Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyWU-11

Na stáži v Puskás Akadémii

Trenéři Kubešová a Švejda jeli do Maďarska

Sdílet

Trenéři naší dívčí akademie Nicola Kubešová a Martin Švejda se zúčastnili zahraniční stáže v klubu Puskás Akadémia, pojmenované po nejslavnějším maďarském fotbalistovi. O jejich získaných zkušenostech se rozpovídali v článku.
Špičkové moderní zázemí
Sídlo Puskás Akadémie se nachází ve vesnici Felcsút, vzdálené zhruba 45 km západně od hlavního města Maďarska Budapešti. Každodenní doprava hráčů sem tedy není nejideálnější, tento problém zde ale mají vyřešený – všichni hráči akademie přímo ve vesnici bydlí a chodí zde i do školy.
Tréninkový areál nabízí luxusní zázemí: šest travnatých hřišť a tři s umělou trávou. Nechybí zde ani hřiště na padel a nohejbal, tenisové kurty, venkovní workout hřiště a víceúčelová plocha s tartanem a antukou.
Dále v areálu najdete hlavní budovu akademie s obrovskou posilovnou, ve které se nachází mimo jiné i boxovací ring, gymnastické nářadí a náčiní a posilovací stroje. V druhé části budovy je pak velká tělocvična, kde mimo jiné probíhají hodiny tělesné výchovy dětí z místní školy.
Obě části budovy jsou propojeny dlouhou tartanovou dráhou. V přízemí dále najdeme šatny a menší kanceláře trenérů, skautů a fyzioterapeutů a také místnost, kde se provádí pravidelné testování hráčů – pro srovnání: většina českých klubů se chodí testovat na Fakultu tělesné výchovy a sportu, zde mají vše potřebné hned za dveřmi tělocvičny.
V prvním patře se potom nachází další kanceláře trenérů, zaměstnanců a vedení akademie, relax zóna s kulečníkem, ze které je výhled právě na posilovnu a meetingová místnost.
Pokračujeme kolejemi pro hráče kategorií U14 a U15, kde všichni hráči akademie bydlí, jídelnou a vlastním lékařským oddělením s doktory, kteří jsou v akademii přítomní. Hráči kategorií U16-U19 a dívky mají ubytování přímo ve Felcsútu. Všechno završuje nově postavený Hotel Pancho poskytující mimo jiné případné ubytování pro zahraniční týmy cestující na turnaje či zápasy.
V Česku nezvyklá záležitost, ale přímo v tréninkovém areálu se nachází hlavní stadion. Pancho Arena na první pohled oslní svou úchvatnou architekturou, za kterou pravidelně sbírá ocenění. Kapacita sice čítá „pouze“ čtyři tisíce míst, ovšem i tak se rovná dvojnásobku počtu obyvatel obce. Svůj stadion mají v areálu i ženy, rovněž hrající nejvyšší maďarskou soutěž.
Felcsút je považován za nejslavnější maďarskou vesnici; mládí zde prožil premiér Viktor Orbán, který zde doteď vlastní dům a u stadionu má dokonce vyhrazeno své parkovací stání. Nejvyšší maďarskou soutěž v dresu Puskáse si zahrál jeho syn Gáspár.
Žádné přípravky, klíčový je skauting
V předchozích větách jsme zmínili kategorie – v klubu jsou pochopitelně rozlišeny kategorie chlapců a dívek, ale provázání obou složek akademií je obrovské. Chlapecká akademie se skládá z kategorií U14, U15, U16, U17, U19, B-Tým (3. liga) a následně A tým (1. liga).
Dívčí akademie funguje obdobně s kategoriemi WU15, WU17, WU19 a A-tým (1. liga). Zde můžeme vidět dva největší rozdíly oproti českému nastavení: nejmladší kategorie zde mají až ty, kterých se týká „velký fotbal“ ve formátu 10+1, ale zároveň mají odlišně kategorie dívek, než jak známe my (v ČR WU15, WU18 a dospělí).
Ptali jsme se, proč tomu tak je a jak probíhá nábor do těch „nejmladších“ kategorií – odpověď je vcelku jednoduchá: problémem je lokalita akademie. Ve spádové oblasti akademie nejsou žádné další obce či města, odkud by se mohly brát děti do menších kategorií a nábor tedy probíhá až ve věku 13-14 let, který je ale založen z drtivé většiny na skautingu.
Málokdo se dostane do akademie bez předchozího skautingu – v areálu akademie ještě trénují děti věkem spadající do kategorií U13 a mladších hrajících za místní klub – Felcsút. Čas od času se někdo z těchto dětí do akademie dostane, ale je to spíše výjimka.
Dobré podmínky, ale zároveň tlak
Filozofií klubu je vychovávat hráče pro celý maďarský fotbal. Každý, kdo v klubu působí, je placen na full-time, a to například včetně trenérek dívek WU15. Peníze tady jsou díky vládě a maďarskému premiérovi. Firmy zde své daně odvádí do sportovních organizací a tento projekt vytvořil sám Orbán. Trenéři tu mají dobré podmínky, ale jsou zároveň pod tlakem. Pod ním jsou i hráči – pokud se nedostanou do A-týmu nebo do první či druhé ligy, čeká je střet s krutou realitou jinak ne až tak bohatého Maďarska.
Když jsme popisovali provázanost chlapecké a dívčí akademie, měli jsme na mysli absolutní provázanost. Hráči a hráčky se potkávají v tréninkovém areálu i ve volném čase mezi tréninkovými jednotkami v posilovně, navzájem se hromadně sledují a podporují při domácích zápasech v časech, kdy nemají vlastní trénink, trenéři pracují s jednotnými materiály a hromadně řeší situace z předchozích víkendů natočených na videu.
S technickým ředitelem akademie Peterem Horvathem jsme měli možnost mluvit nejen o obecných principech a historii akademie, ale z herní stránky především o herních principech, které jsou velmi podobné těm sparťanským. Tímto bychom mu chtěli ještě jednou poděkovat za vstřícnost a možnost nahlédnout pod pokličku fungování celé Puskás Akadémie.
Stejné poděkování pak patří také hlavní trenérce A-týmu žen, kterou je Kinga Halászi. Měli jsme možnost s ní do detailu probrat podrobnosti celého ženského úseku včetně fungování A-týmu: selekce a posuny hráček napříč kategoriemi, provázanost dospělého týmu a juniorky, práce s daty, herní koncepce a konkrétní herní plány A-týmu, ale také věci netýkající se přímo hry – profesionalita a šířka všech realizačních týmů ženského úseku nebo třeba možnosti v otázce návratu hráčky do tréninkového procesu. V neposlední řadě bychom chtěli poděkovat Tamásovi Vascovi, který nás celou akademií provedl a pomohl nám tuto stáž zařídit.

Další novinky