Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

U19 navýšila náskok na čele tabulky

Sparťani doma porazili Plzeň 5:2

Sdílet

Sparťanská U19 z pozice lídra soutěže přivítala na Strahově ve 22. kole druhou Plzeň. Rozdíl v tabulce mezi týmy před tímto soubojem byl sedm bodů. Kvalitu prokazovaly obě mužstva hned od úvodu utkání. Skóre sice otevřeli hosté po přesné střele k tyčce, ale do deseti minut se nám podařilo otočit vývoj souboje poté, co skóroval z penalty Rožánek a po rohu se hlavou prosadil Liška. Po změně stran navyšoval skóre po krásné akci Penxa a následně zaznamenal druhý gól v utkání Rožánek. Plzni se podařilo odpovědět jedním přesným zásahem, ale konečné slovo měl Kačer a jeho spektakulární volej. Sparta po výhře odskočila v tabulce Plzni o další tři body.
Zápas začal ve vysokém tempu a úvodních dvacet minut šlo o taktickou bitvu z obou stran. Následně ale přišel průnik Plzně po pravé straně a centrovaný míč přešel přes celou šestnáctku až na zadní tyč, kde prudkou křížnou střelou přesně k tyči otevřel skóre Paidar, 0:1. Sparťané hned z rozehrávky poslali nákop do vápna, kde si Moudrý obhodil gólmana a ten ho fauloval. Z nařízeného pokutového kopu se nemýlil Rožánek a vyrovnal na 1:1.
Plzeň mohla hned vzápětí vyrovnat, když Panoš trefil boční síť. Následně přišly dvě naše příležitosti, které ale zůstaly nepotrestány. Ve 28. minutě to už ale vyšlo, když Moudrý po rohu z pravé strany přesně našel hlavu Lišky, který to poslal na bližší tyč a přes gólmana to propadlo až do sítě, 2:1. V závěrečných deseti minutách první půlky podržel Spartu brankář Rodriguez Cuesta, který zneškodnil dvě střely soupeře a samostatný únik z boční strany. Naopak, naše slibné šance byly zblokovány a po průniku Penxy do vápna a jeho přihrávce pod sebe na Moudrého tento hráč v dobré pozici těsně přestřelil břevno. Do šaten se tak šlo za stavu 2:1.
Druhý poločas začal podobně jako ten první. Obě obrany dobře přehušťovaly prostory před šestnáctkou a blokovaly všechny střelecké pokusy. V 61. minutě to ale na sebe vzal Penxa, který prošel přes hráče a nádhernou střelou zpoza velkého vápna nedal hostujícímu gólmanovi šanci, 3:1. O sedm minut později dostal míč pár metrů před pokutovým územím Rožánek, obešel hráče, udělal si prostor a nekompromisní střelou k tyči zvýšil už na 4:1.
V 71. minutě se Plzeň dostala po autě do našeho vápna. Sparťané v této situaci propadli, co hosté využili a přihrávkou pod sebe skóroval od odkryté brány Panoš, 4:2. V závěrečné desetiminutovce šel Weber sám na brankáře, ale Sutr vystihl jeho úmysl. Když už to vypadalo, že zazní závěrečný hvizd, tak přišel centr na zadní tyčku brány Plzně, kde se do něj vložil Kačer a krásnou střelou z voleje stanovil skóre na konečných 5:2.
Trenér Jan Kopáňko hodnotí duel: „Z hlediska výsledku hodnotím utkání velmi pozitivně, protože jsem dokázali skórovat pět gólů a získat tři body. V celkovém kontextu si myslím, že Plzeň byla velmi kvalitním soupeřem a svou hrou a výkonem přispěla k velmi dobré úrovni zápasu. Oba týmy chtěly hrát kombinační fotbal a vytvářet si šance, takže šlo o velmi těžký a kvalitní souboj. Viděli jsme výborné individuální výkony jak u hráčů Sparty, tak i Plzně. Z celkového pohledu bylo podle mě vidět, že hrají proti sobě první dva týmy tabulky.“
AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 5:2 (2:1)
Góly: 20., 68. Rožánek (první z pen.), 28. Liška, 61. Penxa, 90.+3 Kačer – 18. Paidar, 71. Panoš.
ŽK: Weber – Suchý, Chalupa.
Sparta: Rodriguez Cuesta – Tesař, Rebibo ©, Slanina, Piralić, Liška (65. Kačer) – Penxa (65. Weber), Feit (65. Kotrba), Saal (80. Demmer), Moudrý – Rožánek (87. Sandev).

Další novinky