Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkySparta pomáhá

CSPRO Akademie na návštěvě ve Spartě

Ze Zimbabwe přijeli do Prahy dva hráči a trenér

Sdílet

AC Sparta Praha dlouhodobě podporuje aktivity svého bývalého hráče a kapitána Costy a jeho CSPRO Akademie v Zimbabwe, jejíž prioritním zaměřením je vzdělávání dětí. Od 18. září se tato spolupráce ještě více prohloubila poté, co jeden z trenérů a jeho dva mladí svěřenci dostali za odměnu možnost strávit několik dní v Praze a zapojit se do tréninkového procesu na Strahově.
Trenér Musset Zengeni absolvoval dvoutýdenní vzdělávací stáž na Spartě s cílem získat informace pro zlepšování kvality práce s dětmi v zimbabwské akademii. Spolu s trenérem přicestovali do Prahy za odměnu i dva mladí hráči z akademie, Takudzwa a Brooklyn, pro které se kvůli nepřízni osudu stala CSPRO útočištěm. Starší Brooklyn (19) strávil většinu dětství bez rodičů nebo vychovatelů. Otec mu zemřel, když mu bylo sedm a máma se přestěhovala do jiné země, když byl ještě malý. O Brooklyna se tak staralo několik rodinných příslušníků. Během jeho dospívání mu velmi pomohla CSPRO Akademie svými mentorskými, sportovními a vzdělávacími programy. Akademií byl zvolen na cestu do Evropy na základě jeho dovednosti a odhodlání neustále se rozvíjet jak v životě, tak i ve fotbale.
Druhým fotbalistou ze Zimbabwe je sedmnáctiletý Takudzwa, kterého opustil otec a matka žije s jinou rodinou. „Situace s Takudzwou je odrazem většiny mladých lidí v akademii, tj. nestabilních rodin. Je to talentovaný mladík pocházející z rozpadlé rodiny, ve které má pouze jednoho rodiče – matku, která ho nemůže vodit do školy, a tak našel domov v CSPRO. Je to disciplinovaný a oddaný kluk, a proto dostal odměnu v podobě cesty do zahraničí, aby mohl pokračovat ve svém sportovním a osobním rozvoji. Cílem je předat zprávu, že disciplína, koncentrovanost, odhodlání a dovednosti mohou být nástroje, které mohou zlepšit život těchto mladých lidí. Zároveň také ukazuje, že každý mladý člověk si zaslouží šanci, bez ohledu na jeho původ,“ uvedl na adresu Takudzwu Costa.
Takudzwa žije přímo v akademii a o jeho školní výdaje se stará CSPRO, které na něj dohlíží po všech směrech, za což je fotbalista velmi vděčný: „Znamená to pro mě hodně. V CSPRO Akademii mě přijali k sobě ještě jako dítě. Dali mi lásku a tuto lásku se jim snažím vracet zpátky. CSPRO je perfektní. Starají se tam o mě velice dobře, jako bych byl jejich dítě a zahrnují mě spoustou lásky. Chtěl bych jim moc poděkovat, protože lidé z akademie se stali mými rodiči. Znamenají pro mě mnoho.“ V životě mu velmi pomáhají trenér Zengeni, který do Prahy přijel s ním, a také Costa. „Právě oni mě nejvíce podporují, a to nejen ve fotbale, ale také v životě. Zejména s trenérem trávím spoustu času, protože Costa často cestuje a hodně času tráví v Evropě.“ O svém snu do budoucna má jasno: „Hrát na nejvyšší úrovni, abych mohl pomáhat dětem, sirotkům a celkově lidem právě prostřednictvím fotbalu. To je mým snem. Bylo by skvělé, kdyby se mi to jednoho dne podařilo splnit.“
