Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

U19 zvítězila v souboji o čelo tabulky s Baníkem

Sparta porazila Ostravu jednoznačně 4:0

Sdílet

18. kolo I. Celostátní ligy dorostu U19 nabídlo šlágr mezi prvním Baníkem a druhou Spartou. Rozdíl v tabulce mezi týmy byl před tímto soubojem jeden bod. Hrálo se tak o hodně. Sparťané měli lepší vstup do zápasu, když už ve 17. minutě vyhrávali 2:0 po gólech Kotrby a Penxy. Do poločasové přestávky měly několik zajímavých příležitostí oba celky, ale gól jsme už neviděli. Po změně stran se po tečované střele prosadil Vitarigov. Sparťané si už bez větších problémů pohlídali tříbrankové vedení, které v závěru ještě navýšil střídající Pavlík.
Úvodních deset minut nepřineslo mnoho vzruchu a týmy hrály opatrně ze zabezpečené obrany. To se změnilo po čtvrthodině hry, kdy Kotrba využil ztráty ve výstavbě hry Baníku a střelou k tyči nedal hostujícímu gólmanovi šanci, 1:0!
Ostrava zůstala trochu zaskočená, čeho chtěli sparťané využít. Vitarigov předvedl pěknou individuální akci po levé straně, pronikl do velkého vápna a sice byl jeho střelecký pokus zblokován, tak z následné dorážky propálil Penxa vše, co mu stálo v cestě, 2:0.
Sparta následně mohla přidat i třetí branku, ale dvě naskytnuté příležitosti jsme nevyužili. Po tomto tlaku se hra vyrovnala a Baník začal být aktivnější ve finální třetině hřiště. Naše defenziva ale byla pevná, dobře přehušťovala prostory a také zblokovala několik střel. Dobrými zákroky jí pomohl i Rodriguez Cuesta. Před koncem poločasu si vypracovali šance ještě sparťané, ale skóre se už neměnilo. Mužstva tak šla do kabin za stavu 2:0.
Úvod do druhé poloviny utkání patřil hráčům ACS, kteří nepolevili v aktivitě z prvního dějství. Párkrát i pohrozili před brankářem Kellerem, ale o žádnou vyloženou šanci se nejednalo. Po hodině hry zaútočil Baník, ale naše obrana dokázala zblokovat jeho slibné šance. Důležitým momentem byla 65. minuta, kdy si Vitarigov navedl míč do středu pole a z velké dálky zkusil prověřit připravenost brankáře. Jeho pokus byl však tečován, což zmátlo gólmana a my jsme tak odskočili soupeři na rozdíl tří gólů.
Pak se už hra více uklidnila a tempo mírně opadlo. To však změnili střídající hráči, kteří v samém závěru předvedli akci po levé straně, na jejímž konci byl Pavlík, který stanovil konečný stav na 4:0. Sparta se tak stala novým lídrem soutěže!
Trenér Jan Kopáňko hodnotí duel: „Utkání mělo vysokou kvalitu díky oběma týmům. Baník chtěl hrát fotbal a my taky. Myslím si, že jsme byli kvalitnější v přechodové a finální fázi, vytvořili si spoustu šancí a čtyři z nich i proměnili. Objektivně můžeme asi říct, že jsme vyhráli zaslouženě.“
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 4:0 (2:0)
Góly: 15. Kotrba, 17. Penxa, 65. Vitarigov, 90. Pavlík.
ŽK: Lores (FCB).
Sparta: Rodriguez Cuesta – Tesař, Rebibo, Slanina ©, Diviš, Liška (87. Svoboda) – Saal, Moudrý (87. Reitmeier) – Penxa (61. Feit), Kotrba (81. Pavlík), Vitarigov (87. Weber).

Další novinky