Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Jdeme správnou cestou

Rozhovor s Patrikem Vydrou z Marbelly

Sdílet

Sparťané mají za sebou pět dní ve španělské Marbelle, kde se připravují na druhou část sezony. V kádru Briana Priskeho je i dvacetiletý obránce Patrik Vydra, který přibližuje fanouškům, jak probíhá den na soustředění, co dělá se spoluhráči ve volném čase i jaké má své osobní cíle.
Vydrys, máme za sebou pět dní v Marbelle. Jaké z tvého pohledu byly?
Řekl bych, že všechno probíhá tak, jak jsme si představovali. Směřovalo to k tomu prvnímu zápasu, který jsme zvládli dobře. Většina hráčů odehrála poločas, aby se rozdělila zátěž, protože bude přicházet únava. V dalších dnech se budeme připravovat na zbývající dva zápasy, které nás ve Španělsku ještě čekají a hlavně na start ligy, abychom byli na jarní část dobře připraveni.
Na co se na trénincích nejvíc zaměřujete?
Zaměřujeme na hlavně prvky, jak chceme hrát. Pracujeme na výstavbě hry, presinku a zdokonalování našeho stylu, kterým se v lize prezentujeme.
Máme za sebou dva přípravné zápasy. Oba jsme vyhráli, navíc s čistým kontem. Co nám souboje s Kodaní a Puskás Akadémií ukázaly?
Prvním pozitivem je, že jsme vepředu silní a vzadu nedostáváme góly, což je zejména pro nás obránce určitě pozitivní věc. A druhým je fakt, že jsme byli v obou zápasech nejen lepší na míči, ale i v dalších aspektech hry. Zápasy nám ukázaly, že jdeme správnou cestou.
V obou zápasech jsi nastoupil v základní sestavě. Jsi rád, že od trenérů dostáváš šanci se ukázat?
Jsem za to moc rád a snažím se využít každou minutu na hřišti, abych přesvědčil trenéry. Tyhle zápasy jsou ale spíš o kondiční stránce. Až z nás opadne únava, tak budeme víc ready a budeme se připravovat na ligu.
Proti Puskás Akadémii jsi nastoupil vedle Adama Ševínského, pro kterého to byl první zápas v základní sestavě A-týmu. Vy se spolu dobře znáte ze Strahova, jaké to pro vás bylo zahrát si za áčko vedle sebe?
Určitě super. S Adamem jsme spolu pár zápasů hráli už v béčku. Musím říct, že se mu tady opravdu daří a zatím to zvládá skvěle. Na to, že je tady poprvé, tak prokazuje velkou kvalitu. Jsem rád, že si můžu s klukama, s kterými jsem hrával dřív, zahrát i v áčku.
Včera ses podílel na čistém kontu skvělým zákrokem, kdy jsi z obranné čáry vykopl střelu soupeře. Jak jsi tu situaci viděl?
Útočník soupeře udělal Peterovi kličku a mohl to dávat do prázdné brány. Nakonec trefil tyč, já jsem si nějak instinktivně stoupnul do brány a naštěstí mě trefil. S Peterem jsme si po zápase říkali, že to byla od obou dobrá práce. On mu dobře mu zmenšil prostor, soupeř ho prostřelil ho mezi nohama, ale naštěstí jsem tam stál. Měli jsme i trochu štěstí, ale nakonec to dopadlo dobře.
Co očekáváš od dalších dvou zápasů, kdy se utkáme s norskými a švédskými mistry?
Myslím, že to budou o trochu těžší soupeři. Puskás sice odehrál dobrý zápas a byl na nás připravený. Bodø i Malmö jsou ale mistři svých soutěží, takže očekávám, že to budou těžší zápasy. Abychom i tentokrát zvítězili, budeme muset předvést ještě lepší výkon, než jsme předvedli ve čtvrtek.
Přiblížil bys fanouškům, jak probíhá tvůj běžný den na soustředění?
Ráno vstaneme, mezi osmou a devátou máme snídani, po které si s klukama dáme u bazénu kafe. Následně nás čeká krátký přejezd na trénink. V 10 hodin máme zapracování, po kterém začíná trénink. Odpoledne máme většinou volno a s klukama je trávíme společně. Buď se jdeme projít na pláž, nebo každý regeneruje po svém. Někdo si jde lehnout, nebo hraje třeba na Playstationu. Máme také mítinky, na kterých si zanalyzujeme zápasy nebo tréninky. Večer pak máme po večeři různé společné aktivity. Buď koukáme na pokoji na filmy, nebo hrajeme společenské hry. Třeba zrovna včera jsme se dívali na Pelíšky (směje se). Na playstationu hrajeme Fortnight a FIFU.
Kdo je ve FIFĚ nejlepší?
Kara je šikovnej, ale myslím, že jsme dost vyrovnaní. Hrajeme Pro clubs, protože máme každý svoji postavičku a hrajeme spolu za jeden tým. Dost se při tom nasmějeme.
Po návratu do Česka nás čeká náročný start jarní části. Už máte v hlavě souboj s Galatasarayem?
Samozřejmě to v hlavách máme, ale první musíme zvládnout zápas s Karvinou. Hlavním cílem pro nás je zvládnout první jarní ligový zápas za tři body. A pak se musíme dobře připravit na Galatasaray. Celý únor bude náročný, takže se musíme kvalitně nachystat, abychom to zvládli.
Jaké osobní cíle si dáváš do jarní části sezony?
Mým ultimátním cílem je samozřejmě obhajoba titulu, stejně asi jako všech tady. Osobním cílem je dostat se víc na hřiště a odehrát co nejvíc minut. Určitě bych chtěl přispět týmu kvalitními výkony, a také vstřelit svůj první gól. Bude mi ale stačit, když se nám bude dařit, budeme vyhrávat a půjdeme si pro titul. To si přejeme všichni, ale samozřejmě chceme být úspěšní i v domácím poháru a v Evropě se dostat co nejdál. Čeká nás spousta práce.
V týmu sbíráš zkušenosti od Krejdy, Panyho nebo Asgera. Snažíš se od nich něco vzít, co tě jako obránce posune dál?
Určitě. Když zrovna nejsem na hřišti, tak je pozorně sleduju, s jakým klidem hrajou. Na každém tréninku se od nich učím a občas si s klukama povídáme i mimo hřiště o různých situacích, jak je vyřešili. Posouvá mě to dál.

Další novinky