Odměnou za jeho přístup mu byla cesta do Česka, která by mu mohla pomoci přiblížit se ke splnění snu. „Velmi mě potěšilo, když jsem se dozvěděl, že pojedu do Prahy. Chci využít této zkušenosti naplno. Kamarádi byli za mě velmi šťastní, přáli mi to. Chtěl bych mnohokrát poděkovat trenérům z CSPRO Akademie a také Spartě, že jsem sem vůbec mohl přicestovat. Velice si toho vážím.“ Česko a Sparta ho opravdu ohromily. „Čekal jsem, že Česko bude pěkná země, že tady budete mít skvělá hřiště, ale když jsem to viděl na vlastní oči, tak to bylo ještě o něco lepší, než jsem si představoval. Už v Zimbabwe jsem často snil o Spartě. Zázemí a vše, co máte na Strahově, je pro mě nové a moc se mi to líbí. Miluji Spartu!“
Takudzwa dostal také možnost zatrénovat si s týmem U17, kde ho přijala kabina velmi dobře. „Přivítali mě mezi sebe skvělým způsobem, což se mi moc líbilo. Všichni jsou přátelští a dobří lidé. Chtěl bych jim poděkovat za lásku, kterou mi ukázali.“ Celý tento pobyt v Praze, ale také samotné tréninky jsou pro něj velkou motivací do další práce. „Díky této zkušenosti jsou mé představy ještě větší, než byly doposud. Musím ale ještě hodně trénovat. Moc by se mi líbilo, kdybych tu mohl jednoho dne hrát.“ A jak hodnotí samotné tréninky? „Jednoduše perfektní. Nikdy jsem takovým způsobem netrénoval. Je to tady na mnohem vyšší úrovni. Vím, že musím na sobě ještě dost pracovat. Když vidíme profesionály v televizi, tak si říkáme, že to je snadné, že by to mohl dělat každý, ale když jsem to zažil na vlastní kůži, tak vidím, že prostor ke zlepšení je obrovský. V CSPRO je to rozdílné, protože tam nemáme hřiště na takové úrovni, jako máte tady. Na druhou stranu ale věřím, že se na takový level dokážeme jednou dostat.“
Rodák ze Zimbabwe se rád učí nové věci a tuto zkušenost chce využít naplno. „Naučil jsem se, že je důležité být dochvilný a cokoli, co dělám na tréninku, tak to musí být na 100 %, jedině tak se dokáže člověk zlepšit. Přijde mi, že těch pár tréninků mi otevřelo oči a pomohlo mi se zlepšit. Důležitá pro to byla i dobrá hřiště a nápomocní lidé v týmu, díky kterým jsme jeden druhého vzájemně posouvali vpřed.“ Sparta pozvala Brooklyna, Takudzwu a trenéra Zengeniho na zápas s Limassolem, kde navíc dostali dresy ACS. „To bylo skvělý, užil jsem si to moc. Bylo to poprvé, co jsem živě zažil takové obrovské utkání. Byl jsem štěstím bez sebe, protože jsem viděl, jak vypadá opravdu velký zápas a všechno kolem něj. Dodalo mi to motivaci na sobě pracovat, abych se jednou dostal na takovou úroveň.“
„Chtěl bych poděkovat Spartě za to, že jsem sem mohl přijít a dala mi tuto šanci. Dostal jsem možnost vidět, jak funguje velký profesionální fotbalový klub a prožít spoustu úžasných okamžiků. Samozřejmě, děkuji i našim trenérům, že mě vybrali a dali mi tuto možnost. Jsem za to moc rád,“ uzavřel náš rozhovor Takudzwa.
Trenér Musset Zengeni absolvoval od 18.9. do 3.10. vzdělávací stáž na Spartě, během které měl možnost pohybovat se v akademii na Strahově, sledovat tréninky, zjišťovat si informace od trenérů s cílem učit se nové věci, které bude následně předávat koučům v CSPRO Akademii, a zlepšovat tak kvalitu práce s dětmi v Zimbabwe.
„Návštěva trenéra byla procesem učení pro účely udržitelnosti o našich dlouhodobých cílech v oblasti sportovního rozvoje. Pro CSPRO je důležité, aby lídři byli informováni o aktuálním a nejnovějším vývoji ve fotbale. Tímto způsobem budeme moci lépe v budoucnu pracovat na konkrétních cílech,“ uvedl směrem ke stáži trenéra Zengeniho v ACS Costa.
