Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-17

Fantastický obrat U17 v derby

Reportáž z utkání

Sdílet

Sparťani se před derby nacházeli v tabulce na 2. místě právě za Slavií. Tento souboj tak chtěli využít ke snížení bodové ztráty a také přerušení dvanáctizápasové vítězné šňůry našeho soupeře. Hned úvod zápasu nám ukázal, že to nebudeme mít úplně jednoduché. Sparťané postupně probrali iniciativu nad utkáním a vytvořili si více gólových příležitostí, ale byli to právě hosté, kteří dvakrát udeřili. I když jsme ještě dvacet minut před koncem prohrávali 0:2, tak to naši kluci nevzdali a fantastickým obratem uštědřili svému soupeři první porážku v sezoně.
Prvních dvacet minut duelu byla mírně aktivnější Slavia, která měla dobrý pohyb a byla silná na míči. Větší příležitosti si však nedokázala vytvořit. Následně se do zápasu dostali i sparťané, kteří nad ním postupně přebrali iniciativu. Netrvalo dlouho a začaly přicházet první gólové šance. Nejaktivnější v této oblasti byli Moudrý a Hrubý, kteří měli po dvě možnosti ke skórování. Proti však byl hostující gólman Obdržálek, který předvedl skvělé zákroky a našim hráčům neumožnil skórovat.
Ve 41. minutě jsme byli potrestáni za naši slabou efektivitu v zakončení po rychlém brejku Slavie. Březina dostal pěkný míč na levé křídlo, předvedl dobrý první dotek a namířil si to přímo do pokutového území, kde pěknou střelou na zadní tyč otevřel skóre, 0:1. Sparta mohla před poločasovou přestávkou vyrovnat, ale po rohovém kopu na zadní tyč směřovalo naše hlavičkové zakončení jen těsně vedle levé tyče.
Druhý poločas začal ve vysokém tempu a hrálo se nahoru-dolů. Sparťané si vytvořili dvě gólové šance, ale ty zůstaly opět nevyužity. Slavia si počkala na svoji příležitost, která přišla v 63. minutě. Nikým nebráněný Březina dostal míč do kraje, vzal si to do šestnáctky a ocitl se před naším brankářem, kterému to trefil mezi nohy a zvýšil na 0:2.
Sparta začala hrát po inkasovaném gólu ofenzivněji a vytvářela si ještě větší tlak na hostující obranu. K větším příležitostem však nepřicházelo. V 70. minutě letěl do pokutového území protáhlý centr z pravé strany, který Vodolán vrátil hlavou na malé vápno, kde to s pomocí břevna protlačil do brány Krpálek, 1:2.
Patnáct minut před koncem střílel Poturnay, ale hostující gólman vytlačil jeho pokus na rohový kop. Z rohu míč propadl a podrážel se mezi hráči v malém vápně, čehož výsledkem bylo těsné zakončení mimo. V 83. minutě to už ale přišlo. Center do pokutového území hostů byl sice obranou odvrácen, ale z druhé vlny přišla prudká střela, kterou Obdržálek vyrazil jen před sebe. Situaci však pozorně sledoval Pavlo, balon dorazil do odkryté brány a vyrovnal na 2:2. Když už to vypadalo, že derby skončí remízou, vzal to na sebe Topič, který prošel od polky přes vše, co mu stálo v cestě, a přesnou střelou k tyčce rozhodl o výhře Sparty 3:2!
Trenér Jakub Hovorka hodnotí duel: „Do zápasu jsme vstoupili tak, jak jsme si řekli v kabině a jak jsme se po celý týden připravovali. Chtěli jsme ukázat naši hru a progres, který jsme udělali od léta. Naši hráči sice prokazovali kvalitu v prvním poločase, ale podle výsledku to nevypadalo ideálně. Přehrávali jsme i přes velké množství gólových šancí. Poté, co jsme po změně stran inkasovali druhý gól, to už s námi nevypadalo dobře. Kluci to ale nechtěli vzdát, měli tlak, tlačili se do koncovky a hnali se za vyrovnáním. Důležitým momentem byla 70. minuta, kdy jsme vstřelili kontaktní gól, a ještě více jsme ožili. Potom jsme zaslouženě vyrovnali. Třetí branka v nastaveném čase byla už jen taká třešnička a mohlo se začít slavit.“
AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 3:2 (0:1)
Góly: 70. Krpálek, 83. Pavlo, 90.+2 Topič – 41., 63. Březina.
Sparta: Franc – Mikuš, Poturnay ©, Krpálek – Vodolán, Havrlík, Port (62. Pavlo), Havelka (62. Topič) – Moudrý, Vaňkát (45. Brabec; 62. Pančev), Hrubý.

Další novinky