Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Jsem na hráče hrdý!

Trenér Sparty Brian Priske po postupu do další fáze Evropské ligy

Sdílet

Trenér Sparty Brian Priske měl tentokrát velmi příjemnou povinnost zhodnotit vítězné utkání nad Arisem Limassol a také celou skupinu, která skončila postupem Sparty do jarní fáze Evropské ligy.

TISKOVKA | Brian Priske po Arisu

Trenére, byl jste sám překvapen z výkonu svých svěřenců? Byl to nejlepší zápas v základní skupině Evropské ligy?
Nevím, jestli jsem byl překvapený, protože znám kvalitu svých svěřenců. My jsme v téhle skupině odehráli šest dobrých zápasů a nejsem z toho překvapený. Pojali jsme dobře utkání, které bylo mimořádně důležité. Potřebovali jsme vyhrát, abychom pokračovali v Evropské lize, ale zároveň se nám mohlo stát, že bychom úplně vypadli z evropských pohárů v případě nepříznivého výsledku. Jsem hrdý na to, jak dneska hráči hráli a jak byli soustředění. Kabině posílám velký respekt. Jsem potěšený, z toho, co jsme tady dnes ukázali.
Mohl byste zhodnotit celou základní skupinu?
Říkal jsem už na začátku, že to bude těžká skupina, ve které se potkají tři skvělé týmy. Zároveň tam byl Aris, který má dobrou kvalitu, což potvrdil i dnes v některých momentech utkání. Jsem hrdý na svůj tým, na své svěřence, na to, jak hráli a jak jsme tu skupinu zvládli. Nehledě na fakt, že ty předchozí venkovní utkání jsme nedotáhli výsledkově, v Seville a v Glasgow. V posledních dvou zápasech, které jsme v téhle skupině odehráli, doma proti Betisu a dneska, se hráči dokázali celých 90 minut koncentrovat a celých 90 minut vložit svou kvalitu do zápasů. A pak se to vyvinulo tak, už to bylo mezi Rangers a Betisem, kdo z nich postoupí.
Nemyslíte, že ty dva góly v úvodu jste v tak důležitém zápase dali až moc snadno? Bylo to rozhodující?
Myslím, že tohle bylo rozhodující, že se nám podařilo vstřelit dva góly tak rychle. To nám hodně pomohlo v utkání. Ale nesouhlasím s tím, že to byly laciné nebo jednoduché góly, protože naši hráči v těch momentech prokázali velkou kvalitu, stejně jako i při té třetí brance. Takže ty dva góly byly klíčové a ten třetí, který jsme dali ještě do poločasu, asi definitivně zápas rozhodl. Mohli jsme dát ještě o jeden nebo dva góly víc.
Když jste přišel do Sparty, měl jste myšlenky na to, že by za tak krátký čas mohl být tým takhle úspěšný na evropské scéně?
Abych se přiznal, tehdy jsem takové myšlenky neměl. Když jsem přicházel do Sparty, snažil jsem se spíš vytvořit tým a vtisknout mu nějaký styl hry. Trochu jiný, než jaký měl předtím. Přinést naši kulturu do kabiny klubu a budovat. To, co jsme prožili v roce 2023, bylo skvělé a já musím vyzdvihnout realizační tým a hráče, protože byli fantastičtí. Budovali jsme vše společně. Rozvíjeli jsme ten tým a ověřili jsme si, že jsme schopni hrát tyhle velké zápasy. Když jsem přicházel, byl jsem si jistý, že můžeme být schopni hrát se silnými týmy i na evropském poli. Jak ukázala i tahle skupina, je nutné hrát celých 90 minut nebo být v maximálním stavu připravenosti a koncentrace celých 90 minut. Pokud to tak není, dopadne to jako na Betisu nebo na Rangers. To, jak se se tým adaptoval na evropskou scénu, je skvělé.
Jaký je zdravotní stav Panáka, Sørensena a Preciada?
Asger je v pořádku. Je pouze unavený, měl jen dva týdny výpadek ze zápasového režimu a absolvoval pár tréninků, takže cítil únavu. Ale bude OK. Co se týká Preciada, tam máme malý otazník. Nemyslíme si, že by ten sval byl natažený, ale prostě je tam únava v hamstringu. V tomhle případě uvidíme. Ohledně Filipa Panáka doufáme, že v neděli bude k dispozici. Onemocněl, přes den se necítil příliš dobře a až před taktickým meetingem jsme museli udělat rozhodnutí z důvodu únavy, která vyplývala z nemoci. Prostě není připravený k tomuto utkání.
Co říkáte na brankářské schopnosti Martina Vitíka?
Myslím, že mohu vyzdvihnout víc věcí než to, jaký je brankář. Rozhodně to je dobrý příklad toho, jak se hráč dokáže rozvinout nebo jak dokáže růst. A já to vidím od chvíle, kdy jsme přišli do Sparty a začali tady pracovat. Martin Vitík jednoznačně svou úroveň a výkonnost zvedl. Vidíte to nejenom na tom, jak dokáže bránit i za cenu obětování vlastního života, ale jak komplexní se z něj stal obránce. Je to podle mě jeden z nejlepších obránců v Česku. Dokazuje to i na evropské úrovni a je to prostě voják.
Máte před sebou poslední zápas podzimu. Těšíte se na přestávku?
Já a stejně tak i zbytek klubu už si potřebujeme samozřejmě odpočinout. Vyhlížíme tu pauzu, abychom mohli strávit nějaký čas s rodinami a přáteli. Nezapomínejme na to, že nás čeká důležitá neděle. Jedním z těch důvodů, proč to chceme zvládnout, jsou i fanoušci. Podívejte se, jak absolvovali dlouhou cestu a jakou nám tady vytvořili skvělou atmosféru. Víme, jakou podporu dostáváme v průběhu celé sezony na Letné. A je to pro nás důležité. Chceme na závěr té podzimní části sezony udělat radost i fanouškům. Samozřejmě je to složitější situace. Už je po půlnoci. Hráči se na zítřek moc nevyspí, odehráli jsme spoustu zápasů, ale na druhou stranu jsou to profesionálové. Všichni vědí, že nás v neděli čeká zápas o tři důležité body a že čekáme top výkon a tři důležité body. Co se týká mě, samozřejmě i já jsem člověk. Těším na rodinu, těším se na to, že si odpočinu. Stejně jako realizační tým a další lidi v klubu, kteří pracovali těch posledních 5 měsíců taky 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Další novinky