Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

U19 získala Československý pohár

Sparťané po výhře nad Trenčínem zkompletovali double

Sdílet

Sparťanská devatenáctka zakončila sezonu soubojem o Československý pohár, který se uskutečnil ve slovenském Púchove. Nastoupili v něm proti sobě mistři Česka a Slovenska, tedy Sparta proti Trenčínu. V prvním poločase měli sparťané větší příležitosti, když nastřelili tyč i břevno, ale kromě toho se jim podařilo i skórovat zásluhou Penxy. Stejný hráč se prosadil i po změně stran, když vystihl malou domov a obešel brankáře. Následně jsme chybovali i my, čeho využil Hájovský a snížil na 1:2. V závěru vyrovnalo AS díky hlavičce po centru z kraje. V následných pokutových kopech jsme měli pevnější nervy a zvítězili 6:5. Obhajoba poháru zároveň znamenala kompletizaci double.
Aktivnější vstup do utkání měl náš soupeř, kdy nás zatlačil na naší polovičce, ale žádnou výraznější šanci na skórování si nevypracoval. Sparta postupně začala hrát svoji hru a ohrožovat pokutové území Trenčína. Ve 14. minutě se otevřel prostor před šestnáctkou slovenského zástupce a Hrubý dalekonosným pokusem nastřelil tyč.
Hrubý si ve 37. minutě vzal míč ve středu pole a vysunul Penxu, který před pokutovým územím prošel přes hráče a přesnou přízemní střelou k tyči nedal šanci soupeřovu brankáři, 1:0!
Těsně před poločasem dostal Penxa míč na hranici velkého vápna a z otočky zkusil prověřit pozornost brankáře. Jeho zakončení orazítkovalo však jen břevno. Více se toho v prvním poločase neudálo a sparťané šli do kabiny s jednobrankovým náskokem.
Okamžitě po startu druhého dějství přišla obrovská chyba v defenzivě AS, když obránce poslal slabou malou domov, kterou vystihl Penxa, obhodil si brankáře a zvýšil na 2:0! Následně jsme mohli přidat i další góly, ale žádný z našich rychlých protiútoků nebo přečíslení jsme nedotáhli až do samého závěru. Chyba v rozehrávce se přihodila i Spartě, díky čemuž šli Trenčané sami na brankáře a bez větších problémů skórovali, 2:1.
Trenčín se snažil vytvářet si šance, ale proti byl gólman Souček, který skvělými zákroky držel svůj tým a jednou mu pomohla i konstrukce brány. Našim protiútokům stále chyběl gólový efekt. Pět minut před koncem však Trenčín vyrovnal po centru z pravé strany, když se Kapuš zavěsil do vzduchu a hlavou poslal zápas do penalt. Změnit to mohl v samém závěru Penxa, ale ten v pádu v pokutovém území přestřelil břevno. Po remíze 2:2 tak následovaly pokutové kopy.
Prvních pět sérií se nemýlil ani jeden z exekutorů. Potom však v rychlé smrti chytil Souček penaltu a následně chtěl sám duel rozhodnout, ale jeho pokus mu vystihl Húdok. V další sérii Trenčané trefili jen břevno a Princ se tak mohl stát hrdinou. Hozenou rukavicí nepohrdl a proměněným pokutovým kopem rozhodl o triumfu Sparty 6:5. Sparťané tak obhájili zisk Československého poháru a zkompletovali double. Velká gratulace, kluci!
Trenér Jan Kopáňko hodnotí duel: „V posledním zápase sezony jsme se ve finále Československého poháru utkali s AS Trenčín. Utkání mělo velmi dobrou úroveň zásluhou obou týmů. Hrál se fotbal nahoru dolu a každý z celků byl v jednom poločase lepším mužstvem. Zápas šel po remíze do penaltového rozstřelu, ve kterém jsme byli úspěšnější a zakončili jsme sezonu úspěšnou obhajobou Československého poháru.“
AC Sparta Praha – AS Trenčín 2:2 (1:0), 6:5 na penalty
Góly: 37. a 47. Penxa – 56. Hájovský, 85. Kapuš.
Sparta: Souček – Princ, Krpálek, Demmer © – Liška, Hrubý (67. Kotrba), Havrlík, Steiner – Weber, Pavlík (79. Kaczmarek), Penxa.

Další novinky