Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Do Edenu jedeme vyhrát

Lars Friis před pohárovým derby

Sdílet

Asistent trenéra Lars Friis se společně s celým týmem připravuje na náročný týden, ve kterém sparťané hned dvakrát vyzvou svého největšího rivala. Jak je tým před středečním derby v MOL Cupu připraven?
Máme před sebou hned dva souboje se Slavií v průběhu několika dní. Jak se na pohárové derby připravujete?
Mezi zápasy v lize a v poháru moc rozdílů nevidím. Pořád je to derby, zápas s mnoha souboji a velkou intenzitou, který se po celých 90 minut odehrává ve velké rychlosti. Přesně to od zítřejšího zápasu očekávám.
Jakým způsobem ovlivňuje nabitý program v dalších týdnech přípravu na zápas v MOL Cupu? 
Máme před sebou opravdu náročný program, ale nezbývá nám vlastně nic jiného než se soustředit vždy na další utkání. Nejde přitom pouze o dvě derby, následně nás čekají i střetnutí s Liverpoolem a mezitím další náročný duel v Plzni. Na soupisce máme mnoho hráčů, z nichž vybíráme podle jejich stavu a dostupnosti. Bez rozdílu soupeře se ke každému zápasu musíme postavit tak, abychom byli co nejsilnější.
Říká se, že derby je specifickým zápasem. Očekáváš, že v utkání dojde ke změnám v našem herním stylu?
Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát. Nerozdělujeme přitom, jestli jde o ligové zápasy, pohár nebo souboje v Evropě. Prozatím se nám to dařilo, i díky tomu, že jsme hráli naším stylem. Řekl bych, že je pro nás těžké se herně adaptovat na styly našich soupeřů, protože poté by nejspíš byli oni tím lepším týmem na hřišti. Co nejdéle se budeme snažit udržet náš herní styl, protože právě takové je naše DNA, které už více než rok a půl budujeme.
Co jsme si odnesli z posledního ligového derby?
Na podzimní zápas na Slavii samozřejmě při našich přípravách koukáme. Sledujeme i naše jiné zápasy nebo utkání soupeře odehrávané ve velké intenzitě. Myslím, že Slavia bude mít svou hru založenou právě na intenzitě a mnoha soubojích. My jsme s tím ale v pohodě, také tak dokážeme hrát.
Oba týmy se navzájem dobře znají. Můžeme se stále nějak překvapit?
Vždy můžete udělat něco, na co ten druhý není připraven. Je však pravda, že oba týmy se znají velmi dobře. Moc prostoru na to, abychom kompletně změnili styl hry nebo přistoupili k nějakému zásadnímu kroku ale nemáme. Jde spíš o malé věci, které můžeme ovlivnit. Právě na ty ani jedna strana nemusí být připravena.
Nahlížíš na tento zápas jako na pomyslnou odplatu za loňské nevydařené finále v MOL Cupu?
Byl to pro nás, a pro mě konkrétně, velmi smutný den. Slavia ve finále zaslouženě vyhrála. Neřekl bych ale, že bychom nějak cíleně šli po odvetě. Podle mě ani není dobré nad tím takto přemýšlet, protože do zápasu musíte jít s čistou hlavou a hrát chytře. Pokud bychom mysleli jen na odplatu nebo něco podobného, sami bychom si zápas ztížili. Můžu jen říct, že derby rozhodně chceme vyhrát.
Přikládáš pohárovému zápasu stejnou důležitost jako následnému ligovému střetnutí?
Zítřejší zápas je pro nás v tuto chvíli ten nejdůležitější, do Edenu pojedeme vyhrát. V další dny to pak bude ten nedělní, v dalších zase ten čtvrteční, a tak podobně. Momentálně děláme maximum pro to, abychom zvládli pohárové derby.

Další novinky