Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Rok a půl ve Spartě předčil mé očekávání

Trenér Sparty Brian Priske na tiskovce po výhře nad Teplicemi

Sdílet

Sparta zvládla vyhrát zápas proti Teplicím, i když od 4. minuty hrála v deseti. Na tiskové konferenci zápas zhodnotil trenér Brian Priske. Přečtěte si přepis nebo se podívejte na záznam tiskovky.

TISKOVKA | Brian Priske po Teplicích

Trenére, jak byste zhodnotil zápas?
Hrát v deseti 95 minut proti těžkému soupeři byl pro naše hráče opravdu těžký úkol. Snažili jsme se dominovat, i když jsme měli o hráče méně. Chtěli jsme hrát fotbal. Samozřejmě to nebylo lehké. Nakonec jsme vyhráli zápas na mentalitu a individuální kvalitu hráčů. V mých očích jsme si vítězství zasloužili.
Čím si vysvětlujete nedobrý vstup do zápasu? Jaké emoce to byly pro vás po zápase?
Myslím, že červená karta je společným rozhodnutím Petera Vindahla a Sádi. Oba věřili, že dělají správnou věc. Skončilo to červenou kartou. Tak to je. Co se týká emocí, to je fotbal. Někdy hrajete v deseti proti jedenácti. My ale máme sílu Letné. Pokaždé, když tady hrajeme. Hrát v deseti je pokaždé těžké, když ale uspějete, udělá vám to ještě větší radost. Věřím, že jsme si to vítězství zasloužili. Viděl jsem tým, který bojoval. Nakonec jsme odměněni. Jsem pyšný a šťastný. Zasloužili jsme si vyhrát.
Považujete Teplice kromě Slavie a Plzně za nejlépe připravený tým ligy, který na Letnou přijel?
Nevím. Myslím, že to je těžká otázka. Kolik jsme hráli domácích ligových zápasů? Deset? Je to tak v každém zápase, který hrajeme. Je to o stylu hry. Myslím, že se připravili stejně jako vždycky. Mají těžký styl hry. Hrají v rozestavení 3-5-2 každý zápas. Mají to postavené na osobních soubojích, druhých míčích a standardkách. Takovým způsobem hry hrají i na domácím stadionu. Pokud se nepletu, mají čtvrtou nejlepší defenzivu ligy, co se týká obdržených branek. Musíme jim dát kredit. Jestli je to nejlépe připravený tým, to nevím. Omlouvám se.
Co byste za ten půlrok vyzdvihl? Co se povedlo posunout?
Myslím, že to je hlavně na hráčích. Posouvají v posledním půlroce hru na další level. Ofenzivně i defenzivně. Kvalita je opravdu vysoká těch posledních 31 zápasů. To je hlavní důvod. Víme, že jsme fyzicky ve velmi dobré kondici. Zároveň jsme si před začátkem uvědomovali, že pokud chceme znovu vyhrát titul a poměřovat se v Evropě, musíme způsob hry posunout na vyšší úroveň. Myslím, že se na to hráči úžasně adaptovali.
Panuje u vás spokojenost?
O tom není pochyb. Jsem velmi spokojen jak hráči i realizák pracují. Padesát bodů v lize, deset těžkých zápasů v Evropě. Kodaň, Záhřeb, šest těžkých zápasů ve skupině a dva pohárové duely mezi tím. Chci hráče vyzdvihnout. To mě dělá rozhodně velmi pyšným.
Koho byste si přál v Evropské lize?
Je mi to jedno. Počkám si a uvidím.
Nemrzí vás, že ten fotbalový rok končí?
Ne! Jsem velmi šťastný, potřebuju se vyspat, stejně jako hráči. Zakončili jsem rok perfektně. Chci říct tři věci, které přispěly k našemu úspěchu. Máme nejlepší hřiště v zemi a vůbec nejlepší stadion. Hřiště je opravdu famózní. Je to nejlepší trávník v zemi. Trávníkáři odvádějí neuvěřitelnou práci. Včetně dneška máme skvělý trávník. I když je prosinec, můžeme na hřišti hrát náš fotbal. Pak chci vyzdvihnout fanoušky. Po celý rok jsou neuvěřitelní. Tady na Letné i venku. Na Kypr cestovalo 650 fanoušků.
Posledním důvodem je kabina. Hráči i realizační tým. Celé je to jedna soudržná jednotka. Výsledkem všech faktorů je, že i když hrajeme celých 90 minut v deseti, tlačíme a jdeme po vítězství. Pak někdy dostanete víc, než si zasloužíte. Dělá mě to hrdým, že mohu být součástí toho všeho.
Jaké změny se dají očekávat v týmu?
K tomu nemám co říct. Nemůžu být specifický. Rozhodně se ale změny dají čekat. To tak bývá. Okno se otevírá po pěti měsících. Změny budou dovnitř i ven. Je logické, že přijdou.
Kam řadíte rok 2023? Přirostl vám i klub víc k srdci?
Není pochyb o tom, že těch 18 měsíců ve Spartě a v Česku předčily mé očekávání. Samozřejmě mám dobré vzpomínky i na domov a na předchozí kluby, kde jsem působil. Tohle je pro mě speciální, protože to je jiná země, jiná kultura, a přesto jsme úspěšní. Když jsem přicházel, měl jsem víru, že budeme úspěšní. Rozhodně to ale předčilo má očekávání. Cítím lásku a podporu fanoušků. Je to neuvěřitelné. Znamená to pro mě moc, že u toho mohu být. Jsem vděčný za každou sekundu tady. Jsem rád za lidi, s kterými tu pracuju. Není to věc jednoho nebo dvou lidí. Hraje v tom roli opravdu hodně lidí. Rozhodně to bylo 18 měsíců, které dalece předčily mou představu.
Zdá se, že už docela rozumíte česky.
Je to opravdu těžký jazyk. Chytám víc a víc slov, ale je pro mě opravdu těžké dát dohromady větu. Rád bych všem vyjádřil víc respektu tím, že bych ovládl vaši rodnou řeč. Doufejme, že dostanu šanci tady být dalších pět let. Třeba se to posune, já budu mluvit víc česky a vy anglicky.
Chci ještě na závěr říct, že za těch 18 měsíců moc děkuji Luboši Loučkovi. Byl to loajální voják. Stál za námi, i když se v prvním období nedařilo. Zůstal loajální a věřil nám i celému projektu. Hráči si k němu vytvořili velmi silný vztah. Je smutné, že odchází. On si ale také zaslouží tuhle příležitost v B-týmu. Doufám, že zítra uspěje v závěrečné zkoušce profilicence. Zaslouží si pokračovat ve své cestě jako hlavní trenér. Přeju mu jen to nejlepší. Je to úžasný kluk.

Další novinky