Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Byla to velká bitva

Lars Friis v roli hlavního trenéra

Sdílet

Kvůli karetnímu trestu Briana Priskeho usedl asistent Lars Friis poprvé na lavičku Sparty v roli hlavního trenéra. I on tak pomohl dovést tým k zisku třech dalších bodů do tabulky. Po skončení utkání v Ďolíčku pak dánský kouč odpovídal na otázky novinářů na tiskové konferenci.

FRIIS | Byla to velká bitva

O pozici hlavního trenéra v dnešním zápase
V Dánsku už jsem si tuto pozici během své kariéry vyzkoušel, takže to pro mě nebylo nic nového, ale v tomto klubu jsem v této roli ještě nevystupoval. Byla pro mě čest být v čele Sparty. I přes to, že to byla trochu nezvyklá situace, se toho pro nás ale moc neměnilo. Jediné, co mi dnes chybělo, byly rozmluvy s Brianem během zápasu.
O komunikaci s Brianem Priskem
Dnes k žádné nedošlo, nebylo to možné. Normálně se během zápasů společně bavíme o tom, jaký je průběh hry, jak se zápas vyvíjí nebo jak můžeme náš výkon vylepšit. Řešíme i menší taktické změny v ofenzivě, defenzivě, nebo si vyměňujeme názory ohledně střídání. Většinou diskutujeme poměrně často, hlavně kvůli tomu, abychom byli během zápasu lepší. Tentokrát to byl ale trochu speciální zápas, který jsme zvládli, a o to jde především.
O složitosti zápasu
Byla to velká bitva, během které jsme se snažili získávat první míče. Věděli jsme, že když dáme první gól, hodně si to ulehčíme. Dostali jsme se do mnoha šancí, ale neproměňovali jsme je. Kdyby se nám to podařilo, dostali bychom se do jiné pozice. Podle mého názoru jsme během prvního poločasu alespoň tři příležitosti měli využít. Tady na Bohemce je to ale vždycky těžké. Každý se chce proti Spartě ukázat a navíc se jedná o pražské derby. Zápas provázela skvělá atmosféra, které přispěli i naši fanoušci.
O diskuzi s týmem ve 25. minutě
Byl to moment, kdy jsme v zápase nepůsobili zrovna nejlépe. Hrálo se nahoru, dolů a vymýšleli jsme možná až příliš, což ústilo ve vyšší počet chyb. Snažili jsme se tým uklidnit a trochu resetovat. Hráčům jsme připomněli, co udělali dobře a chtěli jsme, aby se vrátili k tomu, co fungovalo v úvodu zápasu. Pětiminutovka předcházející naší promluvě byla na náš vkus trochu až moc divoká.
O bránění standardních situací
Samozřejmě je to jedna z věcí, na které pracujeme. Standardní situace jsou důležitou součástí fotbalu. Vyhodnocovali jsme si předešlé zápasy a zjistili jsme, že nám v ofenzivní i defenzivní fázi chyběly malé nedorazy. V tomto případě jsme ale věděli, že Bohemians jsou ve standardních situacích, ale obecně i při centrovaných míčích, velmi dobří. Zahrávají je skvěle a jsou odvážní. Neviděl bych to tedy tak přísně, jelikož v tomto ohledu má s Bohemians problémy celá liga. Tvrdě pracujeme na všem, co můžeme zlepšovat. Snažíme se vylepšit každý aspekt naší hry alespoň o pár procent a děláme na tom každý den. Když se ještě vrtím ke standardním situacím, nesrovnáváme je jen v rámci této sezony, ale chceme se především přiblížit minulému ročníku, kdy se nám z nich dařilo skórovat častěji. Když jsme v minulé sezoně trefili tyč, míč pak spadl do branky. Ať už to byl Krejda, Viťas nebo někdo další, padalo to tam. Teď je to naopak a i proto se chceme zpět do tohoto stavu opět dostat.
O týdnu přípravy na soupeře
Bylo velice důležité, že jsme po delší době měli opět možnost hráče připravovat po celý týden na další zápas. Mohli jsme znovu nabrat tradiční rytmus a zaměřit se na malé detaily. Jsme pyšní na to, co se nám v této sezoně podařilo, ale teď bylo potřeba konečně zase trochu víc potrénovat. Každý den zároveň pracujeme na mentální stránce našich hráčů, je to pro nás důležitá součást. Je příjemné, že jsme zase mohli strávit více času na hřišti.
O formě Veljka Birmančeviće
Přistupujeme k němu stejně jako ke všem ostatním hráčům. Víme, že, co se týče ofenzivy, je to speciální hráč, ale cesta k jeho kvalitám vede vždy přes spoustu odvedené práce. Birma tvrdě pracuje a dokáže to v zápasech potvrdit. Běhá, účastní se soubojů a pouští se do situací, do kterých se každému hráči třeba nemusí chtít. Cítíme, že má spoustu energie, kterou využívá každý den v tréninku. Vzhledem k tomu, že pochází ze Srbska, zároveň vnímáme i jeho temperament, jenž může vést k velkým výkonům v tom případě, když je správně usměrněn. Myslím, že jsme stále neviděli to nejlepší, co dokáže předvést. Jsem si ale jistý, že to z něj dostaneme. V první řadě tedy musí pracovat pro tým a pak může vyniknout sám jako individualita.
O Lukáši Haraslínovi mezi náhradníky
Už od Vánoc měl osobně velmi náročný program. Odehrál mnoho zápasů a byl velmi vytěžovaný jak u nás, tak v národním týmu. Všude s námi cestoval a hrál i za reprezentaci v době, kdy jsme ostatním hráčům dali čas na odpočinek. Je normální, že v takových případech může forma hráče trochu poklesnout. Lukáš tedy nebyl úplně čerstvý, a tak jsme se rozhodli do sestavy zařadit  Indrita. O Haraslínových kvalitách ale není pochyb, jak jsme mohli například po celou sezonu v evropských zápasech.
O Birmančevićovi jako pojítku pro tým
Klima v kabině pro nás znamená vše. Je klíčové, co děláme každý den a jakým způsobem trénujeme. Když tréninky mezi zápasy probíhají dobře, máme pak velkou šanci uspět i v zápase. Pokud naopak netrénujeme nejlépe, často se to odrazí i na výsledku. Birma je přesně tím hráčem, který každý den odevzdá maximum. Co se týká mentality, je možná tím nejdůležitějším hráčem. To, co vidíte na hřišti v zápasech, je pak přesně to, co si přenáší z každodenní práce na trénincích.

Další novinky