Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Tři body z Ďolíčku

Z Vršovic si na Letnou odvážíme plný počet bodů

Sdílet

Ve 28. ligovém kole nás čekalo další venkovní utkání. Tentokrát jsme však nemuseli cestovat daleko, jelikož jsme se představili v pražském Ďolíčku na hřišti Bohemians. Skóre zápasu otevřeli v závěru prvního poločasu domácí hráči, v nastavení ale z rohového kopu vyrovnal Martin Vitík. Ve druhém poločase překonal dvakrát domácího brankáře Veljko Birmančević a na Letnou se vracíme se třemi body.
Význam utkání pro obě strany podpořily ještě před úvodním hvizdem povedené prezentace obou fanouškovských táborů. Zaplněný stadion v Ďolíčku pak nemusel dlouho čekat na naši první příležitost. Po Tuciho lobu za obranu soupeře nejprve upaloval sám na bránu Birmančević, jeho zakončení ale nebylo dostatečně přesné. Krátce na to donutila k náročnějšímu zákroku brankáře Soukupa hlavička Ladislava Krejčího.
Další minuty příliš zajímavého nepřinesly, jelikož hru kouskovalo vyšší množství faulů. Ve 21. minutě se ale do nadějné pozice ve vápně soupeře dostal po přihráce Birmančeviće Sadílek, který se ještě snažil oslovit Kuchtu. Jeho přihrávku zblokoval na poslední chvíli obránce. Sparťanský útočník se své šance dočkal o pár chvil později, ale ani tuto příležitost nakonec nedokázal proměnit.
Nevyužíté příležitosti nás mohly mrzet ve 40. minutě. Po faulu u pravé postranní čáry centroval do vápna Sparty Kovařík, na jehož povedený balon si naběhl kapitán domácích Lukáš Hůlka a otevřel skóre utkání.
Obraz hry se v dalších minutách příliš nezměnil. V další dobré příležitosti se ocitl Birmančević, ale z prostoru velkého vápna pouze přestřelil. Ke stejnému hráči se pak v nastaveném čase první pětačtyřicetiminutovky odrazil míč do ještě větší šance, ale i v tomto případě zasáhl brankář klokanů.
Po následném rohovém kopu už jsme se mohli radovat. Soukup podskočil centr Kairinena a Martin Vitík tak uklidil míč za jeho záda – 1:1! Ihned po rozehrávce Bohemians výborně napadal obranu aktivní Birmančević, vybojoval míč a z úhlu znovu donutil Soukupa k zákroku. Z dalšího tlaku sparťanů pak hlavičkoval Ladislav Krejčí pouze nad branku, což znamenalo, že se do šaten šlo za nerozhodného stavu 1:1.
Vstup do druhého poločasu nám pak vyšel na výbornou. Hned ve 49. minutě se po povedené kombinace Kuchty s Birmančevićem prosadil druhý jmenovaný. Veljko nedal brankáři Soukupovi svou technickou střelou na zadní tyč žádnou šanci.
Sparta v dalších vyčkávala na tah soupeře, který hrozil převážně ze standardních situací. Větší šanci si však nevypracoval. To se však nedalo říct o fotbalistech v černých dresech. Po průniku Birmančeviće na levé straně hřiště se do další velké šance dostal Kuchta, ale střela levačkou mu nesedla a bez větších problémů ji tak sebral do svých rukavic Soukup.
Ihned po příchodu na hřiště o sobě dal hlasitě vědět Lukáš Haraslín, který se po závaru probojoval k míči, ale jeho pokus zablokovala obrana domácích. To samé se už ale nedalo říct o pár minut později. Ryneš posunul míč do křídla na Haraslína, který centroval na zadní tyč, kde číhal na odražený balon Birmančević. Srbský křídelník jej pak uklidil do prázdné brány a přidal svůj druhý gól v utkání.
Tempo utkání se poté uklidnilo a Sparta hru kontrolovala. Domácí se do jejího vápna dostávali především pomocí centrovaných míčů. Po jednom z nich nebezpečně hlavičkoval střelec prvního gólu Hůlka, ale jeho pokus skončil vedle tyče Vindahlovy branky. Peter se následně ještě stihl blýsknout skvělým zákrokem proti střele Puškáče, které však předcházelo ofsajdové postavení. Více už se v utkání nestalo a Sparta si tak z Vršovic odváží další tři body do tabulky.
1 / 108
Bohemians Praha 1905 – AC Sparta Praha 1:3 (1:1)
Góly: 41. Hůlka – 45. Vitík, 49. a 74. Birmančević. ŽK: 73. Kadlec, 76. Hůlka, 81. Shejbal – 15. Panák, 86. Ryneš, 90. Zelený, 90. Olatunji. Rozhodčí: O. Berka - J. Kubr, M. Vlček (D. Vokoun) VAR: J. Petřík AVAR: L. Slavíček. Diváci: 6 195.
Sestava Bohemians: Soukup – Kadlec, Křapka (62. Shejbal), Hybš – Vondra, Hůlka, Beran, Kovařík (76. Hrubý) – Prekop (76. Huf), Hála (62. Köstl) – Ristovski (36. Puškáč).
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Wiesner, Sadílek (86. Solbakken), Kairinen, Ryneš (86. Zelený) – Tuci (66. Haraslín), Kuchta (66. Olatunji), Birmančević.

Další novinky