Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Velký kredit pro naše hráče

Trenér Sparty Brian Priske po výhře v Ostravě

Sdílet

Trenér Sparty Brian Priske usedl mezi novináře a hodnotil vítězné utkání v Ostravě. Podívejte se na video nebo si přečtěte přepis tiskové konference, na které náš trenér hovořil o samotném duelu, těžkém programu, obdivu k fanouškům i návratu kapitána Ladislava Krejčího.

vjsnodzu

Byl to podle vás úspornější výkon vzhledem ke čtvrtečnímu zápasu v Glasgow?
Chtěl bych vyjádřit veškerý respekt k soupeři, nehraje se tady vůbec snadno. Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Opravdu velký respekt k Baníku. Stačí se podívat na statistiky z jejich posledních zápasů. Není pochyb o tom, že náš program v nedávné době měl na náš výkon vliv. Tím se ale nechceme vymlouvat. Máme široký kádr a musíme si s tím poradit. Také v tom vidím to, že pro některé hráče je to poprvé v kariéře, kdy hrají zápasy v Evropě uprostřed týdne, musí podat dobrý výkon i následně o víkendu a oba duely zvládnout. V první části sezony jsme se s tím vyrovnávali velmi dobře. Nyní se v posledních sedmi zápasech trochu trápíme. Musíme nasbírat energii do těch dalších zápasů do Vánoc.
Využil jste jen tři střídání. Proč?
Před zápasem máte vždycky plán B a C, říkáte si, jak by to utkání mohlo vypadat a připravujete si nějaká střídání vzhledem k vývoji utkání. Nakonec se rozhodujete podle konkrétní situace. Tak to je. Všichni tři hráči nám výrazně pomohli k vítězství. Trochu nám to ztížilo zranění Angela. S tím jsme nepočítali. Přemýšleli jsme, že v tu dobu vystřídáme dva hráče, ale nakonec jsme se rozhodli takto.
Změnili jste nějak taktiku do druhé půle?
Byli jsme v první půli pod tlakem. Trochu jsme se trápili v ofenzivě i v defenzivě. Odevzdávali jsme míče moc snadno. V druhé půli jsme se trochu zatáhli, abychom byli více kompaktní. Věřím, že to pomohlo. V první půli nám chyběla kvalita. Je to možná i taktikou, kterou jsme zvolili. Chci říct znovu, že to byl těžký zápas proti těžkému soupeři. Nakonec je to vždycky moje rozhodnutí. Je důležité, že kluci stáli jeden za druhým a bránili pokutové území opravdu urputně. Vitík skákal po míči, Asger nebo Pany také. Peter taky zachytal velmi dobře. Jsou to velmi důležité tři body z venkovního utkání. A našim fanouškům to udělalo velkou radost.
Co říkáte na výkon Petera Vindahla?
Rozhodně nás zachránil v první půli. Pokud se nepletu někdy v 18. minutě. To byl jeden z klíčových momentů celého utkání.
Během utkání jste si něco vysvětlovali s lavičkou Baníku. O co šlo?
Abych byl upřímný, tohle se děje skoro každý zápas. Proč tomu tak je? To nevím. Řešil jsem to s vedoucím týmu soupeře. Občas mi přijde, že tam je nedostatek respektu. Vedoucí týmu by neměl mluvit na hráče soupeře. Nebavíme se jen o dnešku. Nestalo se to poprvé. Za mě vedoucí týmu nemluví na hráče soupeře. Posuzuji to podle toho, jak se chová náš vedoucí týmu. Probíhají diskuze s čtvrtým rozhodčím, ale na hráče soupeře se nemluví. Procházím z prostředí, kde se tohle neděje. Fotbal je vášeň. Je logické, že jsou tam emoce při gólech nebo při udělování karet. Přiznávám, že i já někdy nejsem pyšný na to, když vidím svoje momenty na střídačce.
Co bylo klíčové pro to, že si odvážíte tři body?
Pokud bych měl říct jednu konkrétní věc, musím zmínit to, jak kluci bojovali, i když jim chyběla energie a síla po programu, který jsme měli. Velký kredit pro hráče. Zvedli se, co se týká defenzivy. Byli v druhé půli kompaktní. Nevybavuji si opravu velkou šanci Baníku, abych řekl pravdu. Pokud Baník měl šance, bylo to po standardkách.
První půli jste na rohy prohráli 0:10. Co jste hráčům v poločase k tomu řekli?
V tomhle aspektu nic. Řešili jsme to, jak jsme bránili celkově. Podle mě jsme standardky bránili dobře, pokud byla standardka zahrána přímo do vápna. V případě rohů na krátko to třeba tak dobré nebylo. Soustředili jsme se ale na celkové bránění.
Chtěl byste ještě něco dodat?
Chtěl bych ještě vyzvednout naše fanoušky. Bavíme se o našem těžkém programu, platí to ale i pro naše fanoušky. V téhle fázi jsme měli čtyři venkovní zápasy. Boleslav, Bohemians, Rangers a Baník. Jsem moc pyšný na to, že jsem viděl tolik našich fanoušků v Glasgow a o tři dny později tady v Ostravě. Pro nás je to strašně důležité. Věřím, že reprezentační přestávka přichází včas i pro ně. Také doufám, že Krejčí bude už po reprezentační přestávce zpět. Odnesl si zranění z té poslední reprezentační pauzy. Strávil týden ve Španělsku, kde rehabilitoval a věnoval se léčbě. Věřím, že se k nám připojí nejpozději v druhém týdnu reprezentační přestávky. Věřím, že také tohle dodá hráčům energii a vrátíme se ještě silnější.

Další novinky