Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

NovinkyU-11

U11 vyhrála prestižní Mini Euro

Fantastický úspěch naší jedenáctky

Sdílet

Od 11. do 12. května se ve Františkových Lázních a německém Rehau uskutečnil jubilejní 20. ročník prestižního mezinárodního turnaje hraného pod názvem Mini Euro. Sparťani se účasti špičkových evropských klubů nezalekli a po spanilé jízdě tuto akci poprvé vyhráli.
Na turnaji startovalo 18 týmů ze třinácti zemí. Své zastoupení na prestižní akci měly Dánsko, Nizozemsko, Česko, Polsko, Anglie, Portugalsko, Německo, Francie, Slovinsko, Norsko, Maďarsko, Švýcarsko a Slovensko. Mezi účastníky nechyběly velkokluby, jakými jsou Bayern Mnichov, Ajax Amsterdam, Manchester United, Porto či Lipsko.
Celky byly rozděleny do tří skupin po šesti týmech a zápasy se hrály formou 7+1 na 1x18 minut. V úvodní části turnaje, která se hrála ve Františkových Lázních, nám los umožnil konfrontace s německým, francouzským, holandským, norským a slovinským fotbalem, díky čemuž si kluci mohli vyzkoušet hru proti různým herním stylům.
Základní skupina:
AC Sparta Praha – RB Lipsko 3:0
Góly ACS: Haller, Sommer, Miramand.
AC Sparta Praha – NK Domžale 4:0
Góly ACS: Macháček, Bocchetti, Kisel, Sommer.
AC Sparta Praha – AFC Ajax Amsterdam 4:0
Góly ACS: Bocchetti (2), Fafejta, Karas.
AC Sparta Praha – Joinville Paris 4:0
Góly ACS: Haller, Čagánek, Kult, Sommer.
AC Sparta Praha – Norwegian Soccer Academy 3:1
Góly ACS: Sommer, Kult, Bocchetti.
Sparťané se prezentovali skvělými výkony a všech pět zápasů dotáhli do vítězného konce. V každém klání vsítili alespoň tři góly a inkasovali jen jednou. S plným počtem bodů a skóre 18:1 tak postoupili do zlaté skupiny, která se hrála na další den v německém Rehau.
Soupeři Sparty v této fázi turnaje byly polský Wroclaw, anglický Manchester United, holandský Ajax, portugalské Porto a dánský Aarhus.
Finálová skupina:
AC Sparta Praha – Slask Wroclaw 2:1
Góly ACS: Bocchetti (2).
AC Sparta Praha – Manchester United FC 2:1
Góly ACS: Miramand, Bocchetti.
AC Sparta Praha – AFC Ajax Amsterdam 2:0
Góly ACS: Sommer, Kult.
AC Sparta Praha – FC Porto 1:2
Gól ACS: Bocchetti.
AC Sparta Praha – AGF Aarhus 4:1
Góly ACS: Karas, Fafejta, Sommer, Čagánek.
Naši kluci navázali na formu ze základní skupiny a v prvních třech soubojích pokračovali ve stoprocentní bilanci. Cenné byly vítězství proti Manchesteru United a Ajaxu Amsterdam. Následně jsme poprvé na turnaji prohráli, když jsme nestačili na Porto. Závěrečná výhra s Aarhusem znamenala kvalifikaci do superfinále, ve kterém se utkaly první dva týmy pořadí v zápase o absolutního mistra.
Superfinále:
AC Sparta Praha – FC Porto 1:0
Gól ACS: Karas.
Portu jsme měli co vracet za vzájemný duel ve zlaté skupině, jelikož to bylo naše jediné zakopnutí na celé akci. Tuto prohru jsme však Portugalcům oplatili, když jsme v dramatickém a velmi náročném souboji zvládli svého soupeře porazit gólem Karase po standardní situaci.
Sparťané tak zakončili skvělý víkend nejlepším možným způsobem, když poprvé během 20leté tradice tohoto turnaje zvedli nad hlavu vítěznou trofej. Sebastian Jirk byl navíc vyhlášen nejlepším brankářem. Obrovská gratulace, kluci!
Nominace Sparty: Seďa, Jirk – Pantie, Kisel, Haller, Čagánek, Miramand, Macháček, Bocchetti, Sommer, Karas, Fafejta, Kult.
Konečné pořadí:
  1. AC Sparta Praha
  2. FC Porto
  3. AFC Ajax Amsterdam
  4. Manchester United FC
  5. Slask Wroclaw
  6. AGF Aarhus
  7. Joinville Paris
  8. Gentofte FA
  9. FC Bayern Mnichov
  10. Hertha BSC
Trenér Filip Kracík hodnotí akci: „Nádherný víkend jsme prožili na již dvacátém ročníku turnaje Mini Euro. Základní skupina nám vyšla na výbornou a se skóre 18:1 jsme ji s plným počtem bodů jasně ovládli. Ve finálové skupině jsme na výkony navázali a zcela zaslouženě jsme si vykopali superfinále proti Portu, které nás jako jediné na turnaji porazilo. Finále s Portem byla obrovská bitva, která byla o první brance, kterou jsme, naštěstí, vstřelili my po krásné hlavičce Adama Karase. Pak jsme přežili jednu velkou tutovku soupeře a po závěrečném hvizdu propukly obrovské emoce a oslavy.
Moc si vážím, jak jsme k tomuhle nejvyššímu vrcholu došli, protože jsme se prezentovali jasnými principy, na kterých pracujeme v tréninku a dokážu si tvrdit, že vyjma zápasu s Manchesterem, jsme v každém klání byli lepší. Bitvy s Portem byli specifické, takticky svázané a rozhodovali v nich ty nejmenší detaily. Mám obrovskou radost, jakou cestu jsme společně s hráči ušli. Kluci se zlepšují ve všech aspektech hry, vyspěli mentálně i takticky a vše dokážou zúročit už i proti těm nejlepším akademiím v Evropě.
V každém utkání nás zdobila obrovská pracovitost, víra ve vítězství, emoce a mentalita. Díky těmto aspektům jsme tahali za jeden provaz a toho si vážím nejvíce. Musím před celým týmem smeknout, všichni kluci předvedli nadstandardní individuální výkony, rvali se za rudý dres a jsem na všechny moc pyšný. Poděkovat chci i našim rodičům, kteří za námi vyrazili ve velkém počtu, vytvořili nám báječný servis a podporovali nás hlasitě v každém utkání. Na závěr chci říct, že prvenství na takto velkém turnaji si nesmírně vážím a je pro celou naši akademii skvělým úspěchem.“

Další novinky