Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-15

U12 a U15 na kvalitně obsazených turnajích

Přečtěte si, jak se dařilo našim týmům

Sdílet

Sparťanské kategorie U12 a U15 mají za sebou účasti na mezinárodních turnajích. Dvanáctka se představila na Fleggaard Academy Cupu v dánské Kodani. Patnáctka vycestovala na Turnaj národů, který organizoval Baník Ostrava.
U15
12 celků, mezi nimiž byl třeba i Manchester United, bylo na 5. ročníku Turnaje národů rozděleno do tří skupin po čtyřech. V základní časti nás čekaly konfrontace s německým, polským a slovenským fotbalem.
Zápasy turnaje se hrály ve více lokalitách, délka soubojů byla 1x40 minut. Utkání sparťanů se konaly na třech místech: Frýdlant, Metylovice, Ostrava.
Z ákladní skupina :
Do turnaje jsme vstoupili v krásném prostředí Beskyd – na fotbalovém stadionu ve Frýdlantu proti Górniku Zabrze. Po vyrovnaném utkání hraném ve vysokém tempu jsme se rozešli shodně po výsledku 1:1.
AC Sparta Praha – Górnik Zabrze 1:1
Gól ACS: Pospíšil.
Další den jsme se přesunuli do Metylovic, kde jsme se nejprve střetli s Kolínem. V utkání, který rozhodnul jeden gól, jsme po bojovném výkonu odcházeli s vítězným pocitem.
AC Sparta Praha – 1. FC Kolín 1:0
Gól ACS: Azaka.
Následně jsme remizovali se Slovanem Bratislava 1:1. V tomto duelu jsme brzy prohrávali a alespoň bod jsme vybojovali doslova v posledních vteřinách utkání.
AC Sparta Praha – ŠK Slovan Bratislava 1:1
Gól ACS: Šebrle.
První fází jsme prošli tedy bez prohry a se ziskem pěti bodů jsme obsadili 1. místo. Ve čtvrtfinále jsme následně vyzvali Herthu Berlín.
Č tvrtfinále :
Úvod zápasu se nám vůbec nepovedl. V naší hře bylo hodně nervozity a až příliš ztrát. Po jedné takové na vlastní polovině se soupeř v 16. minutě dostal do vedení. Ihned jsme však přepnuli na plné obrátky. Při naší první velké příležitosti jsme netrefili odkrytou branku, v té další naši střelu zastavila tyč hostující branky a do třetice jeden ze soupeřových obránců vykopával míč už po překonání brankáře z prázdné branky.
V závěru utkání jsme v našem největším tlaku po jedné ze ztrát na vlastní polovině obdrželi z rychlého protiútoku gól na 0:2 a bylo rozhodnuto. Touto prohrou jsme přišli o možnost bojovat o medailové příčky a hráli jen o 5.-8. místo.
AC Sparta Praha – Hertha Berlín 0:2
O 5.-8. místo:
O toto umístění jsme se znovu, jako v základní skupině, postavili proti Slovanu Bratislava. Brzy jsme vedli 2:0 a zápas měli pod kontrolou. Kdyby však nepřišla hloupá chyba, při které jsme soupeři snížení nabídli jak na zlatém podnosu, tak to mohlo skončit jinak... Po tomto gólu naši hráči znervózněli, ale i přesto mohli skóre navýšit. V dalších dvou tutovkách jsme selhali a přišlo na řadu staré známé „nedáš, dostaneš“ a soupeř vyrovnal na 2:2. Nejen, že jsme přišli o vedení, ale v pokutových kopech, které přišly na řadu hned po základní hrací době, jsme navíc ve třetí sérii penaltu neproměnili. Slovan dal všechny a radoval se tak z vítězství.
AC Sparta Praha – ŠK Slovan Bratislava 2:2, 2:3 na pen.
Góly ACS: Forejt, Šebrle.
O 7.-8. místo:
Po prohře se Slovanem bylo jasné, že nedosáhneme lepšího umístění než sedmé příčky. O tu jsme hráli proti Dukle Praha. V utkání jsme zahazovali jednu šanci za druhou. Místo toho, abychom klání brzy rozhodli, tak soupeř po našem brzkém vedení srovnal na 1:1. I nadále jsme si však vytvářeli dobré příležitosti. Jednu z nich jsme proměnili a po vítězství 2:1 jsme obsadili na akci konečné 7. místo.  
AC Sparta Praha – FK Dukla Praha 2:1
Góly ACS: Kos (2).
