Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

U19 po výhře v Brně získala titul

Reportáž z utkání a rozhovor s trenérem

Sdílet

Sparťanská devatenáctka cestovala ve šlágru 27. kola na horkou půdu Zbrojovky Brna. Šlo o souboj prvních dvou týmů tabulky, přičemž ACS mělo před svým soupeřem náskok pěti bodů. Na úvodní gól zápasu se dlouho nečekalo, když už v 19. minutě předvedl dravý průnik Tesař, který i gólově zakončil. Zbrojovka vyrovnala o devět minut později po přesné hlavičce po centru. Těsně před poločasem předvedl nádhernou individuální akci Vitarigov, který před prázdnu bránu nezištně nabídl gól pro Lišku. Utkání už více gólů nenabídlo. Sparta po výhře 2:1 odskočila svým soupeřům na nedostižných osm bodů a těší se z obhajoby titulu.
Úvod utkání se nesl v opatrném provedení z obou stran. Zbrojovka měla pár náznaků, ale naše obrana byla pevná a nenechala domácí zakončit. V 19. minutě poslal Patrick Slanina dlouhý nákop z vlastní poloviny, na který dobře zareagoval Šimon Tesař. Míč si skvěle přebral a dravým průnikem se dostal až do pokutového území, kde se mu na dvakrát podařilo překonat domácího gólmana, 0:1!
Ve 28. minutě se domácí dostali po pravé straně do velkého vápna, odkud přišel střílený centr, který těsně minul levou tyč sparťanské brány. Krátce po naší rozehrávce získala Zbrojovka balon a následně z levé strany poslala dlouhý centr před gólmana. Ve vzduchu si ho našel Mezník, který hlavičkou těsně před brankářem vyrovnal na 1:1.
Další velké šance moc nepřibývaly. Přihlížet tomu nechtěl Arsen Vitarigov, který to vzal na sebe a pěkným individuálním průnikem přes čtyři hráče se dostal až před brankáře a nezištně nabídl gól do odkryté brány pro Lišku, 1:2.
Po změně stran mělo první větší příležitost Brno, když se při střele zpoza vápna vyznamenal skvělým zákrokem Souček. Sparťanský gólman předvedl další důležitý zákrok při individuálním průniku Večeřy o pár minut později.
Zbytek klání se nesl ve velké bojovnosti na obou stranách, ve kterém dominovaly obě obrany. Zbrojovka se snažila o vytvoření si tlaku, ale naše defenziva byla pevná a obětavě odolávala útokům Brna. Sparta dotáhla duel do vítězného konce, když Zbrojovku porazila 2:1.
Nejstarší sparťanská kategorie se umístila po vyrovnaném podzimu na 4. místě s odstupem pěti bodů na první Baník. Vstup do jarní části odstartovala remízou v dohrávce se Zlínem a poté následovala série 9 výher v řadě. Díky tomu jsme se dostali na první místo celkového pořadí a vytvořili si náskok před zbytkem pelotonu. Sice jsme v posledních třech utkáních získali jen jeden bod, ale důležitý souboj s druhou Zbrojovkou jsme úspěšně zvládli. Sparťané si tak dvě kola před koncem vytvořili nedostižný osmibodový náskok a obhájili mistrovský titul z minulé sezony. Skvělá práce, kluci. Gratulujeme!
Rozhovor | Jan Kopáňko
Jaké máte první pocity po výhře a obhajobě titulu?
Samozřejmě, že se jedná o úžasné pocity. Věděli jsme, že ten zápas bude velmi těžký a Brno bude chtít soutěž v závěrečných kolech zdramatizovat. U našich hráčů jsem viděl obrovskou vůli a motivaci to dnes ukončit, co se nám povedlo. Obhajoba titulu a všechno kolem se ve mně mísí. Jsem prostě šťastný.
Během dvou let jste získali dva tituly, Československý pohár a také si zahráli Youth League. Je to pro vás jedno z nejkrásnějších období, co jste tady zažil?
Samozřejmě, úspěchy k té práci patří. Chceme, aby se hráči prosadili v dospělém fotbale, ale je také velmi příjemné být s týmem úspěšný. Takže ano, jde o jedno z nejproduktivnějších období, které tady mám.
Poslední kola přinesla několik ztrát, ale dnes se kluci semkli a vybičovali ke skvělému výkonu…
Po třech zápasech bez výhry jsme nebyli ve zcela ideální situaci. Myslím si, že jsme si toho byli všichni vědomi a do tohoto souboje jsme šli s maximálním odhodláním, které hráči na hřišti také ukázali, zejména v těch velmi složitých situacích, kdy Brno pod tlakem výsledku i času bylo velmi agresivní ve vápně. Byla tam vidět obrovská vůle, odhodlání a motivace ten duel zvládnout. Za to patří hráčům obrovské děkuji, že jsme se v takové situaci, po třech zápasech bez výhry, dokázali semknout a takto to zvládnout.
Jak hodnotíte zápas s Brnem?
Byli jsme připraveni na to, co bude Brno hrát – nakopávané míče na silové hráče nahoře. Myslím si, že jsme si s tím dokázali poradit, určité situace v ofenzivě jsme mohli lépe vyřešit a ten zápas rozhodnout. Zejména v první části druhého poločasu jsme měli možnosti k rozhodnutí. Třeba ale říct, že Brno bylo velmi nepříjemným soupeřem. Jsem velmi rád, že jsme dokázali eliminovat jeho silné zbraně a dostat jenom jeden gól. To byl základ toho celkového úspěchu.
FC Zbrojovka Brno – AC Sparta Praha 1:2 (1:2)
Góly: 28. Večeřa – 19. Tesař, 41. Liška.
ŽK: Hublík – Saal, Rebibo, Feit,
Sparta: Souček – Liška, Diviš, Rebibo ©, Slanina, Tesař – Vitarigov, Feit, Saal (65. Demmer), Weber (86. Kačer) – Kotrba (65. Pavlík).

Další novinky