hezkou kombinaci na jejímž závěru našel Angelo Preciado osamoceného Adama Karabce, který se ani podruhé nemýlil – 2:0! Do šaten se tak šlo s dvoubrankovým náskokem.
Po změně stran se nadále tlačili do šancí především sparťané, Jarolsav Zelený pláchl v 54. minutě po lajně a následně hledal lépe postaveného Kuchtu, přihrávka ale neprošla. Po hodině hry se ovšem prosadili domácí, sražený balón si ve vápně našel Pilař a snížil. Vzápětí poslal realizační tým do hry Jakuba Peška s Tomášem Wiesnerem, kteří nahradili Angela Preciada a Adama Karabce.
V 71. minutě si po dlouhém nákopu Krejčího našel balón Jan Kuchta, který uprchl obránci a krásným lobíkem překonal Bajzu, čímž vrtátil hostům dvoubrankové vedení – 3:1! O šest minut později útočník s devítkou na zádech opět na brankáře vyzrál, míč ale do prázdné brány tentokrát nedostal. Na závěr utkání se ještě do hry dostali Václav Sejk s Qazimem Lacim, skóre se ale za jejich přítomnosti už neměnilo, a tak spolu se svými spoluhráči po finálním hvizdu oslavili zisk tří body za výhru 3:1.
FC Hradec Králové – AC Sparta Praha 1:3 (0:2)
Branky: 64. Pilař – 15. Karabec, 34. Karabec, 71. Kuchta. ŽK.: 11. Olatunji, 69. Wiesner. Rozhodčí : P. Hocek - J. Kříž, L. Machač (K. Rouček) | VAR: D. Starý | AVAR: P. Caletka. Návštěva: 9 300.
Sestava Hradce: Bajza – Ja. Klíma, O. Ševčík, Čihák, Horák – Kodeš (70. Kučera), Krejčí st. (83. Šašinka), Dancák (46. Hais) – Harazim (46. Rada), Vašulín, Pilař.
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík, Sørensen, Krejčí – Preciado (67. Wiesner), Sadílek (84. Laci), Kairinen, Zelený – Haraslín (14. Kuchta, 84. Sejk), Olatunji, Karabec (67. Pešek). 

Další novinky