Musset Zengeni je bývalý nadějný fotbalista, který hrával nejvyšší soutěž v Zimbabwe za tým Caps United FC a rovněž reprezentoval svou vlast v reprezentacích do 20 a 23 let. Ve věku 22 let však utrpěl vážné zranění kolena a byl donucen ukončit kariéru. V současnosti je součástí managementu CSPRO Akademie, trenérem a jedním z hlavních představitelů, který se stará o její chod. V rozhovoru s ním jsme se o jeho práci, podmínkách v Zimbabwe a o zkušenosti ve Spartě dozvěděli víc.
Jak se vám líbí v Česku?
Česko je velmi pěkná země, Praha je krásné město, všechno je zde skvělé. Jsem moc šťastný, že jsme sem mohli přijít. Potkali jsme zde mnoho skvělých lidí. Jde o mou první návštěvu Evropy a hodnotím ji velmi pozitivně.
Co říkáte na počasí?
To nám vyšlo velmi dobře, pro nás je perfektní. Při srovnání stejného času v roce by to bylo podobné jako u nás, ale v Zimbabwe je momentálně léto a je tam velmi horko.
Jaké byly vaše první pocity ze Sparty, když jste sem přišel?
Moje první slovo bylo „wow“. Vše, včetně zázemí, je tady na top úrovni. Nikdy jsem nic podobného v životě neviděl. Je úžasné být v tak velkém klubu, jakým je Sparta. Naše akademie je ještě malá a stále se buduje. Rozdíl je tedy obrovský téměř ve všem, co se týká infrastruktury, zázemí, tréninkového procesu, vybavení, levelu profesionalismu... podobná je asi jen touha hrát fotbal.
Přibližte mi CSPRO Akademii. Jak to tam vypadá?
Naše akademie má zázemí na státní střední škole. Jde o tu samou školu, do které jsme já a Costa chodili. Když se Costa rozhodl vrátit něco zpět komunitě, ve které vyrůstal, tak se rozhodl pro místo, odkud pocházíme a kde to celé vlastně začalo. Naše akademie je založena na lidech, kteří se o ni starají. Beru to jako skvělou možnost vychovávat mladé lidi a posouvat je vpřed.
Máme tam jen jedno hřiště, které ale není na takové úrovni, jako to má Sparta ve své akademii. Musíme však pracovat s tím, co máme k dispozici. V akademii máme pět týmů: U11, U13, U15, U17 a U19.
Co máte na starosti v CSPRO Akademii?
Jsem hlavní trenér všech týmů. Vzhledem k tomu, že používáme jen jedno hřiště, tak naše mužstva netrénují ve stejnou dobu, ale jejich tréninky navazují na sebe. Já jsem tam tedy celou dobu. Některé týmy ovšem netrénují každý den, ale jen 2-3krát týdně.
Znají hráči v akademii klub AC Sparta Praha?
Určitě ano, zejména kvůli Costovi. V Zimbabwe obvykle lidé sledují Premier League, ale když sem přišel Costa, začali poznávat Spartu a Česko. Poté, co nám Sparta poslala tréninkové vybavení, tak se všechny děti začaly zajímat o tento klub. Chtěly by hrát za Spartu, na internetu sledují její výsledky nebo i to, jak to u vás vypadá. Řekl bych, že každý přechovává lásku ke Spartě.
Co vás na Spartě nejvíc překvapilo?
Počet tréninkových hřišť na jednom místě, včetně těch s umělou trávou. Když jsem sem přicházel, tak jsem viděl Strahovský stadion z venku a říkal jsem si, že to je strašně obrovské na to, aby to pokrývalo jen jedno hřiště, ale pak jsem zjistil, že jich je zde osm. Poprvé, když jsem sem přicházel, tak jsem si myslel, že to je hlavní stadion Sparty, ale nevěděl jsem, že to je tréninkové centrum. To mě docela překvapilo.
V čem se nejvíce liší tréninkový proces?
