Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkySparta pomáháU-17

DofE úspěšně absolvovalo 21 hráčů a hráček

Projekt byl zakončen slavnostní ceremonií na Letné

Sdílet

Ve čtvrtek 19. října se ve VIP prostorách na Letné uskutečnila slavnostní ceremonie, na které byli oceněni úspěšní absolventi programu DofE, kteří dokončili bronzovou úroveň ceny vévody z Edinburghu. Celkem jich bylo 21 – 11 kluků a 10 dívek.
Projekt DofE je již od roku 2019 nedílnou součástí klubové kultury akademie Sparty. Je zaměřen na celkový rozvoj a vývoj osobností. Hráči a hráčky ACS ročníku narození 2007 během sezony plnili bronzovou úroveň ceny vévody z Edinburghu, která byla upravena na míru přímo pro ně a obsahovala tyto 4 fáze:
  1. zdokonalení rozvoje dovednosti/talentu
  2. zdokonalení ve sportovní oblasti/fotbalové činnosti
  3. dobrovolnictví
  4. expedice
Na ty, kterým se podařilo zvládnout všechny fáze, čekala na konci slavnostní ceremonie, během které dostali mezinárodně uznávaný certifikát a památný odznak. Ty jim předávali generální ředitel Sparty Tomáš Křivda a výkonný ředitel DofE Tomáš Vokáč.
Ocenění si převzalo těchto 21 kluků a dívek: Adéla Trachtová, Aneta Svobodová, Berenika Hoffmann, Dennis Krpálek, Dominika Plachá, Eliška Truksová, Jakub Havrlík, Lucie Horešovská, Lukáš Moudrý, Matyáš Poturnay, Ondřej Penxa, Radka Jakubů, Radoslav Mikuš, Šimon Hrodek, Šimon Wölfl, Simona Vopatová, Štěpán Duška, Štěpán Jaroslav Vodolán, Tereza Kloudová, Vojtěch Havelka, Zuzana Kožuriková.
Každý z úspěšných absolventů mimo jiné přiblížil, čím vším si prošel během plnění jednotlivých fází, v čem se zdokonalil nebo to, jak bude získané zkušenosti využívat v budoucnu. Tento program doplnilo vystoupení, ve kterém Ondřej Penxa předvedl, jak se naučil v rámci dovednosti poskládat Rubikovu kostku do jedné minuty. Před několika desítkami lidí složených z příbuzných, kamarádů, mládežnických trenérů či vedení Sparty a Strahova to zvládl za 56 vteřin. V oblasti dovednosti dominovalo však vaření. Po konci oficiální části programu tak následovalo ochutnávání pohoštění, které připravili naši „Dofáci“.
Na ceremonii nechyběl sparťanský koordinátor programu Jan Ruprich, který během roku kontroloval plnění povinností a dbal o to, aby co nejvíce sparťanů dokončilo všechny fáze. Více o právě skončeném ročníku DofE a o své roli nám prozradil v rozhovoru.
Jak hodnotíte uplynulý ročník DofE?
Hodnotím ho pozitivně. Letos jsme ocenili celkem 21 absolventů. Dalo by se říct, že šlo a půlku chlapeckého a půlku dívčího úseku. Věnovali se různým aktivitám a projekt jim pomohl k seberozvoji mimo školu a tréninkového centra na Strahově.
Proběhlo vše bez problémů?
Tak jako u všech projektů, tak i tady byly nějaké počáteční komplikace. Všechno se ale zvládlo a všechny problémy, které nastaly, se nám podařilo společně s hráči a hráčkami vyřešit. Podařilo se nám také předejít některým obtížnostem z minulého roku. Velmi nápomocní byli trenéři obou kategorií – Iva Mocová a Jakub Hovorka – a také šéftrenér Michal Vychodil.
Kluky z U17 máte prakticky pořád na očích, protože působíte jako vedoucí týmu U17. Jak funguje kooperace v případě holek?
Mým cílem je přistupovat k dívčímu úseku tak, jako k chlapeckému. Ovšem, jako vedoucí týmu U17, jsem více v kontaktu s kluky z této kategorie. Mezi mnou a hráči vznikl kamarádský vztah založený na vzájemném respektu. U dívek bylo složitější dohadovat některé akce, ale vždy se nám podařilo stanovené cíle splnit. Ukázkou toho mohl být například catering na slavnostní ceremonii, což měla většina hráček jako výstup z dovednosti, jelikož si vybrala vaření.
Které dovednosti vás zaujali nejvíce z těch, co si naši hráči a hráčky vybrali?
Minulý rok a rovněž i tento dominovala dovednost vaření. Kdyby naši mládežníci nestudovali obchodní akademii na naší partnerské škole, tak by z nich byli určitě skvělí studenti oboru kuchař/číšník. Vaření se věnovalo asi 70 % všech absolventů. Zajímavostí bylo, že část se zaměřovala jen na pečení sladkých pokrmů a jiní měli kompletní menu.
Berenika Hoffmann, která je původem z Rakouska, si dala za cíl naučit se správně český pravopis. V rámci dobrovolnictví zase dělala kondiční trenérku své mámě, kde měli stanovený i určitý cíl. Ondřej Penxa se dokázal naučit složit Rubikovu kostku do jedné minuty a Dennis Krpálek zas zajímavé triky s yoyem. Bylo toho určitě víc, ale tyto věci mi nejvíce zůstaly v paměti.
Jak se vám líbila slavnostní ceremonie?
Ceremonie se vydařila naprosto skvěle. Každý z absolventů na ní měl s sebou někoho blízkého, ať už rodiče nebo přátele. Absolventi, kteří měli dovednost vaření, zajišťovali celý catering. Po ceremonii zůstaly talíře prázdné, což svědčí o tom, že se jim to povedlo velmi dobře. Projekt DofE je na konci a doufám, že těm aktivitám, kterým se věnovali během jeho průběhu, se budou věnovat i dále.

Další novinky