Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

NovinkyU-19

Penxa skóroval 4 góly na EURU

Tři sparťané reprezentovali Česko U17 na ME

Sdílet

Česká fotbalová reprezentace do 17 let se zúčastnila mistrovství Evropy na Kypru, kde zanechala velmi dobrý dojem, když postoupila ze skupiny z 1. místa. Ve čtvrtfinále pak ale neuspěla na penalty s Dánskem. Součástí našeho národního týmu byla také trojice hráčů Sparty, která zaznamenala dohromady 5 gólů.
Mistrovství Evropy U17 hostil letos Kypr a sešlo se na něm 16 nejlepších mužstev starého kontinentu, které byly rozděleny do čtyř skupin po šesti. Česku přidělil los skupinu A, kde byly jeho soupeři Srbsko, Ukrajina a domácí reprezentace. Naše zápasy hostily Larnaca a Paralimni.
V nominaci trenéra Žiláka měla sparta trojnásobné zastoupení: Dennis Krpálek, Lukáš Moudrý a Ondřej Penxa.
Úvodní souboj čekal naši reprezentaci proti domácímu Kypru. Česko ho zvládlo velmi dobře a po jasné výhře 5:0 odstartovalo turnaj nejlepším možným způsobem. Trenér hráče ACS v tomto zápasu šetřil a ti se dostali na trávník až po 65. minutě. Penxa využil svého pobytu na hrací ploše a už po šesti minutách se dočkal premiérového gólu na šampionátu.
Kypr – Česko 0:5 (0:3)
Góly: 26. Kolářík, 28. Naskos z pen., 40. Nechvátal. 81. Penxa, 90+3 Kvaček.
Česko: Obdržálek – Beran (66. Krpálek), Siegl, Míček, Kolísek (46. Řeháček) – Čížek, Naskos (87. Moudrý) – Kolářík, Belžík, Sosna (75. Penxa) – Nechvátal (66. Kvaček).
Do zápasu s Ukrajinou už nastoupili všichni sparťané od úvodního hvizdu a každý z nich odehrál více než 80. minut, Krpálek absolvoval kompletní minutáž. Česko zlomilo i odpor houževnaté Ukrajiny, pod což se výrazně podepsali Penxa a Moudrý, kteří skórovali všechny góly našeho týmu. Už po druhém souboji ve skupině bylo jasné, že náš národní výběr nebude chybět ve čtvrtfinále.
Česko – Ukrajina 3:1 (1:1)
Góly: 90+5. Dihtiar (pen.) – 61. a 88. Penxa, 12. Moudrý (pen.).
Česko: Obdržálek – Řeháček, Krpálek, Míček, Kolísek – Slončík, Panoš (68. Naskos) – Švancara (68. Sosna), Moudrý (81. Belžík), Penxa (90+1. Kolářík) – Kvaček (68. Nechvátal).
Závěrečné skupinové vystoupení přineslo konfrontaci dvou postupujících celků o první místo. Srbsko sice ještě v 88. minutě vyhrávalo 3:2, ale poté přišel na řadu famózní obrat Česka, které po gólech v 89. a 93. minutě zvítězilo a postoupilo z první příčky. Krpálek odehrál hodinu hry, Penxa nastoupil ve druhém poločase. Moudrý do dění nezasáhl.
Česko – Srbsko 4:3 (1:2)
Góly: 64. a 89. Belžík (první z pen.), 8. Kolářík, 90+3. Kolísek – 7. Kostov, 21. Kostić, 72. Cvetković.
Česko: Šilhavý – Beran (60. Kolísek), Krpálek (60. Slončík), Siegl, Řeháček – Naskos (46. Panoš), Čížek – Kolářík, Belžík, Sosna (68. Penxa) – Nechvátal (82. Kvaček).
Česko a Itálie byly jediné dvě celky, které prošly skupinovou fází bez ztráty bodu. Česko bylo navíc jediným mužstvem s více než deseti vstřelenými brankami. Ve čtvrtfinále ho čekalo Dánsko, druhý tým ze skupiny B, ve které dosáhl čtyři body při skóre 4:6 za výhru s Walesem a remízu s Chorvatskem.
Všichni sparťané nastoupili ve čtvrtfinále proti Dánsku v základní sestavě a také odehráli kompletní minutáž. Skóre otevřel v 71. minutě Penxa, ale soupeři se osm minut před koncem podařilo vyrovnat. Následovaly pokutové kopy, ve kterých byli úspěšnější Dánové.
Česko – Dánsko 1:1 (0:0), 3:5 po penaltách
Góly: 71. Penxa – 82. Obi.
Česko: Obdržálek – Beran, Krpálek, Míček, Kolísek – Panoš (69. Naskos), Slončík – Švancara (46. Kolářík), Moudrý, Penxa – Kvaček (62. Sosna).
Česku chyběl krůček k semifinále, ale na konec jeho cesta skončila ve čtvrtfinále. Penxa se prosadil čtyřikrát a před semifinálovými souboji nikdo nevsítil víc gólů než on. Moudrý se také dočkal gólového zápisu a Krpálek odehrál ve dvou soubojích plnou porci minut, přičemž se představil v každém ze čtyř klání.
Skvělá práce, kluci!
Zdroj: fotbal.cz

Další novinky