Měl jsem to štěstí zúčastnit se mnoha tréninků. Máte zde skvělé trenéry, kteří jsou milující a pečliví. Hned od úvodu byli všichni velmi ochotni mi pomoci, otevřeli mi dveře, mohl jsem za nimi přijít kdykoli a s čímkoli, položit jim jakoukoli otázku. Chtěli mi prostě pomoci, čeho si opravdu velmi cením. Zdůraznili mi, že každá otázka je důležitá.
Pak jsem byl představen i trenérům A-týmu a B-týmu a jejich přístup byl stejný, což mě velmi potěšilo. Využíval jsem toho a neustále pokládal otázky. Všichni byli velmi nápomocní. Během celého pobytu na Spartě jsem si dělal poznámky a po návratu domů bych rád využil načerpanou inspiraci a zužitkoval ji v CSPRO Akademii. Chtěli bychom ji posunout na vyšší level, takže to bude pro naše mladé hráče velká změna.
Co jste se tady dozvěděl a naučil?
Level profesionalismu je velmi vysoký. Intenzita tréninků a vzájemné povzbuzování hráčů jsou fakt skvělé. Viděl jsem tady mnoho věcí. Zaujalo mě, že od U7 nosí všechny kategorie stejné věci. Hřiště jsou vždy čistá a perfektně připravená, nikdy jsem tam neviděl žádné smetí. Dochvilnost a čas jsou zde velmi důležité v práci s mládeží. Děti často bývají s předstihem na tréninku.
Všechno je perfektně naplánováno od začátku až do konce, a to i věci jako, kdy se může pít a podobně. Důkladné plánování tréninku přispívá k jeho plynulosti. Taková organizace nám v Zimbabwe chybí. Věřím, že to, co jsem zde viděl, dokážu alespoň zčásti aplikovat u nás a díky tomu se posuneme na vyšší úroveň.
Chtěl byste se někdy v budoucnu vrátit zpět do Prahy?
Bez váhání. Tato zkušenost ve Spartě nám opravdu otevřela oči a něco takového se možná přihodí jen jednou za život. Evropu jsem znal pouze z televize, ale teď jsem tady a vidím to naživo. Skvělým zážitkem pro nás byl souboj Sparty proti Limassolu v Evropské lize. Doposud jsem nikdy neviděl tak úžasný zápas. Bylo to opravdu něco speciálního a lidé zde mají štěstí, že to mohou zažívat pravidelně. Rád bych se sem v budoucnu vrátil. K učení je tu tolik věcí, že i kdybych tady teď strávil měsíc, tak nemám šanci všechno postřehnout.
Jak nahlížíte na zápas Sparty s Limassolem a všechny věci v souvislosti s ním?
Váš stadion je úplně jiný než ty v Zimbabwe. Atmosféra v podání fanoušků byla elektrizující. Intenzita utkání byla opravdu vysoká a celkově i kvalita souboje. Takové něco jsem ještě v životě neviděl. Atmosféra u nás je jiná. Takové zápasy a možná zčásti i atmosféru u nás zažijete jen když hraje reprezentace. Stále bych však řekl, že to, co jsem zažil na Letné, tak převyšuje i náš národní tým, když se bavíme o kvalitě.
Chtěl byste ještě něco doplnit?
Chtěl bych velmi pěkně poděkovat Spartě a sparťanské rodině za to, že nám dala možnost sem přijít. Viděli jsme zde mnoho nových věcí a naučili se toho opravdu hodně. Tato zkušenost mi změnila život. Setkání s lidmi ze Sparty, Tomášem Rosickým, trenéry, vedením ... to bylo něco, co nás inspirovalo v další práci, snění, hnaním se za dosažením něčeho velkého a zejména to bylo pro nás velmi inspirativní.
Pohled na fotbal tady a v Zimbabwe je velmi odlišný a na věci budu nahlížet jinak, když se vrátím zpět domů. Bude to jiné, lepší. Všechno zde máte na jiné úrovni, a proto si velmi vážím, že jsem tady mohl být a zažít to na vlastní kůži. Velice vám děkuji za to, co jste pro nás udělali. Velice si toho ceníme!

Další novinky