Nominace Sparty: Mašát, Hruška – Federle, Kubíček, Forejt, Král – Šebrle, Vondrášek, Bolorbold, Nespěšný, Konečný, Heisig, Klečar – Azaka, Švec, Kos, Krejčí, Pospíšil.
Konečné pořadí:
  1. SK Slavia Praha
  2. Hertha Berlín
  3. FC Baník Ostrava
  4. FC Kolín
  5. Budapešť Honvéd FC
  6. Slovan Bratislava
  7. AC Sparta Praha
  8. FK Dukla Praha
  9. Górnik Zabrze
  10. MŠK Žilina
  11. MTK Budapešť
  12. Manchester United FC
Trenér Matyáš Kudela hodnotí akci: „I přesto, že Turnaj národů psal již pátou kapitolu, hráči Sparty se ho účastnili úplně poprvé. Na takto kvalitních turnajích, kde jsou výkony mužstev velmi vyrovnané, rozhodují vždy opravdu detaily.
Ve čtvrtfinále jsme i přes výborný výkon celého mužstva neproměnili několik tutových příležitostí a doplatili jsme na to. Naopak jsme soupeři v tomto i jiných utkáních zase nabídli hloupou chybou možnost dostat se jednoduše do zápasu. I přesto jsme se na akci prezentovali dobrými výkony a z chyb, které přišly v rozhodujících okamžicích zápasů, se hráči alespoň poučí a v dalších podobných utkáních budou o to silnější.
Turnaj národů se koná u příležitosti uctění památky obětí holocaustu. Po jeho ukončení se tak všichni účastníci společně sešli s ostatními mužstvy a prezentovali, jak hluboce zasáhla problematika holocaustu jednotlivé země a kluby. Vyvrcholením byla nedělní společná prohlídka koncentračního tábora v Osvětimi.“
U12
Gentofte Sportspark hostil 6. ročník Fleggaard Academy Cupu, na kterém se představilo 12 týmů ze sedmi zemí. Kluby byly rozděleny do dvou skupin po šesti a v základní fázi turnaje jsme vyzvali celky z Německa, Švédska a Dánska. Zápasy se hrály formou 7+1 na 2x25 minut. 
Základní skupina:
AC Sparta Praha – Br ø ndby IF 1:11 (0:3)
Gól ACS: Bocchetti.
AC Sparta Praha – B.93 1:3 (1:2)
Gól ACS: Severa.
AC Sparta Praha – 1. FC Union Berlín 2:5 (2:2)
Góly ACS: Bocchetti (2).
AC Sparta Praha – IF Brommapojkarna 3:4 (1:2)
Góly ACS: Bocchetti, Brett, Macháč.
AC Sparta Praha – Lyngby Elite 7:6 (1:4)
Góly ACS: Bocchetti (2), Brosch (2), Severa (2), Brett.
Skupina nám nevyšla podle představ a čekaly nás tedy konfrontace o konečnou 9.-12. příčku.
O 9.-12. místo:
AC Sparta Praha – HJK Helsinki 6:2 (2:1)
Góly ACS: Škrleta (2), Winterling (2), Brett, Salač.
O 9. místo:
AC Sparta Praha – Lyngby Elite 2:7 (1:5)
Góly ACS: Salač, Winterling.
Po výhře nad Helsinkami jsme v souboji o 9. pozici narazili na soupeře ze skupiny – Lyngby Elite. Na výhru ze základní fáze jsme ale nenavázali, a tak jsme v dánské metropoli obsadili 10. místo.
Nominace Sparty: Starec, Seďa – Kult, Macháč, Pantie, Škrleta – Bocchetti, Tomeček, Winterling – Brett, Brosch, Pavelec, Salač, Severa.
Trenér Pavel Sulek hodnotí akci: „Z turnaje odjíždíme s hodně rozpačitými dojmy, ale pozitiva určitě převažují nad negativy. Od pořadatele šlo po organizační stránce o moc pěkně zvládnutý turnaj, kam se podařilo dostat nejlepší týmy z Dánska a pár zvučných jmen z Evropy. Po fotbalové stránce šlo pro kluky a také pro nás o cennou zkušenost poměřit se s takovými týmy, s kterými jsme se potkali vůbec poprvé. S takovou kvalitou všech celků se, bohužel, v České republice zatím nesetkáváme.
Na všechny udělala velký dojem jejich pohybová kultura a individuální technická vyspělost. Další velké pozitivum vidím po sociální a kulturní stránce – kluci mohli poznat, jak se žije v Dánsku, jelikož bydleli v rodinách týmu B.93. Turnaj nám v jistých ohledech ukázal, na čem musíme dál a intenzivněji pracovat, abychom příště mohli podat i lepší fotbalové výkony, které nebyly vždy úplně ideální.“

Další novinky