Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Výhra nad Dynamem

Sparťané porazili České Budějovice 4:0

Sdílet

Ligový fotbal se po reprezentační přestávce vrátil zpět na Letnou, kde sparťané přivítali České Budějovice. Domácí potvrdili formu z posledních zápasů a už po prvním poločase vedli zásluhou Kaana Kairinena a Jakuba Peška o dvě branky. Po změně stran pak přidali další dvě přesné trefy také Asger Sørensen a Michal Ševčík, čímž rozhodli nejen o konečném výsledku 4:0, ale také o zisku dalších tří bodů do tabulky.
Po reprezentační pauze přivítaly sparťany na Letné hřejivé sluneční paprsky, díky kterým by leckdo mohl zapomenout, že kalendář ukazoval 22. října. Realizačnímu týmu nebyli k dispozici Ladislav Krejčí, Lukáš Haraslín a Victor Olatunji. Poslední jmenovaný si odpykával trest za dvě žluté karty, které obdržel v Hradci. Připravený byl naopak na lavici náhradníků Veljko Birmančević, který poslední ligové utkání vynechal kvůli zranění. Úvodní jedenáctka vypadala následovně: Vindahl – Vitík, Panák, Sørensen – Wiesner, Sadílek, Kairinen, Ryneš – Pešek, Kuchta, Karabec.
Jak bývá v těchto zápasech zvykem, rozjezd obou týmů byl poněkud pomalejší. Ve 12. minutě brankář Šípoš vyboxoval balón pouze k Lukáši Sadílkovi, jeho následně střela ale skončila nad břevnem. O pět minut později jsme už byli svědky povedenější akce. Míč si navedl ke střele Kaan Kairinen a jeho parádně umístěný technický pokus skončil za gólmanovými zády – 1:0!
Deset minut na to se z obdobné pozice osmělili také hosté, Peter Vindahl ovšem pouze sledoval, jak českobudějovická dělovka směřuje do zámezí. Ve 33. minutě výborně udržel nákop Filipa Panáka Jan Kuchta a následně vyslal do dobré příležitosti Jakuba Peška. Pumelice sparťanského štírka se mezi tři tyče nevešla. Vzápětí hledal Ryneš na malém vápně Kuchtu, ten ale také přestřelil. V závěru první půle propukly tribuny v jásot podruhé, Jakub Pešek po ukázkovém úniku a kličce doslova dovedl míč do branky – 2:0!
Po změně stran sparťané pokračovali ve svojí show. Hned ve 46. minutě uklidil přesný centr Kaana Kairinena hlavou do sítě Asger Sørensen – 3:0! Po hodině hry sáhl Brian Priske k prvnímu střídání. Ze hry stáhl střelce prvního gólu Kaana Kairinena s Adamem Karabcem, které nahradil dvojicí Michal ŠevčíkQazim Laci. Dánský stoper se po dvaceti minutách mohl radovat znovu, když se ocitl téměř v totožné situaci, tentokrát ale Šípoš jeho hlavičku lapil do svých rukavic. Chvíli na to nebezpečně zakončoval hlavou také Wiesner.
V 71. minutě udělal realizační tým další změnu, na hrací plochu poslal Jamese Gomeze a Veljka Birmančeviće, odpracováno naopak měli Martin Vitík s Jakubem Peškem. V 76. minutě si našel ve vápně balón Michal Ševčík a při své domácí premiéře za áčko, vstřelil svůj první ligový gól ve Spartě – 4:0! Více už se nestalo, a tak svěřenci Briana Priske zapsali výhru a další tři body do ligové tabulky.
AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice 4:0 (2:0)
Branky: 17. Kairinen, 45. Pešek, 46. Sørensen, 76. Ševčík. ŽK.: 40. Kairinen, 69. Panák. Rozhodčí: O. Berka - T. Mokrusch, M. Leška (V. Opočenský) | VAR: T. Kocourek | AVAR: J. Váňa. Návštěva: 16 539.
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík (71. Gomez), Panák, Sørensen – Wiesner, Sadílek, Kairinen (60. Laci), Ryneš – Pešek (71. Birmančević), Kuchta (77. Sejk), Karabec (60. Ševčík).
Sestava Dynama: Šípoš – Nikl, L. Havel (C), Králik – Osmančík (59. Skalák), Čermák (75. Hubínek), P. Hellebrand (75. Suchan), J. Hora I, Trummer – Šigut (59. Adediran), Alli (90. Sladký).

Další novinky