Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Představení soupeře: Malmö FF

Sparťané se v první únorový den utkají se švédským mistrem

Sdílet

Ve čtvrtek 1. února, čeká náš A-tým poslední zápas v rámci zimního přípravného kempu ve španělské Marbelle. Sparťané poměří síly se švédským týmem Malmö FF. Utkání můžete za doprovodu tradičního komentáře sledovat živě na live.sparta.cz od 15:30.
Náš soupeř pochází z města Malmö, které leží na jihu země a má něco málo přes 320 tisíc obyvatel. Ve Švédsku byste nenašli úspěšnější tým, než právě klub z Malmö, za svou 113letou historii, dokázal klub vyhrát 23 titulů a patnáctkrát získal švédský pohár. Malmö je také držitelem dvou národních rekordů, dokázalo totiž vyhrát nejvíce zápasů a nastřílet nejvíce gólů v historii ligy. Dokonce se v roce 1979 zvládlo probojovat do finále Ligy mistrů, kde ale nestačilo na anglický Notthingham Forest.
Modří, jak se klubu díky jejich dresům přezdívá, se mohou považovat za průkopníky švédského fotbalu. Jsou totiž prvním švédským klubem, který zavedl mládežnické týmy. Nejznámějším odchovancem tohoto klubu je bezpochyby Zlatan Ibrahimović. Téměř dvoumetrový útočník nasázel za Malmö 16 gólů a záhy si ho vyhlédl nizozemský Ajax Amsterdam, kam následně v roce 2001 přestoupil. Za svou hráčskou kariéru dokázal Ibrahimović vyhrát, Evropskou ligu, Superpohár UEFA, několikrát italskou, francouzskou a nizozemskou ligu.
Dalším významným fotbalistou, jenž reprezentoval klubové barvy, je například útočník Bo Larsson, který nastřílel v domácí lize 119 gólů, a je tak rekordmanem švédské ligy. V klubové historii najdeme i výherce Ligy mistrů, Patrika Anderssona, který dokázal milionářskou soutěž ovládnout s Bayernem Mnichov.
Malmö FF hraje od roku 2009 na stadionu Eleda Stadion. Tento svatostánek je třetím největším v zemi, s celkovou kapacitou 22 500 diváků. Stadion dokonce i získal cenu pro nejlepší evropskou ocelovou konstrukci. Bývalý domov klubu najdeme jen 63 metrů od toho nového. Mezi oběma stadiony vzniklo náměstí, kde se před zápasem scházejí fanoušci. Eleda Stadion však nevyužívají jen hráčí Malmö, ale také švédské národní týmy mužů i žen.
Zatímco naši hráči už netrpělivě vyhlíží první jarní ligový zápas, tak jejich čtvrteční soupeř si musí na svůj start v Allsvenskan počkat až do 30. března. Nejvyšší švédská fotbalová liga se hraje od března do listopadu a každý z týmů odehraje 30 zápasů. Pro Malmö FF je zápas se Spartou druhým přípravným zápasem. V lednu modří sehráli pouze utkání s dánským Silkeborgem, který vyhráli 2:0. Minulá sezona měla pro svěřence trenéra Rydströma mistrovskou tečku. V posledním zápasu o všechno, proti Elfsborgu, vyhráli 1:0, a přeskočili tak přímého konkurenta v boji o titul v tabulce a stali se mistry. Nejlepším střelcem švédské ligy byl malmský útočník Isaac Kiese Thelin kterému se podařilo vstřelit 16 gólů.
V minulém ročníku se švédský tým kvalifikoval do základní skupiny Evropské ligy. V silné pohárové konkurenci však nezískal ani jeden bod a v soutěži dál nepokračuje.
V dalším přípravném zápase narazí Malmö na nám již dobře známé Bodø /Glimt, které jsme zásluhou branek Lukáše Sadílka a Victora Olatunjiho v druhém utkání v rámci španělského soustředění porazili 2:0. 
Zápas můžete za doprovodu tradičního komentáře sledovat živě na live.sparta.cz od 15:30.

Další novinky